Contact
  1. 7446-Carpale tunnel release operatie (Meppel)
Coronavirus (COVID-19) Hier vindt u belangrijke informatie over uw afspraak, onderzoek of behandeling.

Uitleg over de operatie

Binnenkort wordt bij u een carpale tunnel release operatie verricht. Dat is een operatie waarbij de middenhandzenuw wordt vrijgelegd. Deze ingreep gebeurt meestal wanneer u last heeft van nachtelijke pijnen in de hand, tintelingen en een doof gevoel in de hand. Na de operatie verdwijnen de tintelingen en pijn meestal. Vaak verdwijnt ook het dove gevoel na enige tijd. In deze folder kunt u lezen wat er allemaal komt kijken bij deze ingreep.

 

Let op
Deze informatie gaat alleen over de ingreep in Meppel.

Behandeldatum

U hoort van de secretaresse wanneer u kunt worden behandeld.

Waar moet u zijn?

U mag plaatsnemen in wachtruimte 42. Daar wordt u opgehaald. De ingreep vindt plaats op de poliklinische operatiekamer. Een verpleegkundige begeleidt u van en naar de operatiekamer.

Voorbereiding

Meestal is er thuis geen speciale voorbereiding nodig. Als u bloedverdunners gebruikt moet daar wel vijf dagen voor de operatie meer worden gestopt. Van tevoren wordt uw hand ontsmet en zonodig schoongemaakt.

De operatie

Meestal wordt de operatie onder plaatselijke verdoving verricht. U wordt verdoofd door middel van een prikje in de hand. In een enkel geval vindt de operatie onder narcose plaats. In dat geval is er een speciale voorbereiding nodig. Na de verdoving wordt een sneetje in de handpalm gemaakt. De arts legt vervolgens de middenhandzenuw vrij. Na de ingreep wordt de wond gehecht. De wond wordt afgedekt met een drukverband.

Na de operatie

Na de operatie kunt u naar huis. Meestal heeft u als de verdoving is uitgewerkt wondpijn. Hiervoor kunt u in overleg met de arts of verpleegkundige pijnstillers nemen. Op de operatiekamer wordt een mitella aangebracht. Deze moet u gedurende 2 - 3 dagen na de ingreep dragen. Het is namelijk belangrijk om uw arm zo hoog mogelijk te houden.

Thuis

Na 48 uur mag u het drukverband verwijderen worden. De wond moet afgedekt blijven met een witte pleister. In sommige gevallen is deze pleister reeds onder het drukverband aangebracht. Dan kunt u indien nodig thuis de wond verschonen met een nieuwe pleister. In andere gevallen moet u thuis zelf de pleister aanbrengen. U krijgt van de verpleegkundige een (extra) pleister mee. De eerste tijd moet u uw vingers rustig oefenen en bewegen. Dit kan in het begin wat pijnlijk zijn. U mag de eerste tien dagen niet tillen. Ook mag de hand niet nat worden. Bij douchen of afwassen kunt u de hand beschermen met een plastic handschoen.

Poliklinische controle

Na tien dagen worden de hechtingen verwijderd door de huisarts. Als de wond er goed uitziet mag u weer tillen en mag de hand ook weer nat worden.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Meppel

Orthopedie
(0522) 23 32 41 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

17 januari 2019 / 7446