Contact
 1. 7593-Allergie formaldehyde/quaternium-15
Punt Coronavirus (COVID-19) Bent u patiënt, begeleider of bezoeker? Hier vindt u belangrijke informatie over uw bezoek aan Isala.

Uit onderzoek blijkt dat u allergisch bent voor formaldehyde/quaternium-15. Als u allergisch bent voor formaldehyde, moet u ook contact met quaternium-15 vermijden. Daarom informeren wij u over beide stoffen in deze folder. Als u allergisch bent voor slechts één van beide stoffen, lees dan alleen de informatie over die stof.

Let op
Deze folder wordt beschikbaar gesteld door de afdeling Dermatologie van het Isala Diaconessenhuis in Meppel.

Wat is formaldehyde?

Formaldehyde is een chemische stof die wordt toegepast als conserverings- of ontsmettingsmiddel. Ook wordt het toegevoegd aan lijmen en sommige plastics. Formaldehyde heeft een penetrante geur, die prikkelend werkt op de huid en slijmvliezen.

Wat is quaternium-15?

Quaternium-15 is een conserveringsmiddel dat formaldehyde afgeeft.

Waar zit formaldehyde in?

Bij industriële toepassingen zoals:

 • het maken van synthetische harsen of lijmen voor kunststof
 • het verbeteren van watervastheid en krimpvrijheid van papier
 • het krachtiger, zachter, duurzamer, kreukvrij, waterafstotend, olieafstotend, kleurvast, antistatisch, krimpvrij en/of bacterievrij maken van textielvezels

Maar denk ook aan:

 • bepaalde medicijnen zoals Lysoform en Sapoform of middelen tegen wratten die zonder recept te koop zijn
 • conserveermiddelen in voedingsproducten, huiden, haarverstevigers, boenwas, lijmen/hechtstoffen en tandpasta
 • cosmetische producten zoals adstringens, antitranspiratiemiddelen, haarverstevigers, toiletpapier en nagelharder
 • fixeermiddel voor histologische preparaten/kiemdodende middelen voor planten, zaden, textiel, bier, medicijnen, papiergeld en mottenballen
 • lijmen voor hout, plastic, leer (schoenzolen) en dunne lagen papier
 • liquor formaldehydi sapotanus = lysoform en sapoform, ook in diergeneeskundig gebruik als bacteriostaticum)
 • looistof
 • uitlaatgas dieselmotoren
 • tabaksrook

Waar zit quaternium-15 in?

Quaternium-15 wordt toegepast in huidverzorgende producten, cosmetica en in sommige medicinale zalven en crèmes.

Werk en allergie

Bij sommige beroepen/werkzaamheden kunt u aanraking komen met formaldehyde:

 • schoonmaken; ook in huis
 • werkzaamheden in een histologisch laboratorium
 • doktersassistente of verpleegkundige (bij het gebruik van fixatiemateriaal voor menselijk weefsel)
 • in de verf- en rubberindustrie
 • in de bont-, textiel- en leerindustrie
 • in de agrarische sector (toepassing van formaldehyde in pesticiden en zaadontsmettingsmiddelen)
 • in beroepen waarbij phenol- en ureumformaldehydeharsen geproduceerd of verwerkt worden.

Allergieën voor quaternium-15 worden hoofdzakelijk gezien bij gebruikers van huidverzorgende producten, cosmetica en dermatologische crèmes.

Hoe ziet allergisch contacteczeem door formaldehyde/quaternium-15 eruit?

Allergisch contacteczeem door formaldehyde/quaternium-15 veroorzaakt een rode, jeukende huiduitslag op plekken waar de huid hiermee in contact komt. Soms verschijnen er ook bultjes en blaasjes en kan de huid sterk opzwellen. Dit laatste wordt vaak gezien aan de oogleden. Na een tijdje treedt schilfering van de huid op. Huiduitslag die wordt veroorzaakt door huidverzorgende producten of cosmetica die formaldehyde/quaternium-15 bevatten, wordt vaak gezien in het gezicht, op de oogleden, in de hals en op de romp. Vloeistof of materialen die formaldehyde bevatten en die in het werk gebruikt worden, geven vooral uitslag aan de handen en soms aan de onderarmen. Formaldehyde kan verdampen; dan ontstaan afwijkingen op onbedekte huid. Bij een allergie voor formaldehyde in anti-kreukmiddelen (textiel) verschijnt huiduitslag in oksels, elleboogplooien en bovenbenen.

Wordt mijn eczeem geheel veroorzaakt door contact met formaldehyde/quaternium-15?

Het kan inderdaad dat uw eczeem geheel veroorzaakt wordt door contact met formaldehyde/quaternium-15. Als het contact met de producten waar formaldehyde/quaternium-15 in zit vermeden wordt, dan treedt meestal genezing van de huidaandoening op. Toch komt het voor dat het eczeem vaak meerdere oorzaken heeft. Naast allergie kan irritatie meespelen, bijvoorbeeld door contact met water en zeep. Daarnaast kan eczeem ontstaan als uiting van een erfelijke aanleg tot eczeem. Het is altijd belangrijk om bij een allergie voor formaldehyde/quaternium-15 deze stoffen zo goed mogelijk te vermijden. Maar niet in alle gevallen zal dat tot volledige genezing leiden.

Voorkomen van allergische reacties

Het vermijden van huidcontact met formaldehyde/quaternium-15 is van groot belang. Lees zorgvuldig de ingrediëntsamenstelling op de verpakking van huidverzorgende producten en cosmetica. En vermijd die producten waar formaldehyde/quaternium-15 in zit. Als u een formaldehyde allergie heeft, is het verstandig nieuw gekocht textiel eerst enkele malen te wassen om de formaldehyde te verwijderen.

Vermijden van andere stoffen

Het vermijden van formaldehyde kan soms lastig zijn, omdat veel bronnen van formaldehyde verborgen zijn. Er zijn meer conserveringsmiddelen in huidverzorgende producten en cosmetica die formaldehyde vrijgeven en deze kunnen hierdoor soms ook problemen geven. Enkele voorbeelden:
2-bromo-2-nitropropane-1,3-diol, DMDM hydantoin, diazolidinyl urea, MDM hydantoin, benzylhemiformal en imidazolidinyl urea.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Meppel

Dermatologie
(0522) 23 38 07 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot en met 17.00)

De polikliniek Allergie is van maandag tot en met vrijdag telefonisch bereikbaar van 8.30 tot 9.00 uur, via (0522) 23 38 27.

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Laatst gewijzigd 8 juni 2021 / 7593