Contact
 1. 7591-Allergie colofonium
Punt Coronavirus (COVID-19) Bent u patiënt, begeleider of bezoeker? Hier vindt u belangrijke informatie over uw bezoek aan Isala.

In deze folder leest u wat belangrijk is over uw allergie voor colofonium.

Let op
Deze folder wordt beschikbaar gesteld door de afdeling Dermatologie van het Isala Diaconessenhuis in Meppel.

Wat is colofonium?

Een plantaardige stof, die wordt gewonnen uit het hout van naaldbomen als coniferen, sparren en dennen. Deze amberkleurige, kleverige hars kent veel dagelijkse toepassingen.

Waar zit colofonium in?

Colofonium is van nature zo kleverig dat het vaak verwerkt wordt in producten waarbij deze eigenschap op de een of andere manier gewenst is.

 • het komt voor in lijm en kleefmaterialen zoals (bruine) pleisters, plakband of tape, isolatieband, postzegellijm, kit, zelfklevende etiketten, schoenlijm, insektenkleefstrips, lijmen en medisch kleefpleisterverbanden. Voor zowel huishoudelijk als industrieel gebruik is colofonium in verschillende producten aanwezig
 • in het huishouden komt het voor in boenwas: vloerwas, meubelwas, afdichtingsschoensmeer en autowas
 • ook vindt het toepassing in de rubber- en kunststofindustrie
 • het wordt ook gebruikt als in de sport: handgreep tennisracket of golfstok, in handschoenen voor baseball en cricket, antislippoeder gebruikt door gewichtheffers en turners, in de bowlingbalgreep, als antislip op dansschoenen en in de industrie als antislip op drijfriemen in machines
 • colofonium zit ook in bepaalde cosmetica: oogschaduw, eyeliner, mascara, lipstick, haarlak, ontharingscrème, rouge en nagellak
 • andere mogelijke bronnen van colofonium: (hoogglans) papier (bijvoorbeeld fotopapier-coating), cement, (stop)verf, lak, vernis, drukinkt, kauwgom, boetseerklei, soldeerflux, vuurwerk, linoleum, kartonverpakkingen (bijvoorbeeld van melk), tandzijde, koelvloeistof, luciferkoppen, waterbestendig makende lagen (bijvoorbeeld in kleding), dennen/sparren (kerstboom!) en remschoenbekleding

Colofonium kan in de volgende beroepsgroepen een rol spelen:

 • kleefstofverwerkende industrie
 • papierindustrie (papier, papiercoatings)
 • drukinktindustrie
 • metaalindustrie (koelvloeistof)
 • boomkwekerij (coniferen, dennen, sparren)
 • rubberindustrie (bij productie van synthetisch rubber, autobanden)
 • tandheelkunde (colofonium kan voorkomen in het kitmateriaal, dat gebruikt wordt bij wortelkanaalbehandelingen)

Allergische reacties voorkomen

Het vermijden van elk contact met colofonium zou de oplossing zijn, maar dit lukt helaas niet. Lees altijd de etiketten van de producten die u gebruikt. Wanneer de termen colofonium (colophony, rosin), hars, abiëtinezuur gebruikt worden, kunt u het product beter niet gebruiken. Neem eventueel contact op met de fabrikant. Vermijd contact met zaagsel, afkomstig van dennenbomen, sparren en coniferen.

Mensen die allergisch zijn voor colofonium blijken ook vaak last te hebben wanneer ze bepaalde geparfumeerde producten gebruiken. Let dus goed op. Ook houtteer, terpentijn en perubalsum kunnen problemen veroorzaken. Bij handeczeem door krantenpapier kan het lezen van de krant met katoenen verbandhandschoenen aan een oplossing zijn.

Het is mogelijk dat uw eczeem geheel veroorzaakt wordt door contact met colofonium (bijvoorbeeld bij pleister-allergie). Toch komt het regelmatig voor dat eczeem blijft bestaan. Of alleen maar iets verbetert, ook als u contact met de stof goed heeft vermeden. Dat komt omdat eczeem vaak meerdere oorzaken heeft. Naast allergie kan irritatie meespelen. Bijvoorbeeld door contact met water, zeep en afwasmiddelen, maar ook door wrijving of kou.

Daarnaast kan eczeem ontstaan als uiting van een erfelijke aanleg tot eczeem, astma en hooikoorts. Het is altijd zinvol om producten met colofonium zo goed mogelijk te vermijden. Maar dit leidt niet altijd tot volledige genezing van uw eczeem.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Meppel

Dermatologie
(0522) 23 38 07 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot en met 17.00)

De polikliniek Allergie is van maandag tot en met vrijdag telefonisch bereikbaar van 8.30 tot 9.00 uur, via (0522) 23 38 27.

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Laatst gewijzigd 8 juni 2021 / 7591