Contact
  1. 7573-Behandelwijzer immunotherapie (PID): H5 Praktische informatie

Patiënten Informatie Dossier

Hier leest u informatie over bijwerkingen en algemene onderwerpen die te maken hebben met een behandeling van immunotherapie.

 

Bijwerkingen

Bijwerkingen kunnen eventueel te maken hebben met het overmatig actief zijn van het eigen afweersysteem. Dit kan in verschillende organen gebeuren. Voor de start van de behandeling krijgt u daarom uitleg over de mogelijke bijwerkingen en wordt met u besproken wanneer u contact moet opnemen met het ziekenhuis.

Vermoeidheid en verminderde energie

Vermoeidheid tijdens immunotherapie komt regelmatig voor. Hoeveel last u hiervan heeft en hoe lang, wisselt sterk van persoon tot persoon. Meld klachten van vermoeidheid ook altijd bij uw behandelend arts. Mocht u zich lusteloos en moe voelen, houdt hier dan rekening mee in uw dagelijkse leven. Bouw rust en regelmaat in uw leven in. Probeer zo mogelijk 's ochtends op tijd op te staan en ga zo nodig 's middags weer even liggen.

Fysiek fit bij kanker

Voor mensen die voor kanker worden behandeld en hun conditie op peil willen houden, biedt Isala het programma ‘Fysiek fit bij kanker’. Dit programma begint vaak vlak voor of net na de eerste (chemo)kuur of radiotherapiebehandeling en duurt tot drie weken na de laatste behandeling. Er wordt twee keer per week één uur getraind onder begeleiding van twee fysiotherapeuten. U kunt u aanmelden via de regieverpleegkundige oncologie. Zij kan u ook doorverwijzen naar beweegprogramma's buiten Isala.

Heeft u moeite om de dagen door te komen, maak dan van tevoren een duidelijke, overzichtelijke dagindeling. Stel prioriteiten. Doe alleen wat u echt belangrijk vindt. Durf 'nee' te zeggen. Om uw conditie op peil te houden kunt u bijvoorbeeld proberen te fietsen, wandelen of zwemmen. Want hoe minder u doet, hoe slechter uw lichamelijke conditie, des te sneller u moe wordt. Zorg voor voldoende afleiding en ontspanning. Juist activiteiten waarin u plezier heeft, kunnen u soms over uw vermoeidheid heen helpen.

Seksualiteit en anticonceptie

Medisch gezien is er geen bezwaar tegen seksueel contact. Door bijwerkingen van eerdere behandeling met bijvoorbeeld chemotherapie en het gebruik van overige medicatie kan de zin in vrijen verminderd zijn. De behoefte aan tederheid en intimiteit kan juist toenemen. Is vrijen pijnlijk door een droge vagina, dan kan een glijmiddel uitkomst bieden. Een glijmiddel als Sensilube® is te koop bij drogist of apotheek. Aarzel niet om vragen of problemen op dit gebied te bespreken met de regieverpleegkundige of arts.

Het is absoluut af te raden tijdens en vlak na de behandeling zwanger te worden. Dus ook als u denkt verminderd of niet vruchtbaar te zijn, moet u anticonceptie gebruiken. Uw arts kan u adviseren welke vorm van anticonceptie in uw situatie het meest geschikt is.

Praktische informatie

Huishoudelijke maatregelen

Wij adviseren u de normale huishoudelijke maatregelen te treffen.

Autorijden

Bij de eerste kuur wordt zelf autorijden op de dag van de kuur ten strengste afgeraden. Als de vervolgkuren bij u zonder enig probleem verlopen, is op de dag van de kuur zelf rijden niet strikt verboden, maar wordt niet aanbevolen. Als u besluit zelf te rijden is het verstandig ervoor te zorgen dat er zo nodig een vervangende chauffeur beschikbaar of oproepbaar is, voor het geval u na de kuur onverhoopt toch niet in staat bent zelf terug te rijden. In de periode tussen twee kuren mag u uiteraard autorijden als u het gevoel heeft dat u dat aankunt. Gebruik hierbij uw gezond verstand!

Vervoersvergoeding

Om te weten of u voor een vervoersvergoeding in aanmerking komt, kunt u contact opnemen met uw zorgverzekeraar. Alle verzekeringen die bij Achmea zijn aangesloten, hebben een gezamenlijk informatienummer (vervoerslijn) dat u hiervoor kunt bellen, (0900) 230 23 40.

Alcohol

Het drinken van alcohol tijdens een immunotherapiebehandeling is niet in alle situaties 'verboden'. Drink altijd met mate en houd er rekening mee dat alles wat u drinkt anders kan smaken en anders kan 'vallen'. Vraag uw behandelend specialist of er in uw specifieke situatie een reden is om helemaal van het gebruik van alcohol af te zien.

Voeding

Op de website www.voedingenkankerinfo.nl worden vragen beantwoord over voeding en de preventie van kanker, voeding rondom de behandeling van kanker en voeding ná de behandeling van kanker.

Saunabezoek

Houd er rekening mee dat u zich de eerste periode na toediening van de medicijnen 'anders dan anders' kunt voelen. Saunabezoek kan hierdoor anders aanvoelen dan voor de behandeling. Als u denkt dat het voor u prettig zal zijn, kunt u het proberen. 

Zwemmen

Houd er rekening mee dat u zich de eerste periode na toediening van de medicijnen 'anders dan anders' kunt voelen. Als u denkt dat zwemmen voor u prettig zal zijn, kunt u het proberen. Bewegen tijdens immunotherapie is van belang voor het zo goed mogelijk in stand houden van uw conditie. Zwemmen leent zich daar in principe prima voor.

Kinderen

Als u als ouder immunotherapie krijgt, raden we u aan uw kinderen een keer mee te nemen naar de afdeling. Zo kunnen zij met eigen ogen zien wat er gebeurt. De eerste toediening is hiervoor minder geschikt. Waarschijnlijk bent u op dat moment zelf ook gespannen, waardoor u uw kinderen minder goed kunt begeleiden. Bespreek het bezoek van uw kinderen met de verpleegkundigen, zo kunnen zij rekening houden met hun komst.

Laatst gewijzigd 30 november 2021 / 7573 / P