Contact
 1. 7687 Allergie voor Perubalsem
Punt Coronavirus (COVID-19) Bent u patiënt, begeleider of bezoeker? Hier vindt u belangrijke informatie over uw bezoek aan Isala.

U bent allergisch voor Perubalsem, een plantaardige stof van een bepaalde boomsoort. Veel bestanddelen van Perubalsem worden gebruikt als parfumgrondstoffen. In deze folder leest u waar het in voorkomt en wat u beter wel of niet kunt doen. 

Wat is Perubalsem?

Perubalsem is een plantaardige stof, die wordt verkregen uit een bepaalde boomsoort, die in Centraal Amerika groeit. De naam Perubalsem heeft zijn oorsprong in de geschiedenis. Het bevat veel verbindingen die tot nu toe nog niet allemaal zijn geïdentificeerd. De voornaamste componenten zijn benzoëzuur, kaneelzuur en afgeleiden daarvan. Dezelfde of chemisch nauw verwante stoffen maken ook deel uit van andere balsems (bijvoorbeeld colofonium, tolubalsem), van etherische oliën (plantaardige stoffen die als parfumbestanddelen en geuren smaakstoffen gebruikt worden) en van kruiden zoals kaneel, kruidnagel en nootmuskaat.

In welke producten komt Perubalsem voor?

Vroeger werd Perubalsem veel gebruikt in zalven voor wonden, aambeien, winterhanden en -voeten en voor brandwonden. Tegenwoordig wordt deze substantie als zodanig bijna niet meer gebruikt, juist omdat bekend is dat allergische reacties nogal eens voorkomen.

Veel bestanddelen van Perubalsem worden gebruikt als parfumgrondstoffen voor de cosmetische industrie. Perubalsem wordt dan ook beschouwd als een ‘indicator’ voor parfumallergie. In Perubalsem aanwezige stoffen worden ook als geur- en smaakstoffen in voeding en dranken toegepast. Het bestanddeel eugenol wordt soms wordt soms door de tandarts gebruikt voor een wortelkanaalbehandeling.

Symptomen

Hoe ziet contacteczeem door Perubalsem eruit?

Bij aangetoonde allergie voor Perubalsem moet men dus vooral denken aan parfums en geur- en smaakstoffen.

 • Allergisch contacteczeem door parfumgrondstoffen ziet er meestal uit als een jeukende rode uitslag met schilfering.
 • Soms zijn er ook pukkels en blaasjes te zien of kan het eczeem zelfs nattend worden.

Het komt vooral voor in de hals, decolleté, achter de oren, op de polsen, in de baardstreek en onder de oksels. Daar worden immers producten met hoge concentraties parfumgrondstoffen aangebracht, zoals parfum, eau de toilette, aftershave en deodorant.

Ook kan het eczeem elders op het gezicht en vooral op de oogleden voorkomen. Ook handeczeem wordt vaak gezien bij mensen met een allergie voor Perubalsem door reacties op parfums, zalven, handcrèmes en -lotions, of door geparfumeerde producten op het werk, in de huiselijke omgeving of in de hobbysfeer en door het aanraken van gekruid voedsel.

Een allergische reactie op bestanddelen van Perubalsem in voeding kan zich uiten als geïrriteerdheid van de tong en mond, uitslag van de lippen of van de mondhoeken, eczeem aan de handen met blaasjes en/of een uitgebreid eczeem elders op het lichaam.

Komt mijn eczeem geheel door contact met Perubalsem?

Het is inderdaad mogelijk dat uw eczeem geheel veroorzaakt wordt door contact met bestanddelen van Perubalsem. Toch komt het regelmatig voor dat eczeem blijft bestaan of alleen maar iets beter wordt wanneer u contact met deze stoffen goed vermijdt. Dat komt omdat eczeem vaak meerdere oorzaken heeft.

Naast allergie kan irritatie meespelen, bijvoorbeeld door contact met water, zeep, afwasmiddelen en dergelijke, door wrijving, of door de kou. Daarnaast kan eczeem ontstaan als uiting van een erfelijk bepaalde aanleg tot eczeem, astma of hooikoorts. Het is altijd zinvol om bestanddelen van Perubalsem zo goed mogelijk te vermijden, maar dat zal dus helaas niet altijd tot volledige genezing van uw huid leiden.

Tips

Hoe kan ik allergische reacties voorkomen?

