Contact
  1. 7582-Operatie traanwegen

Voorbereiding, operatie en nazorg

​Uw keel-, neus- en oor-arts (KNO-arts) heeft voorgesteld om vanwege traanklachten een operatie te laten verrichten. Hier leest u meer over de operatie en de nazorg thuis.

Een operatie aan de traanwegen wordt meestal verricht vanwege een tranend oog of oogontstekingen. Bij deze operatie wordt een nieuw traankanaaltje aangelegd en met een slangetje opengehouden. Deze ingreep kan worden gecombineerd met een behandeling aan het neustussenschot of de onderste neusschelpen.

Let op
Om de slagingskans van de operatie te vergroten, is het belangrijk dat de eerste weken na de operatie de nazorg op de juiste manier verloopt.

Na de operatie

Direct tot één week na de operatie

Naar huis

Meestal gebeurt de operatie in dagbehandeling. Dat betekent dat u dezelfde dag naar huis mag. Wanneer u na de narcose niet fit bent of de wond nog nabloedt, kunnen we u adviseren één nacht in het ziekenhuis te blijven. Wij willen u vragen hier rekening mee te houden.

Wij adviseren één week rustig aan te doen met betrekking tot werk en huishoudelijke taken, zowel vanwege de operatie als de gegeven narcose.

Tampons

Tijdens deze ingreep wordt een kleine tampon hoog in de neus (de middelste neusgang) achtergelaten. Deze blijft twee dagen in de neus zitten. Soms blijkt de ingreep bloederig of wordt u ook aan het neustussenschot geopereerd en dan wordt u wakker met ook grote tampons onderin de neus. Deze grote tampons worden de dag na de operatie verwijderd. Als ook uw neusschelpen operatief verkleind zijn, blijven deze tampons twee dagen zitten.

Naar de polikliniek

Het verwijderen van de tampons wordt door de doktersassistente op de polikliniek gedaan. Vaak bloedt het even na, houd daar rekening mee. De KNO-arts controleert het operatiegebied, met name op een eventuele nabloeding en vooral op de stand en zwelling van het neustussenschot.

Neusspoelen

De dag na het verwijderen van de grote tampons onderin de neus, krijgt u het advies de neus te gaan spoelen met zoutwateroplossing. U krijgt spoelsinstructies en aanvullende informatie mee van de doktersassistente op de polikliniek.

Na één week

Wij adviseren u tot aan de controleafspraak op de polikliniek 3 tot 4x per dag te spoelen met zoutwateroplossing. Dit maakt de neus vrij van korstjes en bloed en bevordert daarmee de genezing. Voor een goede genezing is het essentieel om hierna gedurende 3 weken te blijven spoelen met zoutwateroplossing. Soms krijgt u daarbij het advies tot gebruik van een ontstekingsremmende neusspray of neusdruppels (nasules). 

Pijnstilling

De pijn na een operatie aan de traanwegen valt over het algemeen mee en vaak is paracetamol voldoende als pijnstiller. Hiervan mag u er 4x 1000 mg (= 2 tabletten á 500 mg per keer) per dag innemen. Als dit niet voldoende is, kunt u daarbij nog 3x 400 mg ibuprofen innemen. Beide zijn zonder recept verkrijgbaar bij een apotheek of drogist.

Wanneer u de pijnstillers regelmatig inneemt, dan bouwt u een spiegel in uw bloed op en dat werkt beter tegen de pijn. Wij adviseren om iedere 6 uur 2 tabletten paracetamol in te nemen en eventueel daarbij nog iedere 8 uur ibuprofen. Als u ondanks paracetamol en ibuprofen nog pijn heeft, neem dan contact op met de polikliniek KNO voor aanvullende pijnstilling of adviezen.

Complicatie

Wanneer is er sprake van een complicatie en dient u contact op te nemen met het ziekenhuis?

Nabloeding

Bij verlies van helderrood bloed uit de neus, wat niet stopt na 30 minuten.

Tamponverlies

De kans is zeer klein, maar in principe zou u de tampons uit de neus kunnen verliezen na drukverhogende momenten. Neem dan contact op met het ziekenhuis.

Infectie

Bij iedere operatie kan een infectie optreden. Dit merk je door pusuitvloed uit de wond, koorts en een kloppende pijn.

Zwelling van de oogkas

Een van de complicaties van deze operatie kan het maken van een benig defect richting de oogkas. Omdat dit dikwijls hele kleine botdefecten zijn, merken we dat niet altijd tijdens de operatie. U kan dit merken aan een kleine bloeduitstorting in de ooghoek naar uw neus: dit is onschuldig en trekt vanzelf weg.

Soms treedt er echter ineens een zwelling op van uw oogleden na bijvoorbeeld een hoest- of niesbui. Hierbij gaat het meestal om lucht dat onderhuids onder de oogleden komt, maar het zou ook bloed kunnen zijn. Wij verzoeken u dan ook contact met het ziekenhuis op te nemen als deze zwelling ontstaat.

Slangetje uit de ooghoek

Als het slangetje een soort lus in uw ooghoek maakt, dan kunt u contact opnemen met het ziekenhuis. Uw KNO-arts trekt het draadje dan terug vanuit de neus. Laat de lus niet wegknippen.

Controle

Als alles er goed uit ziet, wordt er een vervolgafspraak op de polikliniek gemaakt voor 4-8 weken na de operatie voor beoordeling van het eindresultaat.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Zwolle, Kampen en Heerde

Keel-, neus- en oorheelkunde
(038) 424 23 84 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Meppel en Steenwijk

Keel-, neus- en oorheelkunde
(0522) 23 32 48 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Op de website van de Nederlandse Vereniging voor Keel-, Neus- en Oorheelkunde (www.kno.nl) vindt u nog meer informatie over deze operatie.

14 januari 2019 / 7582

Voor specifieke vragen aan een afdeling, ga naar de contactpagina. U kunt ook kijken bij de meestgestelde vragen.