Contact
 1. 7678 Acitretine (Neotigason®)
Punt Coronavirus (COVID-19) Bent u patiënt, begeleider of bezoeker? Hier vindt u belangrijke informatie over uw bezoek aan Isala.

Acitretine (Neotigason®) is een geneesmiddel dat behoort tot de groep geneesmiddelen die bekend staan onder de naam retinoïden. Dit zijn stoffen die lijken op vitamine A. Acitretine wordt gebruikt voor huidziekten. In deze folder leest u over de behandeling met acitretine.

Waarvoor wordt acitretine gebruikt?

Acitretine wordt vooral gebruikt bij huidziekten met een uitgebreide verhoorningsstoornis. Meestal gaat het om psoriasis, maar hete kan ook worden gebruikt bij ichtyosis (vissenhuid), lichen planus, overdreven verhoorning van handpalmen en voetzolen.

Psoriasis

Psoriasis is een chronische huidaandoening, waarbij de bovenste laag van de huid te snel groeit. Omdat de cellen niet goed zijn gerijpt, ontstaan verdikkingen en schilfers. Bovendien is de huid ontstoken en jeukt deze vaak sterk. Acitretine remt de groei van de huidcellen af, waardoor de cellen beter kunnen rijpen. Uw arts kan acitretine voorschrijven bij ernstige psoriasis, ichtyosis en lichen planus als lokale middelen onvoldoende werken. Acitretine kan ook met andere middelen worden gebruikt. Na twee tot vier weken gebruik, neemt de schilfering af en begint de huid zich te herstellen.

Behandeling 

Acitretine wordt gegeven in de vorm van capsules van 10 en 25 mg. U neemt de capsules tijdens de maaltijd in. Meestal start u met een lage dosis die eventueel langzaam wordt verhoogd. Dat is afhankelijk van het effect op uw huidziekte en/of bijwerkingen. Zodra uw huidziekte (bijna) is verdwenen, kunt u de behandeling stoppen. Of overgaan tot een onderhoudsbehandeling. De duur daarvan en de onderhoudsdosering bepalen wij per persoon aan de hand van het resultaat en bijwerkingen.

Hoe gebruikt u acitretine?

 • Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek.
 • Kies vaste innametijden. Dan vergeet u het minder snel.
 • Neem acitretine tijdens het eten. Zo wordt het beter in uw lichaam opgenomen.
 • Gebruik acitretine zo lang als uw arts het nodig vindt. Dat is meestal totdat alle aangedane plekken zijn verdwenen.
 • Gebruik acitretine consequent. Bent u een dosis vergeten? Gebruikt u acitretine één keer per dag en duurt het nog meer dan acht uur voor u de volgende dosis moet innemen? Neem dan de vergeten dosis alsnog in. Duurt het nog minder dan acht uur? Sla dan de vergeten dosis over.
 • Stop acitretine nooit op eigen initiatief. Overleg altijd eerst met uw arts.

Bijwerkingen

Bijna iedereen die acitretine gebruikt, krijgt last van bijwerkingen. Deze zijn meestal dosisafhankelijk. Ze nemen toe naarmate de dosis van het medicijn hoger is en verminderen of verdwijnen als de dosis verlaagd wordt. Sommige bijwerkingen kunnen in het bloed en urine worden opgespoord. Daarom is regelmatige bloed- en urinecontrole noodzakelijk. Bij langdurige behandeling worden jaarlijks röntgenfoto's van de wervelkolom gemaakt.

Veelvoorkomende bijwerkingen

 • Droge lippen: dit is één van de meeste hinderlijke bijwerkingen die vrijwel bij iedereen in min of meerdere mate optreedt. Een vette lippenzalf of -stift kan verlichting geven.
 • Droge huid en slijmvliezen: uw huid (vooral handpalmen en voetzolen) kan gaan schilferen of vervellen. Ook hier helpt een vette crème of zalf. De slijmvliezen van uw neus kunnen droog worden. Korstvorming in uw neus kan tot kleine neusbloedingen leiden. Breng regelmatig een dunne laag crème aan om dit te voorkomen of verminderen.
 • Geïrriteerde ogen: door vermindering van de  traanproductie. Gebruik eventueel kunsttranen. Contactlenzen kunt u tijdens de behandeling beter niet dragen.
 • Zongevoeligheid: u huid kan eerder verbranden door de zon. Gebruik dan ook een goede antizonnebrandcrème met hoge een beschermingsfactor.
 • Haaruitval: na vier tot acht weken kunt u last hebben van meer haaruitval. Dit is tijdelijk. Na uw behandeling herstelt uw haargroei zich weer. 

Minder vaak voorkomende bijwerkingen

 • Verhoging van vet- en cholesterolgehalte in uw bloed
 • Botafwijkingen: bij langdurig gebruik van hoge dosissen kunnen botafwijkingen ontstaan. Om eventuele problemen op tijd te kunnen signaleren, maken wij zo nu en dan een röntgenfoto.
 • Gestoorde leverfunctie: heel soms worden uw leverfuncties verstoord. Met bloedonderzoek kunnen wij dit op tijd signaleren.

Aandachtspunten vrouwen

Acitretine kan ernstige misvormingen aan uw ongeboren vrucht veroorzaken. Neem daarom de volgende regels in acht:

 • U mag niet zwanger worden tijdens uw behandeling. En niet gedurende twee jaar nadat u met de behandeling bent gestopt.
 • Gebruik in deze periode betrouwbare anticonceptiemiddelen. Slikt u anticonceptiepillen? Start hier dan minimaal één maand voor het gebruik van acitretine mee. Anticonceptiepillen met uitsluitend een lage dosis progesteron (de minipil) mag u niet gebruiken. Omdat deze niet voldoende betrouwbaar zijn door het gebruik van acitretine. Eventueel vraagt uw arts u om een zwangerschapstest te doen voorafgaand aan uw behandeling.
 • U mag geen borstvoeding geven, omdat acitretine in moedermelk wordt opgenomen.
 • Acitretine heeft geen invloed op uw vruchtbaarheid.

Aandachtspunten mannen

 • Acitretine heeft geen invloed op uw zaadcellen. De kans op aangeboren afwijkingen van het kind wordt dus niet vergroot.
 • Acitretine heeft geen invloed op uw vruchtbaarheid.

Aandachtspunten bloeddonoren

 • U mag geen bloed geven tijdens en tot één jaar na het stoppen van uw behandeling

Acitretine en andere medicijnen

Acitretine heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. Vertel uw arts altijd precies wat voor medicijnen u gebruikt. De meeste medicijnen kunnen met acitretine gecombineerd worden. Van sommige medicijnen is bekend dat er een verhoogd risico is op bijwerkingen in combinatie met acitretine. Zoals antibiotica uit de tetracyclinegroep, methotrexaat, hoge dosissen vitamine A en fenytoine. Heeft u vragen en/of twijfels? Neem dan contact op met uw arts of apotheker.

Rijvaardigheid

U wordt niet suf van acitretine. Wel kunt u 's nachts minder goed zien (nachtblind. Ook bij het rijden in tunnels kunt u hier last van hebben.

Alcohol

Gebruik geen alcohol. Zowel alcohol als acitretine hebben een negatieve invloed op uw lever. Door de combinatie is de kans op een leveraandoening groter.

Voeding

U mag eten zoals u gewend bent.

Meer informatie

Voor uitgebreidere informatie lees de bijsluiter van Neotigason® en/of de richtlijn voor behandeling met acitretine van de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie op hun website.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Meppel

Dermatologie
(0522) 23 38 07 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 16.30 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Laatst gewijzigd 1 september 2021 / 7678