Contact
  1. 7612 Obstipatie door opioïden (pijnstillers)

Voorkomen van verstopping

Uw arts heeft u opioïden -pijnstillers- voorgeschreven. Het gebruik hiervan kan obstipatie (verstopping van de darmen) veroorzaken. Om de darmen goed te laten werken, is het belangrijk om regelmatig en rustig te eten en voldoende te drinken. In deze folder geven wij u enkele leefstijladviezen om obstipatie te voorkomen.

Wat zijn opioïden?

Opioïden zijn sterke pijnstillers die worden voorgeschreven als andere pijnstillers onvoldoende werken. Voorbeelden van opioïden zijn fentanyl, oxycodon, methadon en morfine. Door het gebruik van opioïden kunt u last krijgen van obstipatie, misselijkheid en sufheid. De meest voorkomende bijwerking is obstipatie. Dit komt bij de helft van de gebruikers voor.

Laxeermiddelen

Om obstipatie te voorkomen, kan uw arts u laxeermiddelen voorschrijven. Laxeermiddelen stimuleren de werking van uw darmen. Het is belangrijk dat u deze middelen op de juiste manier gebruikt. Lees daarom de bijsluiter. Ga door met het gebruik van de laxeermiddelen, totdat u stopt met het gebruik van de opioïden. Als u toch wilt stoppen met de laxeermiddelen, overleg dit dan eerst met uw behandelend arts.

Leefstijladviezen

U kunt ook zelf obstipatie voorkomen. Wij hebben enkele leefstijladviezen voor u op een rijtje gezet:

Eten

  • Een uitgebalanceerd dieet is goed voor de werking van uw darmen.
  • Eet 30 gram vezels per dag. Deze zitten onder andere in vers fruit met schil, noten, zaden, volkorenproducten, groenten en vruchtensap.
  • Eet 800 gram fruit en/of groenten per dag.

Drinken

  • Drink per dag ongeveer twee liter water (8 tot 10 glazen), tenzij u een vochtbeperking heeft.
  • Drink maximaal twee tot drie kopjes koffie per dag.
  • Drink een half uur vooraf aan uw ontbijt een glas warm water. Dit stimuleert de werking van uw darmen.

Bewegen

  • Voldoende beweging is goed voor de werking van uw darmen. Probeer iedere dag een half uur te bewegen. Denk bijvoorbeeld aan wandelen of fietsen.

Naar de WC

Probeer zoveel mogelijk om op vaste tijden per dag naar de WC te gaan. Stel het niet uit. Heeft u toch verstoppingsklachten? Geef dit dan aan bij uw behandelend arts.

Meer informatie

Meer informatie over dit onderwerp vindt u ook op www.thuisarts.nl.

Contact

Heeft u vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent. Of neem contact op met uw eigen huisarts.

Zwolle

088 624 50 00

Meppel

088 624 45 45

 

Laatst gewijzigd 11 maart 2022 / 7612