Contact
  1. 7584-Algehele anesthesie (narcose)

​Binnenkort wordt u geopereerd. Bij deze operatie gaat u onder algehele anesthesie. Dit wordt ook wel narcose genoemd. De anesthesioloog brengt u in een diepe slaap, zodat u niets van de operatie merkt. U wordt pas wakker als de operatie voorbij is. Om de operatie veilig te laten verlopen, is het belangrijk dat u deze folder goed leest. U mag bijvoorbeeld niet eten en drinken voor de operatie. Ook is het soms nodig om met uw medicijnen te stoppen.

Niet eten en drinken voor de operatie

Uw maag moet leeg zijn voor de operatie. Als u toch eet, wordt er maagzuur aangemaakt. Onder anesthesie kan dit maagzuur in de longen komen. Dit kan een ernstige longontsteking veroorzaken. Om dit te voorkomen, moet u voor de operatie ‘nuchter’ zijn. Dit betekent dat u vanaf een bepaalde tijd niets meer mag eten en drinken. Als u toch eet of drinkt voor de operatie, kan de operatie niet doorgaan.

Voor de operatie moet u nuchter zijn. Dit houdt in:

Tot 6 uur vóór de opnametijd, mag u alleen een lichte maaltijd eten. U kunt kiezen uit:

  • 2 beschuiten/crackers met jam, zonder boter óf;
  • 1 snee brood met jam, zonder boter.

Tot 2 uur vóór de opnametijd mag u alleen heldere dranken drinken, zoals:

  • koffie (zonder melk, suiker mag wel), thee, water, heldere appelsap of limonade zonder prik;
  • u mag géén melkproducten of bouillon drinken.

In het schema hieronder kunt u aan de linkerkant opzoeken hoe laat u in het ziekenhuis moet zijn (dit is uw opnametijd). Daarachter ziet u dan vanaf welke tijd u niet meer mag eten en daarnaast vanaf welke tijd u niet meer mag drinken.

Tabel schema nuchter zijn 
Opnametijd
(de tijd waarop u in het ziekenhuis moet zijn)
U mag niet meer eten vanaf: U mag niet meer drinken vanaf:
8.00 uur 2.00 uur 6.00 uur
9.00 uur 3.00 uur 7.00 uur
​10.00 uur 4.00 uur​ ​8.00 uur
​11.00 uur ​5.00 uur ​9.00 uur
​12.00 uur ​6.00 uur ​10.00 uur
​13.00 uur ​7.00 uur ​11.00 uur
​14.00 uur ​8.00 uur ​12.00 uur
​15.00 uur ​9.00 uur ​13.00 uur
​16.00 uur ​10.00 uur ​14.00 uur

Let op
Wordt u een dag vóór de operatie al opgenomen? Dan hoeft u niet nuchter te komen.

Mag ik mijn medicijnen slikken voor de operatie?

Als u medicijnen gebruikt, bespreekt de anesthesioloog met u of u deze gewoon kunt innemen of dat u tijdelijk moet stoppen. Gebruikt u bloedverdunners, dan kan het zijn dat u een aantal dagen vóór de operatie moet stoppen. Van uw anesthesioloog of van de Trombosedienst hoort u wanneer u met uw bloedverdunners moet stoppen en wanneer u weer kunt beginnen.

Kort voor de operatie controleren we of er iets aan uw gezondheid of medicijngebruik is veranderd. Wordt u in Isala Zwolle geopereerd, dan krijgt u op de dag dat u wordt opgenomen een korte lijst met vragen. Als u in Isala Meppel wordt geopereerd, bellen wij u een dag voor uw opname.

De operatie

Ongeveer een uur voor de operatie begint, krijgt u pijnstillers. Daarna wordt u naar de voorbereidingsruimte (holding) van de operatieafdeling gebracht. U wordt aangesloten op verschillende bewakingsapparaten. In uw arm krijgt u een infuus om vocht en medicatie toe te dienen. Als al deze voorbereidingen klaar zijn, krijgt u de narcose toegediend op de operatiekamer.

