Contact
 1. 7684 Allergie voor parfummix
Punt Coronavirus (COVID-19) Bent u patiënt, begeleider of bezoeker? Hier vindt u belangrijke informatie over uw bezoek aan Isala.

U bent allergisch voor parfum-mix. Dit is een mengsel van acht parfumgrondstoffen die in veel parfums voorkomen. In deze folder leest u waar parfum-mix in voorkomt en wat u beter wel of niet kunt doen. 

Uw dermatoloog heeft aangetoond dat u allergisch bent voor de parfummix. Wanneer u hiermee in contact komt, kan dat aanleiding geven tot het ontstaan of verergeren van eczeem. Het is dus van groot belang dat u probeert het contact ermee zoveel mogelijk te vermijden. Voor meer informatie over allergisch contacteczeem in het algemeen verwijzen wij u graag naar de informatiefolder ‘Allergisch contacteczeem’ van de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie. Deze kunt u bij uw dermatoloog aanvragen.

Wat is parfum-mix?

Parfum-mix is een mengsel van acht parfumgrondstoffen die in veel parfums voorkomen: eugenol, isoeugenol, oakmoss, geraniol, hydroxycitronellal, a-amylkaneelaldehyde, kaneelaldehyde en kaneelalcohol. Het mengsel is een ‘indicator’ voor parfumallergie. Een positieve reactie op de plakproef duidt op een allergie voor één of meer parfumgrondstoffen.

In welke producten komen parfumgrondstoffen voor?

 • Parfumgrondstoffen zijn bestanddelen van parfums. Een parfum kan bestaan uit enkele van deze grondstoffen tot meer dan 300. Vele hiervan zijn van plantaardige oorsprong (bijvoorbeeld rozenolie, lavendelolie, vanille), anderen zijn chemisch bereid. 
 • Parfums komen niet alleen voor in cosmetische producten, die voor hun geur gebruikt worden zoals ‘echte’ parfums, eau de toilette, eau de cologne, deodorant en aftershave. Eigenlijk zijn alle verzorgende cosmetische producten (crèmes, bodymilk, lotions, tonics), decoratieve cosmetica (rouge, oogschaduw, lippenstift) en toiletartikelen (zeep, badschuim, doucheschuim, shampoo, tandpasta) geparfumeerd.
 • Behalve ‘ongeparfumeerde’ cosmetica. Dit staat altijd op het product vermeld: 'ongeparfumeerd’, ‘parfumvrij’, ‘bevat geen parfum’ of in het Engels ‘fragrance-free’). Overigens komt zelfs hierin nog wel eens een kleine hoeveelheid parfum voor.
 • Veel huishoudelijke producten zoals zeep, schoonmaakmiddelen, afwasmiddel, wasverzachter, toiletverfrisser en sprays bevatten ook parfums.
 • Op de huid en slijmvliezen toegepaste geneesmiddelen  zoals zalf, oogdruppels en oordruppels kunnen ook geparfumeerd zijn.
 • Sommige luchtverversingssystemen blazen parfums in gebouwen.
 • Ook industriële producten, papier en papierproducten (luiers, zakdoekjes, toiletpapier) kunnen parfums bevatten.
 • Nogal wat synthetisch bereide parfumgrondstoffen worden ook in voeding en dranken toegepast.
 • Dat geldt ook voor natuurlijke parfumgrondstoffen (smaakstoffen) zoals kaneel, kruidnagel en vanille. Iedereen komt dus eigenlijk dagelijks in contact met parfumgrondstoffen.

Symptomen

Hoe ziet allergisch contacteczeem door parfumgrondstoffen eruit?

Allergisch contacteczeem door parfumgrondstoffen is meestal een jeukende rode uitslag met schilfering. Soms zijn er ook pukkels en blaasjes te zien of kan het eczeem zelfs nattend worden.

 • Het komt vooral voor in de hals, decolleté, achter de oren, op de polsen, in de baardstreek en onder de oksels. Daar worden immers producten met hoge concentraties parfumgrondstoffen aangebracht, zoals parfum, eau de toilette, aftershave en deodorant.
 • Het eczeem kan ook elders op het gezicht en vooral op de oogleden voorkomen.
 • Ook handeczeem komt vaak voor bij mensen met een allergie voor parfumgrondstoffen. Zij hebben dan meestal eerst een andere vorm van eczeem. Later is dan allergie opgetreden voor parfums in producten, die gebruikt worden om het al bestaande eczeem te behandelen, zoals parfums in geneeskundige zalven of te voorkomen (handcrèmes en -lotion). Ook kan deze allergie ontstaan door geparfumeerde producten op het werk, in huiselijke omgeving of in de hobbysfeer.
 • Eigenlijk kan overal op de huid eczeem ontstaan bij contact met geparfumeerde producten.

Welke producten bevatten deze geurstoffen?

Omdat er duizenden geurstoffen worden gebruikt en de samenstelling meestal niet op het etiket staat, is het in het algemeen moeilijk om vast te stellen of u een bepaald cosmeticum wel of niet kunt gebruiken. Bekende cosmetica zijn bijvoorbeeld: parfum, zeep, aftershave, eau de toilette, shampoo, gezichts- en handcrème, babyproducten en producten tegen een droge huid.

