Contact
 1. 7443-Verwijderen ouderdoms- en/of steelwratjes
Punt Coronavirus (COVID-19) Bent u patiënt, begeleider of bezoeker? Hier vindt u belangrijke informatie over uw bezoek aan Isala.

​Ouderdoms- en steelwratjes verwijderen wij op verschillende manieren: met een scherpe lepel (curette) of door bevriezing met stikstof (cryotherapie). In deze folder leest u hoe de verschillende behandelingen verlopen.

 

Wat is het verschil tussen de  soorten wratjes?

 • Ouderdomswratjes zijn goedaardig aangroeisels van de huid. Deze huidafwijking ontstaat vaak vanaf middelbare leeftijd. De wratjes zijn ruw en halfbolvormig en er kunnen meerdere kleuren in voorkomen. Ze kunnen overal op het lichaam voorkomen.
 • Steelwratjes zijn ook goedaardige aangroeisels van de huid. Het zijn huidkleurige of lichtbruine zachte plekjes op een steeltje. Ze komen vooral voor in de hals, oksels en soms in de liezen of op het ooglid. Ze ontstaan vaak bij plooien of plekken waar de huid ‘schuurt’.

Voor de behandeling

U hoeft zich niet op een speciale manier voor te bereiden op de behandeling. Kom op de dag van de behandeling naar het Isala Dermatologisch centrum:

 • zonder make-up;
  Zo kan de huidtherapeut de echte kleur van de wratjes goed zien.
 • met oude kleding aan (afhankelijk van de te behandelen locatie).
  Er kan namelijk wat bloed in uw kleding komen.

De behandeling

Zo worden de verschillende soorten wratjes verwijderd:

 • Steelwratjes worden met een pincet gepakt en bij het steeltje weggebrand. Dit heet coagulatie.
 • Ouderdomswratjes worden verwijderd door wegschaven of bevriezen.

De huidtherapeut bekijkt de wratjes voor de behandeling nogmaals en bespreekt met u welke weggehaald worden. Daarna reinigt de huidtherapeut de te behandelen huid met alcohol. Als u dat wilt, kan de huid vooraf verdoofd worden met een injectie. Als de vaatjes na het verwijderen van de wratjes blijven bloeden, kunnen ze dicht gebrand worden. Ook kunnen er pleisters op de wondjes die ontstaan zijn worden geplakt.
Hoelang de behandeling duurt, hangt af van de hoeveelheid en de grootte van de wratjes. Dit bespreekt de huidtherapeut met u tijdens het intakegesprek.

Kosten

Tijdens het intakegesprek bespreekt de huidtherapeut de kosten met u. Deze kosten zijn terug te vinden op het ‘Informed Consent’, waar u een kopie van heeft meegekregen. De kosten zijn afhankelijk van het te behandelen gebied.

Na de behandeling

Ouderdomswratjes

Na het verwijderen van een ouderdomswrat ontstaat een wondje, waar een korst op komt. Het is belangrijk dat u niet aan dit korstje krabt. Verder is het belangrijk om de huid waar wratjes zijn weggehaald, goed te beschermen met een zonnebrandcrème met factor 30 of hoger. Dit voorkomt pigmentvlekken.

Steelwratjes

Na het verwijderen van steelwratjes ontstaan er ook wondjes. Doordat het steeltje wordt weggebrand, ontstaat direct een korstje. Het is belangrijk dat u niet aan dit korstje krabt. Verder is het belangrijk om de huid waar wratjes zijn weggehaald, goed te beschermen met een zonnebrandcrème met factor 30 of hoger. Dit voorkomt pigmentvlekken.

Contact

Heeft u na het lezen van deze folder vragen, dan staan de huidtherapeuten van het Isala Dermatologisch centrum u graag te woord. Tijdens een intakegesprek bekijkt de huidtherapeut uw huid en kiest samen met u een passende huidbehandeling. Ook bespreekt de huidtherapeut de kosten met u. Als u op basis van dit intakegesprek besluit om tot een behandeling over te gaan, maken wij een behandelafspraak met u. Voor een afspraak met de huidtherapeut heeft u geen verwijzing van uw huisarts of specialist nodig.

Voor vragen kunt u ook bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Zwolle

Cosmetische dermatologie en Huidtherapie
(038) 424 79 52 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 16.30 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Laatst gewijzigd 23 november 2018 / 7443