Contact
 1. 7682 Allergie voor Thiuramverbindingen
Punt Coronavirus (COVID-19) Bent u patiënt, begeleider of bezoeker? Hier vindt u belangrijke informatie over uw bezoek aan Isala.

Thiuram-verbindingen is een groep hulpstoffen die nodig zijn bij het maken van rubber. In de folder leest u in welke producten het voorkomt en wat u beter wel of niet kunt doen bij een allergie voor Thiuram-verbindingen.

Wat zijn Thiuram-verbindingen?

Thiuram-verbindingen zijn een groep hulpstoffen die nodig zijn bij de fabricage van rubber. Rubber is afkomstig van de rubberplant of wordt kunstmatig gemaakt. In alle gevallen worden er veel verschillende hulpstoffen aan toegevoegd om de gewenste eigenschappen te verkrijgen. Het zijn juist deze hulpstoffen die problemen met uw huid veroorzaken. Ook komen Thiuram-verbindingen in diverse andere middelen voor, gezien de diversiteit van hun functie als hulpstof.

Oorzaken

Welke producten bevatten rubber/Thiuram-verbindingen?

Rubber kent vele dagelijkse toepassingen, denk maar aan: rubberen huishoudhandschoenen, potloodgum, ballonnen, slangen, elastiekjes, sluitringen, handvatten van gereedschap, auto- of fietsbanden, bureauonderleggers, snoeren, sponzen, ballen, stootkussens, roltrapleuningen, condooms, pessaria, speelgoed, bedzeiltjes, schuimrubbermatrassen, warmwaterkruiken, kleding en in het bijzonder ondergoed, schoeisel, badmutsen, badslippers, duik- of veiligheidsbrillen, fopspenen, bretels, deegschrapers, krulspelden, snelbinders, onderkant van tapijt, lopende banden, hechtpleisters enzovoort.

Thiuram-verbindingen worden ook gebruikt:

 • als roestwerend middel in booroliën en antivries
 • als schimmel- of bacteriedodend middel
 • in lijm voor leer en plastic
 • in isolatieband
 • in landbouwbestrijdingsmiddelen
 • in middelen tegen ongedierte bij uw huisdieren
 • als ontsmettingsmiddel in zeep, shampoo en wondspray
 • in Antabus-tabletten (disulfam)
 • in Refusal; wordt gebruikt bij behandeling van alcoholisme

Tips

Wat kunt u beter wel en niet doen?

 • Vermijd contact met rubberen producten. Meestal is er wel een alternatief. Het spreekt vanzelf dat mensen die werken in de rubberfabricage een hogere kans hebben op allergische reacties. Uw werkgever kan u behulpzaam zijn bij het vinden van de juiste oplossing voor dit probleem.
 • Als u ondergoed met elastieken bandjes wast in bleekmiddelhoudende wasmiddelen, worden sommige hulpstoffen vrijgemaakt. Hierdoor kunt u makkelijker eczeem kunt krijgen.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Meppel

Dermatologie
(0522) 23 38 07 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot en met 17.00)

De polikliniek Allergie is van maandag tot en met vrijdag telefonisch bereikbaar van 8.30 tot 9.00 uur, via (0522) 23 38 27.

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Laatst gewijzigd 8 juni 2021 / 7682