Contact
 1. 7617-Bronchoscopie en endo-echografie via luchtwegen (EBUS) onder Propofol

Hier leest u wat u van de opname op de afdeling en de bronchoscopie of EBUS kunt verwachten.

Bronchoscopie

Bij een bronchoscopie wordt via de mond of neus een dunne flexibele slang met aan het uiteinde een camera, in de luchtpijp ingebracht. Het doel van dit onderzoek is om een goed beeld te krijgen van de structuur van het slijmvlies, de aanwezigheid van ontstekingen en eventuele afwijkingen. Via de bronchoscoop kan er een longspoeling gedaan worden, of kunnen er kleine stukjes weefsel worden weggenomen voor onderzoek.

EBUS

Door middel van een endo-echografie via de luchtwegen (EBUS), onderzoekt de longarts met een speciale bronchoscoop de lymfeklieren tussen de longen. Aan het uiteinde van deze bronchoscoop zit een echoapparaatje, dat onhoorbare geluidsgolven uitzendt (echografie). Hiermee kunnen lymfeklieren in het gebied rond de grote luchtwegen zichtbaar gemaakt worden op een beeldscherm. Het maken van deze opnamen is geheel onschadelijk. Voorafgaand aan het onderzoek krijgt een slaapmiddel toegediend, waardoor u weinig of niets van het onderzoek zult merken.

Voorbereiding op het onderzoek

 • Voorafgaand aan deze afspraak moet u een vragenlijst over uw gezondheid invullen. Deze zal bij de screeningsafspraak besproken worden, evenals uw medicijngebruik. Neem daarom uw medicatieoverzicht mee.
 • Zes uur vóór het onderzoek is het nog mogelijk om een beschuitje en een kopje thee te nemen.
  Daarna mag u niets meer eten en drinken.
 • Gebruikt u insuline? Dan wordt u vooraf op afdeling V3.3 opgenomen om aangesloten te worden op een insulinepomp. Neem in dat geval ook uw glucosemeter mee.
 • Gebruikt u 's ochtends medicijnen? Overleg dan met uw behandelend arts of u die kunt overslaan of later kunt innemen.
 • Het gebruik van bloedverdunners moet u in overleg met uw arts indien nodig enkele dagen vóór het onderzoek stoppen.
 • U mag na het onderzoek niet zelf naar huis rijden. Neem daarom iemand mee die u naar huis kan brengen. Komt u met het openbaar vervoer? Ook dan adviseren wij u iemand mee te nemen.

Onderzoek 

Het onderzoek vindt plaats op de onderzoekskamer van de poli Longgeneeskunde.
Voordat het onderzoek begint, legt een verpleegkundige u uit wat er precies gaat gebeuren. U krijgt een blauw ziekenhuisjasje aan. Nadat u hebt plaatsgenomen op een bed, wordt er een infuusnaald ingebracht. Via de infuusnaald wordt vlak voor het onderzoek het slaapmiddel toegediend. Het kan voorkomen dat het onderzoek door een andere longarts dan uw eigen behandelend longarts wordt uitgevoerd.

Verdoving van de keel

U krijgt een knijpertje aan een vingertop. Het knijpertje (saturatiemeter) registreert uw hartslag en het zuurstofgehalte in uw bloed. De analist zal u vragen uw eventuele gebitprothese uit te doen. Daarna zullen uw keel en stembanden worden verdoofd met behulp van een spray en een vloeistof. Deze hebben een bittere smaak en geven u een gevoelloze keel.

Inbrengen scoop

Het onderzoek vindt plaats in rugligging. U wordt aangesloten op bewakingsapparatuur en krijgt dopjes in de neus om u zuurstof te kunnen geven.  krijgt een bijtring tussen uw kaken ter bescherming van de bronchoscoop. Als u denkt dat uw gebit schade kan ondervinden van het te hard bijten op de bijtring, bespreekt u dit dan voorafgaande aan het onderzoek met de arts die u voor het onderzoek heeft doorverwezen. Daarna wordt het slaapmiddel via het infuusnaaldje toegediend. Vervolgens brengt de longarts de bronchoscoop in via uw mond. Ondanks de bronchoscoop blijft er genoeg ruimte over, zodat u kunt doorademen.

Onderzoek met bronchoscopp

De onderzoeken zelf

Bronchoscopie

Het kan zijn dat de longarts tijdens het onderzoek wat weefsel wegneemt. Hier voelt u niets van. Het weefsel en ook de eventuele spoeling worden opgestuurd naar het laboratorium waar deze zullen worden onderzocht.

EBUS

De longarts gaat op zoek naar de lymfeklieren. Als deze klieren goed zichtbaar zijn, prikt hij deze met een dunne holle naald aan en zuigt hij een kleine hoeveelheid materiaal op voor nader onderzoek. Dit aanprikken (punctie) van de klieren wordt een aantal malen herhaald. Na de punctie kan er wat bloedverlies optreden. Dit bloed wordt direct weggezogen.

Duur van het onderzoek

De voorbereidingen en het onderzoek nemen samen ongeveer een uur in beslag. Als het onderzoek klaar is, blijft u minimaal nog een uur in de uitslaapkamer.

Na het onderzoek

Na het onderzoek blijft u nog een uur op de dagverpleging van de bronchoscopiekamer. Wanneer u goed wakker bent en alle controles stabiel zijn, wordt het infuusnaaldje verwijderd. Daarna kunt u naar huis. Als u op de verpleegafdeling bent opgenomen wordt u weer naar de afdeling teruggebracht. Het kan zijn dat u na het onderzoek enige tijd een geïrriteerd gevoel in uw keel heeft. En wanneer er weefsel is afgenomen, bestaat er de kans dat u bloederig slijm ophoest. Ook is het mogelijk dat u lichte verhoging kunt krijgen. Dit zal vanzelf verdwijnen binnen 1 à 2 dagen. Eventueel kunt u hier een paracetamol voor nemen. In verband met de verdoving mag u de eerste twee uur na het onderzoek niet eten en drinken, omdat anders de kans bestaat dat u zich verslikt.

Weer naar huis

Houdt u er rekening mee dat u niet zelf naar huis mag rijden! De eerste 24 uur na het onderzoek raden wij u af om:

 • alcoholische dranken te gebruiken;
 • belangrijke beslissingen te nemen;
 • actief deel te nemen aan het verkeer;
 • gevaarlijke machines te bedienen;
 • te sporten.

Complicaties

Complicaties treden zeer zelden op en kunnen bestaan uit: een pijnlijke keel, heesheid, koorts en het ophoesten van bloederig slijm. Deze klachten verdwijnen doorgaans binnen enkele dagen. Ook is er een kleine kans op een klaplong.

Uitslag

Uw behandelend arts krijgt de uitslag meestal vijf werkdagen na het onderzoek. Wij maken hiervoor een afspraak met u.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Zwolle, Kampen of Heerde

Longgeneeskunde
(038) 424 24 56 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

3 juni 2019 / 7617

Voor specifieke vragen aan een afdeling, ga naar de contactpagina. U kunt ook kijken bij de meestgestelde vragen.