Contact
  1. 7624-Aortaklepingreep TAVI (PID): H7 Hartrevalidatie

Patiënten Informatie Dossier

Hartrevalidatie

Veel patiënten zijn na een ingreep aan het hart erg onzeker over hun lichaam. Wat kan ik wel, wat kan ik niet? Thuis komen de vragen over bewegen, voeding, werk en leefstijl. Vaak kunt u en mag u meer dan u denkt. Het is belangrijk dat u uw conditie onder begeleiding weer opbouwt.

In Zwolle kunt u een hartrevalidatieprogramma volgen bij het Isala Harthuis. Wij bekijken samen met u wat het beste past bij uw persoonlijke doelen en situatie. Dit doen we volgens de Richtlijn Hartrevalidatie van de Nederlandse Hartstichting.

Na uw behandeling in Isala bespreekt uw cardioloog met u de mogelijkheid om een hartrevalidatieprogramma te volgen. Als dat niet het geval is vraag hier dan naar.

Wanneer u een patiënt van Isala bent, wordt u gebeld door een verpleegkundige hartrevalidatie van Isala Harthuis. Wanneer u bent verwezen door een ander ziekenhuis, dan kunt u aldaar een hartrevalidatieprogramma volgen. Dit bespreekt u met uw cardioloog tijdens de eerste controle na TAVI.

U kunt er ook voor kiezen om bij een lokale fysiotherapie praktijk te revalideren. Dan is het wel van belang dat de fysiotherapeut gecertificeerd is om met hartpatiënten te werken. Dit kunt u zelf bij de betreffende praktijk navragen. U kunt hiervoor ook de internetwebsite www.fynon.nl/ledenoverzicht raadplegen.

Bij ontslag uit het ziekenhuis ontvangt u folders over revalideren na TAVI. Een folder voor uzelf en een folder voor het centrum waar u uw hartrevalidatie gaat volgen.

Beweegrecept

Uit onderzoek blijkt dat hartrevalidatie na TAVI u kan helpen om een betere conditie te ontwikkelen en uw zelfvertrouwen op te bouwen. Bespreekt u tijdens de eerste poliklinische controle wat het juiste moment is om te starten met hartrevalidatie en waar u dat gaat doen. Voor dat u start met revalidatie onder begeleiding, kunt u zelf al beginnen met revalideren met het Beweegrecept voor TAVI patiënten.

Laatst gewijzigd 28 februari 2023 / 7624 / P