Tijdens de operatie bent u onder narcose en is uw hele lichaam verdoofd. Doordat u tijdelijk buiten bewustzijn bent, merkt u niets van de operatie. Na afloop herinnert u zich ook niets van de operatie. Tijdens de narcose controleren de anesthesioloog en de anesthesiemedewerker uw ademhaling, hartslag en bloedsomloop.

Na de operatie

Intensive care

Na de operatie gaat u van de operatiekamer naar de uitslaapkamer. Soms moet u na de operatie nog enige tijd op een speciale bewakingsafdeling blijven omdat u intensieve zorg (intensive care) nodig heeft. Meestal is het al vóór uw operatie bekend dat u na de operatie naar de Intensive care wordt gebracht. Als dit al voor de operatie bekend is, bespreekt uw arts dit met u.

Pijnbestrijding

Het is belangrijk dat u na de operatie zo min mogelijk last heeft van pijn, daarom krijgt u pijnstilling. De anesthesioloog heeft met u afgesproken welke vorm van pijnbestrijding u zult krijgen. Hieronder staan de drie vormen:

  • Medicijnen
    Tijdens uw opname kunt u pijnbestrijding krijgen in de vorm van tabletten, zetpillen of via het infuus.
  • PCA-pomp
    Met een PCA-pomp kunt u uzelf kleine hoeveelheden pijnstillende middelen geven. Als u te veel pijn voelt, kunt u op de knop drukken. PCA staat voor Patient Controlled Analgesia.
  • Epiduraal
    Bij epidurale pijnbestrijding wordt een slangetje in de rug geplaatst. Via deze weg kunnen pijnstillende middelen toegediend worden.

Bijwerkingen en complicaties

  • Kort na de operatie kunt u zich nog slaperig voelen en af en toe wegdommelen. Dat is heel normaal. Het duurt een dag voordat de narcose is uitgewerkt. Uw lichaam zal echter nog enkele dagen tot weken nodig hebben om helemaal te herstellen van de operatie.
  • Na het wakker worden uit de narcose kunt u misselijk zijn en moet u misschien overgeven. Vraagt u dan om een middel om de misselijkheid tegen te gaan.
  • U kunt last hebben van spierpijn en pijnlijke gewrichten. Dit komt bijvoorbeeld doordat u tijdens de operatie steeds in dezelfde houding heeft gelegen.
  • Het beademingsbuisje dat tijdens de operatie in uw keel zat, kan door irritatie keelpijn geven. De keelpijn verdwijnt vanzelf binnen een aantal dagen.

Elke operatie kan complicaties geven, hoe zorgvuldig wij ons werk ook doen. U heeft een kleine kans op:

  • een allergische reactie op medicijnen;
  • beschadiging van uw gebit door het inbrengen van het beademingsbuisje;
  • een beklemde zenuw in uw arm of been door een ongelukkige houding tijdens de operatie. Dit kan tintelingen en krachtverlies veroorzaken.

Als de narcose in uw geval bijzondere risico’s met zich meebrengt, bespreekt de anesthesioloog dit persoonlijk met u.

Naar huis

Nadat u onder narcose bent geweest, reageert u tijdelijk wat minder snel. Als u op de dag van de operatie naar huis mag, zorg er dan voor dat u de eerste nacht na ontslag uit het ziekenhuis niet alleen thuis bent. Ook mag u niet zelf naar huis rijden. Zorg er dus voor dat iemand u naar huis brengt. Verder mag u die dag geen gevaarlijke machines bedienen en kunt u beter geen belangrijke beslissingen nemen.

Doe het thuis de eerste 24 uur na de operatie rustig aan. Zorg dat u voldoende pijnstillers in huis hebt zoals paracetamol, ibuprofen of diclofenac. Houdt u zich verder goed aan de instructies die u krijgt van de arts die u heeft geopereerd.

Het is heel gewoon dat u zich na een operatie nog enige tijd niet fit voelt. Dat ligt niet alleen aan de narcose, maar ook aan de ingrijpende gebeurtenis die iedere operatie nu eenmaal is. Het lichaam moet zich in zijn eigen tempo herstellen.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met:

Preoperatief onderzoek
088 624 21 39 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Laatst gewijzigd 30 november 2021 / 7584