Contact
  1. 7616-Zorg op afstand bij COPD
Punt Coronavirus (COVID-19) Bent u patiënt, begeleider of bezoeker? Hier vindt u belangrijke informatie over uw bezoek aan Isala.

Van spreekkamer naar huiskamer

Met zorg op afstand hoeft u niet meer voor iedere controle voor uw COPD naar het ziekenhuis te komen. U heeft vanaf de keukentafel via een mobiel apparaat contact met een zorgverlener van de polikliniek Longgeneeskunde. Eén van de grote voordelen is dat er snel actie ondernomen kan worden als het even minder goed gaat. Zo kunnen we een longaanval vaak voorkomen. In deze folder leest u meer over wat zorg op afstand bij COPD inhoudt en hoe dit gaat.

Waarom zorg op afstand?

Het risico bij COPD is het krijgen van een longaanval. U wordt bijvoorbeeld extra benauwd, moet veel meer hoesten of heeft last van slijm. Soms moet u hiervoor worden opgenomen in het ziekenhuis. Wanneer u zelf herkent dat uw klachten erger worden, en uw zorgverlener dit eerder weet, kunnen we een longaanval of zelfs een ziekenhuisopname voorkomen.

Met deze manier van zorg leert u steeds beter de klachten van een longaanval bij u zelf te herkennen. U krijgt hierdoor meer inzicht in uw ziekte en weet wanneer het wel of niet goed met u gaat, en wat u zelf kunt doen. Daarnaast hoeft u minder vaak voor een afspraak naar het ziekenhuis, omdat u via een mobiel apparaat (bijvoorbeeld een iPad, tablet of smartphone) contact heeft met uw zorgverlener.

Hoe gaat zorg op afstand?

Met behulp van de app Luscii vult u in eerste instantie wekelijks op een vaste dag op uw apparaat de COPD vragenlijst in. Hier komt een score uit, dit geeft aan hoe het met uw COPD-klachten gaat. Wanneer de uitslag verhoogd is en uw klachten erger zijn geworden, bekijkt u in het Longaanval Actieplan wat u zelf kunt doen. Daarnaast neemt de longverpleegkundige of verpleegkundig specialist de volgende werkdag contact met u op via beeldbellen of stuurt u een bericht. Een verergering van klachten kan namelijk voorspellen dat u een longaanval  krijgt. Samen met de zorgverlener kijkt u wat u kunt doen om de klachten te verminderen. Is de uitslag niet anders, dan is alles goed en vult u de volgende week de vragenlijst in. Na een tijd vult u niet meer iedere week maar iedere maand de vragenlijst in.

Longaanval Actieplan

Samen met uw longverpleegkundige of verpleegkundig specialist maakt u een persoonlijk Longaanval Actieplan. In dit plan staat wat u kunt doen wanneer de klachten erger worden. Wanneer uit de vragenlijst blijkt dat uw klachten erger zijn, kan de zorgverlener met u meekijken wat er in het Longaanval Actieplan staat. Zo leert u zelf wat u kunt doen wanneer u benauwder wordt of meer moet hoesten. U leert beter met de COPD omgaan.

Wat heeft u nodig voor zorg op afstand?

Voor de app heeft u thuis WIFI-nodig. Nadat de zorgverlener u heeft aangemeld voor zorg op afstand, ontvangt u van Luscii een bericht. In dit bericht staat vermeld hoe u het programma op uw apparaat moet installeren, en vervolgens hoe u zich kunt aanmelden.

Heeft u technische hulp nodig?

Lukt het niet het programma op uw apparaat te installeren of lukt het aanmelden niet? Neemt u dan contact op met Luscii. Het telefoonnummer en het e-mailadres vindt u bij 'Contact'.

Hoe werkt zorg op afstand?

  • Op een meetdag ontvangt u een herinnering dat er een vragenlijst voor u klaarstaat in de app. Zo vergeet u niet de vragenlijst in te vullen.
  • Via de app vult u de vragenlijst in. De vragenlijst wordt met een beveiligde verbinding gedeeld met uw zorgverlener.
  • Bij een verhoogde score wordt u via beeldbellen gebeld door de longverpleegkundige of verpleegkundig specialist, ook dit gaat via dezelfde app van Luscii.
  • Tevens kunt u een chatbericht ontvangen van uw zorgverlener.

Veel gestelde vragen

Heeft u een vraag? Misschien vindt u het antwoord in het overzicht met veel gestelde vragen over zorg op afstand bij COPD.

Contact

Heeft u vragen over de app, problemen met het installeren van de app of andere technische hulp nodig? Dan kunt u contact opnemen met Luscii via (085) 1305 851 (bereikbaar op werkdagen van 8.30 tot 17.00 uur) of via e-mail info@luscii.com.

Voor overige vragen kunt u bellen met de polikliniek Longgeneeskunde waar u onder behandeling bent.

Zwolle

Longgeneeskunde
(038) 424 24 56 (bereikbaar op werkdagen van 8.30 tot 17.00 uur)

Meppel

Longgeneeskunde
(0522) 23 38 60 (bereikbaar op werkdagen van 8.30 tot 17.00 uur)

20 oktober 2020 / 7616 / L