Daar allergie voor Perubalsem vaak gepaard gaat met reacties op parfumgrondstoffen, is het raadzaam contact met parfums, geparfumeerde cosmetica en andere geparfumeerde producten (huishouden, werk, hobby) te voorkomen. Dat lijkt simpel, maar toch blijkt dat zeer moeilijk, omdat parfumgrondstoffen in zoveel dagelijks door ons (en anderen) gebruikte producten voorkomen.

Uw cosmetica en bij voorkeur ook die van uw partner, moeten zo mogelijk ongeparfumeerd zijn. Overigens komt het regelmatig voor dat mensen die allergisch zijn voor parfumgrondstoffen toch bepaalde geparfumeerde producten kunnen verdragen. De stof waarvoor men allergisch is, zit dan niet in dat parfum of in een zodanig lage concentratie dat het geen problemen op uw huid geeft.

Datzelfde geldt voor geparfumeerde zeep, shampoo, doucheschuim en dergelijke, die u dus meestal ook veilig kunt gebruiken. Toch parfum gebruiken? U kunt eventueel proberen om parfum op uw kleding aan te brengen. Bedenk wel dat dit alsnog tot eczeem kan leiden. Met name rond uw ogen, door verspreiding van parfumgrondstoffen door de lucht.

Het gebruik van balsems op uw huid (bijvoorbeeld Tijgerbalsem, sportbalsems) raden wij af. Op de lijst van ingrediënten van cosmetica wordt Perubalsem aangeduid als ‘Myroxylon Pereirae’.

Waarin komt Perubalsem voor?

 • Perubalsem wordt vooral gebruikt als geurstof of geurstofbinder in cosmetica zoals parfums, zeep, haarpommade, brillantine, haarlotion, scheerlotion en verzorgende producten voor baby's.
 • Ook wordt het veelvuldig toegepast als smaakstof in o.a. snoep, ijs, gebak, tandpasta, hoestdrankjes, thee met een smaakje, tabak, kauwgum, limonade en likeuren.
 • Verder komt Perubalsem voor in zalfjes bij snij- brand- en schaafwondjes, aambeien en zonnebrandmiddelen, purol, tijgerbalsem, spijkerbalsem, kloosterbalsem, levertraanzalf en perubalsum.
 • Mensen die allergisch zijn voor Perubalsem reageren vaak ook overgevoelig op: benzoëzuur, benzoïne, colofonium (rosin), eugenol, houtteer, propolis, styrax, terpentijn en tobubalsem.

Voeding

Bij sommige personen die allergisch zijn voor Perubalsem speelt voeding een rol. Het aantal patiënten bij wie dit het geval is, is klein, en betreft dan met name hen die klachten hebben in en rond de mond, hardnekkig blaasjesvormend eczeem aan de handen en uitgebreider eczeem hebben. Als dat bij u van toepassing is, kunt u een dieet uitproberen. De kans op verbetering is niet erg groot.

Vermijd vier weken de volgende voedingsmiddelen:

 • schillen van citrusvruchten: sinaasappel, mandarijn, citroen en grapefruit
 • gebak, cake en koekjes
 • kauwgom
 • snoepgoed
 • gearomatiseerde thee (bijvoorbeeld kaneelthee) en koffie
 • tabak
 • hoestdrank
 • eugenol (wordt soms gebruikt door de tandarts)
 • ijs
 • frisdrank
 • kruiden: kaneel, kruidnagel, nootmuskaat, vanille, kerrie en producten met deze kruiden zoals ketchup, chilisaus, zure haring, paté, leverpastei, Vermouth en gekruide dranken
 • wijn en likeur

Als er een sterk vermoeden bestaat dat voeding en dranken bij uw klachten meespelen, kan de dermatoloog u doorsturen naar de diëtist.

Hoe weet ik welke producten veilig zijn?

Als u een geparfumeerd product wilt kopen, weet u van tevoren niet of u daar wel of geen last van krijgt. Probeer het dan eventueel eerst uit door het op de normale gebruikswijze op een klein stukje huid te doen. U merkt dan vanzelf of uw huid daarop reageert.

Een betere manier is om het product twee keer per dag, gedurende veertien dagen in uw elleboogplooi aan te brengen. Ziet u binnen veertien dagen geen reactie en u krijgt geen jeuk, dan kunt u ervan uitgaan dat u niet allergisch bent voor dat product.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Meppel

Dermatologie
(0522) 23 38 07 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot en met 17.00 uur)

De polikliniek Allergie is van maandag tot en met vrijdag telefonisch bereikbaar van 8.30 tot 9.00 uur, via (0522) 23 38 27.

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Laatst gewijzigd 8 juni 2021 / 7687