Contact
 1. 7689 Allergie voor conserveermiddelen
Punt Coronavirus (COVID-19) Bent u patiënt, begeleider of bezoeker? Hier vindt u belangrijke informatie over uw bezoek aan Isala.

U bent allergisch voor bepaalde conserveermiddelen. Conserveermiddelen zijn chemische stoffen die bacteriën en schimmels tegengaan. Deze conserveermiddelen worden toegevoegd aan producten met water, denk aan toiletartikelen en cosmetica. In deze folder leest u waar het in voorkomt en wat u zelf kunt doen. 

U bent allergisch voor één of meer van de volgende (door uw dermatoloog aangekruiste) conserveermiddelen:

O 2-bromo-2-nitropropane-1,3-diol
O diazolidinyl urea
O formaldehyde
O imidazolidinyl urea
O methyldibromo glutaronitrile
O methyl(chloro)isothiazolinone
O parabenen (butylparaben, ethylparaben, methylparaben, propylparaben)
O quaternium-15
O overig:................…………………………

Vermijd deze producten. U bent dus niet allergisch voor de conserveermiddelen die ook niet aangekruist zijn.

Wat zijn conserveermiddelen?

Producten die water bevatten, kunnen besmet raken met bacteriën en schimmels. Hierdoor bederft het product en kan het niet meer gebruikt worden. Om dit te voorkomen, voegt een fabrikant één of meer conserveermiddelen toe aan deze producten. Conserveermiddelen zijn namelijk chemische stoffen die de bacteriën en schimmels doden.

In welke producten komen conserveermiddelen voor?

 • Conserveermiddelen komen voor in alle producten die water bevatten.
 • De belangrijkste veroorzakers van allergisch contacteczeem door conserveermiddelen zijn cosmetica en toiletartikelen. Het gaat hierbij vooral om cosmetische producten die op de huid blijven zoals dag- en nachtcrème, bodymilk en -lotion, aftershave balsem, zonnebrandproducten en natte toiletdoekjes.
 • Zowel door de arts voorgeschreven geneeskundige crèmes, zalven, oog- en oordruppels, maar ook vrij verkrijgbare crèmes en ‘alternatieve’ smeersels op plantaardige basis bevatten vaak een conserveermiddel (meestal para-benen).
 • Huishoudelijke producten zoals afwasmiddelen, vloeibare schoonmaakmiddelen, wasverzachter enzovoort.
 • Hobbyproducten zoals lijmen en verfsoorten op waterbasis.

In welke beroepen zijn conserveermiddelen van belang?

 • In de metaalindustrie wordt bij het bewerken van metaal veel snijolie gebruikt, ook wel koelvloeistof genoemd. Ook hierin zitten conserveermiddelen.
 • In het schildersbedrijf worden steeds meer verfsoorten op waterbasis gebruikt met conserveermiddelen.
 • Ook in alle procesindustrieën waarbij het productieproces op waterbasis plaatsvindt, zoals in de papierfabricage.

Symptomen

Hoe ziet allergisch contacteczeem door conserveermiddelen er uit?

 • Allergisch contacteczeem bestaat uit rode, wat schilferende, maar vooral jeukende uitslag.
 • Soms zijn er ook pukkeltjes te zien en kan de huid nat worden.
 • De gebruikswijze van een product bepaalt de plaats op de huid waar het eczeem ontstaat. In het gezicht en de hals bij gebruik van dag/nachtcrème, over het hele lichaam bij bodymilk, onder de oksels bij deodorant en rondom de anus bij natte toiletdoekjes.
 • Bij een metaalarbeider of schilder zijn vooral handen, onderarmen en soms het gezicht aangetast.

Oorzaken

Wordt mijn eczeem geheel veroorzaakt door conserveermiddelen?

Soms wordt het eczeem inderdaad uitsluitend veroorzaakt door contact met het conserveermiddel. Toch kan het gebeuren dat volledige vermijding van het conserveermiddel het eczeem niet helemaal doet verdwijnen. Dat komt doordat eczeem soms meerdere oorzaken heeft. Naast allergie kan irritatie meespelen, bijvoorbeeld door contact met water en zeep. Daarnaast hebben sommige mensen een erfelijk bepaalde aanleg voor eczeem (constitutioneel eczeem) en soms voor astma en hooikoorts. Het is altijd belangrijk en nuttig om producten met het conserveermiddel waarvoor u allergisch bent, te vermijden. Helaas leidt dat niet altijd tot volledige genezing van uw eczeem.

Tips

Hoe kunnen allergische reacties worden voorkomen?

 • Het belangrijkste is het contact met het conserveermiddel zo veel mogelijk te vermijden.
 • Op cosmetica staat de samenstelling op de verpakking. Zo kunt u controleren of het product voor u veilig is.
 • Bij hobbyproducten, zoals latexverf, wordt de samenstelling niet vermeld en is het lastig te achterhalen welk conserveermiddel er in zit.
 • Ook het vaststellen van de gebruikte conserveermiddelen in beroepsstoffen is moeilijk; ook voor de dermatoloog.

Zijn er andere stoffen die ik moet vermijden?

 • In sommige kant-en-klare voedingsmiddelen zitten conserveermiddelen. Van alle in deze folder genoemde conserveermiddelen worden uitsluitend de parabenen (E214 t/m E219) heel soms aan voedingsmiddelen toegevoegd. Maar dit geeft geen problemen bij patiënten die allergisch zijn voor parabenen. Het is dus niet nodig te zoeken op de verpakking van voedingsmiddelen en kunt u gewoon alles eten.

Hoe weet ik welke producten veilig zijn?

 • Op cosmetica en toiletartikelen is de vermelding van de samenstelling verplicht. Toch kan het gebeuren dat de samenstelling van een cosmeticum onbekend is. Dan kunt u een gebruikstest doen. Gedurende maximaal veertien dagen, smeert u twee keer per dag het product in uw elleboogplooi. Als daarna geen roodheid, bultjes en/of jeuk ontstaan, dan is het product veilig voor u. Deze test mag niet uitgevoerd worden met cosmetica zoals shampoo, zeep en badschuim. En een gebruikstest met hobbyproducten of beroepsstoffen mag alleen gedaan worden in nauw overleg met uw dermatoloog.

Meer informatie

Voor meer informatie over allergisch contacteczeem verwijzen wij u graag naar de folder ‘Allergisch contacteczeem’ van de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie. Deze kunt u bij uw dermatoloog aanvragen. 

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Meppel

Dermatologie
(0522) 23 38 07 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot en met 17.00)

De polikliniek Allergie is van maandag tot en met vrijdag telefonisch bereikbaar van 8.30 tot 9.00 uur, via (0522) 23 38 27.

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Laatst gewijzigd 8 juni 2021 / 7689