Contact
  1. 7596-Allergie (zwart) rubber
Punt Coronavirus (COVID-19) Bent u patiënt, begeleider of bezoeker? Hier vindt u belangrijke informatie over uw bezoek aan Isala.

Bij u is een allergie voor (zwart) rubber aangetoond. Wanneer u met rubber in aanraking komt kan eczeem ontstaan of verergeren. Het is dan ook van belang om contact met (zwart) rubber te vermijden. In deze folder vindt u informatie over rubber-allergie en hoe u allergische reacties kunt voorkomen.

Let op
Deze folder wordt beschikbaar gesteld door de afdeling Dermatologie van het Isala Diaconessenhuis in Meppel.

Wat is rubber?

Rubber wordt als sap gewonnen uit de bast van de rubberboom, maar wordt ook synthetisch bereid. Om rubber geschikt te maken voor toepassing in onder ander autobanden, handvatten en elastiek worden de rubber-moleculen chemisch aan elkaar gekoppeld, zodat de gewenste eigenschappen van elasticiteit en stevigheid ontstaan. Dit proces heet vulcanisering en wordt bij de fabricage van rubber tot stand gebracht door toevoeging van een aantal chemische stoffen. Voor één of meer van deze hulpstoffen bent u allergisch. Het betreft vooral 'rubberversnellers die de vulcanisering ondersteunen en 'anti-oxidantia' die worden toegevoegd om veroudering en uitdroging van rubber tegen te gaan. Deze stoffen blijven in lage concentratie in rubberen voorwerpen aanwezig en allergische reacties veroorzaken.

Rubber-allergie is heel iets anders dan latex-allergie. Bij latex-allergie krijgen mensen na aanraking acute klachten van galbulten, zwellingen of benauwdheid krijgen en zelfs in shock raken.

In welke producten komt rubber voor?

Veel mensen komen dagelijks in contact met rubbertoevoegingen via potlood-gom, handschoenen voor huishoudelijk of medisch gebruik, handvatten, laarzen, stuur, versnellingspook, schoeisel (met name sportschoenen), ballonnen, waterslangen, elastiek in kleding, elastiek rondom postpakketten, koptelefoons, surf-pakken, duikbrillen -en roltrapleuningen. Sommige rubbertoevoegingen of daaraan verwante stoffen komen voor in lijmen, bestrijdingsmiddelen of bepaalde soorten verf. Ook condooms, pessaria en fopspenen bevatten rubber. Monteurs komen in contact met autobanden, bumpers, V-snaren, elektriciteitskabels en gereedschapshandgrepen. Boeren komen in aanraking met rubber via melkmachines en tractorbanden. Daarnaast bevindt rubber zich ook in de onderlaag van tapijtsoorten.

Hoe ziet allergisch contacteczeem door rubber eruit?

Allergisch contacteczeem door rubber uit zich meestal als een jeukende rode huiduitslag met schilfering. Soms zijn er ook pukkels/blaasjes zichtbaar of is het eczeem nattend. Eczeem aan de voeten kan het gevolg zijn van rubber in de binnenzool of in de binnenbekleding van schoenen, met name sportschoenen. Ook uit de schoenlijm kunnen de verantwoordelijke stoffen vrijkomen. Eczeem aan de onderbenen kan ontstaan door laarzen of door elastiek in (steun)kousen. Elastiek in ondergoed kan klachten geven in de liezen, taille en onder de BH. Bij een allergische reactie door rubber handschoenen zit het eczeem vaak op de dunnere huid van de handruggen en de polsen, terwijl eczeem door een handgreep of versnellingspook vaak beperkt blijft tot de handpalm. Bij eczeem in het gelaat is de relatie met rubber soms moeilijk te leggen, eczeem kan ook indirect in het gelaat komen, door te wrijven rond de ogen na het dragen van rubber handschoenen. Het is mogelijk dat u van sommige producten met rubber wel eczeem krijgt en van andere niet. Dit kan doordat de rubber-toevoeging waarvoor u allergisch bent in bepaalde producten ontbreekt of er minder gemakkelijk uit vrijkomt.

Wordt eczeem geheel veroorzaakt door contact met rubber?

Het is mogelijk dat uw eczeem geheel veroorzaakt wordt door contact met rubber, maar eczeem kan ook meerdere oorzaken hebben. Naast allergie kan irritatie meespelen, bijvoorbeeld door contact met water, zeep, afwasmiddelen of door kou. Ook kan eczeem ontstaan als uiting van een erfelijk bepaalde aanleg tot eczeem, astma of hooikoorts.

Hoe kunnen allergische reacties worden voorkomen?

Probeer blootstelling aan (zwart) rubber te voorkomen. Zorg dat u handschoenen in uw auto heeft voor het geval u een band moet verwisselen. Voer onderhoud of reparaties aan uw auto met de nodige voorzichtigheid uit. Als u last heeft van voeteczeem door rubber in de binnenzool of -bekleding van de schoen dan is het belangrijk dat u schoenen met leren of kunststof binnenwerk gaat dragen. Gereedschapshandgrepen en sturen kunnen vervangen worden door plastic. Ondergoed waarin polyurethaan (Lycra) is verwerkt kan uitkomst bieden, maar ook boxershorts met koord. Indien u beroepshalve veel aan rubber wordt blootgesteld wordt overleg met bedrijfsarts aanbevolen.

Kruisovergevoeligheid

Er bestaat een mogelijke kruisovergevoeligheid met Paraphenylene diamine en Para-aminodiphenylamine. Dit zijn kleurstoffen voor haar, textiel en bont.

Hoe weet u welke producten veilig zijn?

Elk product waar u aan ziet, ruikt of voelt (rekbaarheid) dat er rubber in is verwerkt, kan de toevoeging bevatten waar u allergisch voor bent. Het is helaas in de praktijk vaak erg moeilijk of zelfs onmogelijk om er achter te komen of dat inderdaad zo is.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Meppel

Dermatologie
(0522) 23 38 07 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot en met 17.00)

De polikliniek Allergie is van maandag tot en met vrijdag telefonisch bereikbaar van 8.30 tot 9.00 uur, via (0522) 23 38 27.

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Laatst gewijzigd 8 juni 2021 / 7596