Contact
  1. 7616-COPD - beeldbellen

Van spreekkamer naar huiskamer

Met beeldbellen hoeft u niet meer voor iedere controle voor uw COPD naar het ziekenhuis te komen. U heeft vanaf de keukentafel via een mobiel apparaat, zoals een iPad, contact met een zorgverlener. Eén van de grote voordelen is dat er snel actie ondernomen kan worden als het even minder goed gaat. Zo kunnen we een longaanval vaak voorkomen. In deze folder leest u meer over beeldbellen en hoe dit gaat.

Waarom beeldbellen?

Het risico bij COPD is het krijgen van een longaanval. U wordt dan extra benauwd, moet veel meer hoesten of heeft last van slijm. Soms moet u hiervoor worden opgenomen in het ziekenhuis. Wanneer u zelf herkent dat uw klachten erger worden, en uw zorgverlener dit eerder weet, kunnen we een ziekenhuisopname of zelfs een longaanval voorkomen.

Met beeldbellen leert u steeds beter de klachten van een longaanval bij u zelf te herkennen. U krijgt hierdoor meer inzicht in uw ziekte en weet wanneer het goed met u gaat of niet en wat u dan kunt doen. Daarnaast hoeft u minder vaak voor een afspraak naar het ziekenhuis, omdat u via een tablet (bijvoorbeeld een iPad of Android tablet), laptop of computer met camera contact heeft met uw zorgverlener:

Hoe gaat beeldbellen?

In het begin vult u wekelijks op een vaste dag op de Ipad of op een ander apparaat de vragenlijst in. Hier komt een score uit hoe het met uw COPD-klachten gaat. Wanneer de uitslag vertelt dat uw klachten erger zijn geworden, neemt de longverpleegkundige of verpleegkundig specialist de volgende dag contact met u op via beeldbellen. Dit kan namelijk voorspellen dat u een longaanval krijgt. Samen met de zorgverlener kijkt u wat u kunt doen om de klachten te verminderen. Is de uitslag ‘normaal’, dan is alles goed en vult u de volgende week weer de vragenlijst in.

Wat heeft u nodig om te beeldbellen?

Om te beeldbellen heeft u thuis WIFI-nodig. Heeft u zelf een iPad, een ander soort tablet, laptop of computer met camera? Dan gebruikt u deze voor het beeldbellen. Heeft u geen iPad, dan kunt er eentje lenen van het bedrijf dat de beeldbellen verzorgt, Luscii. Nadat de zorgverlener u heeft aangemeld voor het beeldbellen, neemt Luscii binnen een week contact met u op voor het maken van een afspraak om het apparaat en de app te installeren. Wanneer u bent ingelogd, kunt u volgens de afspraken met uw longverpleegkundige gebruikmaken van de app met de vragenlijst en het beeldbellen.

Vindt u het lastig om alles voor het beeldbellen te regelen? Of bent u niet zo handig met een iPad of een apparaat dat er op lijkt, vraag dan een familielid of naaste om hulp.

Hoe werkt beeldbellen?

  • Het invullen van de vragenlijst en het beeldbellen gaan via een app, deze heet Luscii.
  • Op een meetdag ontvangt u een herinnering dat er een vragenlijst voor u klaarstaat in de app. Zo kunt u de vragenlijst niet vergeten in te vullen.
  • Via de app vult u de vragenlijst in. De vragenlijst wordt met een beveiligde verbinding gedeeld met uw zorgverlener.
  • Wanneer de zorgverlener contact met u wilt via beeldbellen, dan gaat dit ook via de app.

Longaanval actieplan

Bij COPD kunt u een longaanval krijgen. U wordt dan extra benauwd, moet veel meer hoesten of heeft last van slijm. Dat kunt u als heftig en vervelend ervaren. Wat kan helpen is een Longaanval actieplan. In een Longaanval actieplan staat hoe u een longaanval herkent en wat u kunt doen wanneer de klachten erger worden. Dit Longaanval actieplan maakt u samen met de zorgverlener.
Het Longaanval actieplan is een overzicht met vragen dat is opgedeeld in verschillende zones, van groen via geel en oranje naar rood. De kleuren staan voor hoe u zich voelt. Voor elke zone staat beschreven wat u kunt doen als uw klachten van COPD toenemen of te lang duren.
Wanneer u zelf herkent dat uw klachten erger worden, kunt u sneller actie ondernemen. Ook kunt u daarmee een opname in het ziekenhuis voorkomen.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de polikliniek Longgeneeskunde waar u onder behandeling bent.

Zwolle

Longgeneeskunde
(038) 424 24 56 (bereikbaar op werkdagen van 8.30 tot 17.00 uur)

Meppel

Longgeneeskunde
(0522) 23 38 60 (bereikbaar op werkdagen van 8.30 tot 17.00 uur)

27 augustus 2019 / 7616 / L

Voor specifieke vragen aan een afdeling, ga naar de contactpagina. U kunt ook kijken bij de meestgestelde vragen.