Ook vele huishoudelijke producten bevatten geurstoffen. Denk maar aan (af)wasmiddelen, schoonmaak- en poetsmiddelen en wc-verfrissers. Een aantal van deze geurstoffen wordt ook als smaakstof gebruikt bijvoorbeeld in tandpasta, hoestdrankjes en kauwgom. Soms zijn ze van nature aanwezig zoals in citrusvruchten en specerijen als kaneel, kruidnagel, vanille en kerrie.

Tips

Wat kunt u beter wel en niet doen?

 • Gebruik zo min mogelijk geparfumeerde producten. Veel cosmetica bevatten tegenwoordig geen geurstoffen meer wanneer er op het etiket ‘hypo-allergeen’ vermeld staat.
 • Vraag uw schoonheidsspecialiste altijd om veilige producten. Bij twijfel kunt u eventueel zelf een test doen: breng een kleine hoeveelheid van het te testen product twee keer per dag aan op de binnenzijde van uw elleboog en doe dit zeven dagen achterelkaar Als er geen reactie optreedt, is de kans groot dat u het product zonder bezwaar kunt gebruiken.
 • Wilt u toch parfum gebruiken? Breng dan een kleine hoeveelheid aan op de buitenkant van uw kraag.

Oorzaken

Wordt mijn eczeem geheel veroorzaakt door contact met parfumgrondstoffen?

Het is inderdaad mogelijk dat uw eczeem geheel veroorzaakt wordt door contact met parfums. Toch komt het regelmatig voor dat eczeem blijft bestaan of alleen maar iets beter wordt, wanneer u contact met deze stoffen goed vermijdt. Dat komt omdat eczeem vaak meerdere oorzaken heeft. Naast allergie kan irritatie meespelen, bijvoorbeeld door contact met water, zeep, afwasmiddelen en dergelijke, door wrijving of door de kou. Daarnaast kan eczeem ontstaan als uiting van een erfelijke bepaalde aanleg tot eczeem, astma of hooikoorts.

Het is altijd zinvol om parfumgrondstoffen zo goed mogelijk te vermijden, maar dat zal dus helaas niet altijd tot volledige genezing van uw huid leiden.

Hoe kunt u allergische reacties voorkomen?

 • Dat lijkt simpel: vermijd contact met geparfumeerde producten en parfumgrondstoffen. Toch is dat moeilijk, omdat parfumgrondstoffen in zoveel dagelijks door ons gebruikte producten voorkomen. Probeer dan toch het contact ermee te voorkomen.
 • Uw cosmetica en bij voorkeur ook die van uw partner, moeten zo mogelijk ongeparfumeerd zijn. De aanwezigheid van parfum in cosmetische producten wordt in de lijst van ingrediënten aangegeven met de woorden ‘parfum’, ‘perfume’, ‘fragrance’ of ‘aroma’.
 • Overigens komt het regelmatig voor dat mensen die allergisch zijn voor parfums tóch bepaalde geparfumeerde producten kunnen verdragen. De stof waarvoor men allergisch is zit dan niet in dat parfum of in een zodanig lage concentratie dat het geen problemen geeft. Datzelfde geldt voor zeep, shampoo, doucheschuim en dergelijke; deze producten geven meestal geen allergische reacties. De hoeveelheid parfum daarin is klein. Het product wordt bij normaal gebruik flink verdund en bovendien na enkele minuten afgewassen.
 • Doe eventueel parfum op uw kleding. Soms veroorzaakt dit alsnog eczeem, met name op de oogleden door verspreiding in de lucht.

Zijn er andere stoffen die ik moet vermijden?

Probeer ook parfums van andere personen te vermijden. Als uw partner bijvoorbeeld parfum gebruikt, dan kunt u daar ook last van krijgen. Dat geldt natuurlijk ook voor contact met parfums door de lucht: als u een parfum ruikt, krijgt u de stoffen ook op uw huid. Denk ook aan feestjes en dergelijke: de volgende dag kunt u last krijgen van eczeem, met name rond de ogen en op het gezicht. Wees ook alert op toiletverfrissers en geparfumeerd toiletpapier. En op geparfumeerde producten op het werk, in de huishouding en bij hobby's.

Hoe weet ik welke producten veilig zijn?

Als u een nieuw geparfumeerd product wilt kopen, weet u van tevoren niet of u daar wel of geen last van krijgt. Probeer het dan uit door het op de normale gebruikswijze op een klein stukje huid te doen. U merkt dan vanzelf of u er wel of niet op reageert.

Een betere manier is om het product twee keer per dag, gedurende maximaal 14 dagen in uw elleboogplooi aan te brengen. Is er binnen 14 dagen niets te zien en u krijgt geen jeuk, dan bent u niet allergisch voor dat product.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Meppel

Dermatologie
(0522) 23 38 07 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot en met 17.00 uur)

De polikliniek Allergie is van maandag tot en met vrijdag telefonisch bereikbaar van 8.30 tot 9.00 uur, via (0522) 23 38 27.

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Laatst gewijzigd 8 juni 2021 / 7684