Contact
  1. 7683 Allergie voor Mercaptobenzothiazol
Punt Coronavirus (COVID-19) Bent u patiënt, begeleider of bezoeker? Hier vindt u belangrijke informatie over uw bezoek aan Isala.

U bent allergisch voor Mercaptobenzothiazol. Een stof die wordt gebruikt bij de productie van rubberen producten. Ook wordt het in de industrie als een antiroestmiddel gebruikt. Bij regelmatig en langdurig contact met rubber kan uw eczeem verergeren. In deze folder leest u waar het in voorkomt en geven wij u tips.

Waar zit rubber in?

Rubber is afkomstig van de rubberplant of wordt kunstmatig bereid. In alle gevallen worden er veel verschillende hulpstoffen aan toegevoegd om de gewenste eigenschappen te verkrijgen. Het zijn juist de hulpstoffen die problemen met uw huid veroorzaken.

Rubber kent vele dagelijkse toepassingen. Denk aan rubberen (huishoud)handschoenen, potloodgum, ballonnen, slangen, elastiekjes, sluitringen, gereedschapshandvatten, auto en fietsbanden, bureauonderleggers, snoeren, sponzen, ballen, stootkussentjes, roltrapleuningen, condooms, pessaria, speelgoed, bedzeiltjes, schuimrubberenmatrassen, warm waterkruiken, kleding met name ondergoed en schoeisel, badmutsen, badslippers, duik- of veiligheidsbrillen, fopspenen, bretels, deegschrapers, krulspelden, fietssnelbinders, onderkant van tapijt, lopende banden of hechtpleisters. Eigenlijk te veel om op te noemen.

Bij de vele soorten rubber worden verschillende hulpstoffen gebruikt. Eén van die stoffen is Mercaptobenzothiazol. Behalve in de reeds genoemde producten wordt deze hulpstof ook gebruikt als roestwerendmiddel in booroliën, antivries en als schimmel- of bacteriedodend middel. Ook zit het in lijm voor leer en plastic en in isolatieband.

Adviezen

  • Voorkom contact met rubberen producten. Meestal is er wel een alternatief.
  • Het spreekt vanzelf dat mensen, die in de rubberfabricage werken, een hogere kans hebben op allergische reacties. Uw werkgever kan u behulpzaam zijn bij het vinden van de juiste oplossing bij dit probleem.
  • Als u ondergoed met elastieken bandjes wast in bleekmiddelhoudende wasmiddelen, worden sommige hulpstoffen vrijgemaakt. Hierdoor kunt u makkelijker eczeem krijgen.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Meppel

Dermatologie
(0522) 23 38 07 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot en met 17.00 uur)

De polikliniek Allergie is van maandag tot en met vrijdag telefonisch bereikbaar van 8.30 tot 9.00 uur, via (0522) 23 38 27.

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Laatst gewijzigd 8 juni 2021 / 7683