Contact
 1. 7690 Allergie voor benzocaïne
Punt Coronavirus (COVID-19) Bent u patiënt, begeleider of bezoeker? Hier vindt u belangrijke informatie over uw bezoek aan Isala.

U bent allergisch voor benzocaïne. Als u hiermee in aanraking komt, kan dat eczeem veroorzaken of verergeren. Het is dus belangrijk dat u probeert om contact met benzocaïne zoveel mogelijk te vermijden. Deze folder kan u daarbij helpen.

Wat is benzocaïne?

Benzocaïne is een geneesmiddel dat gebruikt wordt voor verdoving van de huid en slijmvliezen. Het is afgeleid van p-aminobenzoëzuur en behoort tot de anesthetica van het ‘ester’-type. Plaatselijke anesthetica zoals die door (tand)artsen wordt ingespoten, behoren tot een andere groep: het ‘amide’-type. Deze geven waarschijnlijk geen problemen. Ook niet als u allergisch bent voor benzocaïne.

Waar komt benzocaïne in voor?

 • Benzocaïne wordt in geneeskundige en diergeneeskundige preparaten gebruikt voor oppervlakkige, lichte verdoving van de huid of slijmvliezen. Het aantal preparaten waar benzocaïne of daaraan verwante stoffen in gebruikt worden, is de laatste jaren in Nederland sterk afgenomen. Zo komen ze hier niet meer voor in neus- en oordruppels, mondspoelsels, keeltabletten en hoestsiroop.
 • Wel nog in sommige oogdruppels, producten tegen aambeien of jeuk en soms in injecteerbare geneesmiddelen, zoals vitamine B complex.
 • In andere Europese landen zijn nog veel preparaten verkrijgbaar waar benzocaïne in zit. Het zit in producten die zowel met als zonder doktersrecept afgeleverd worden en dus ook buiten de apotheek om verkrijgbaar zijn.
 • In de diergeneeskunde worden, behalve als inspuitbaar lokaal-anestheticum, soortgelijke preparaten gebruikt bij de behandeling van tepelkloven.
 • Het gebruik in cosmetica en toiletartikelen is niet toegestaan.

Hoe ziet allergisch contacteczeem door benzocaïne er uit?

 • Jeukende, rode uitslag met zwelling en blaasjes.
 • Soms wordt het eczeem 'nattend'.
 • Verder ontstaat schilfering en mogelijk korstjes.
 • Het eczeem komt voor op plaatsen waar het benzocaïne-bevattende preparaat gebruikt werd. Omdat de omgeving van zo’n plek vaak besmet raakt met het product, is de kans dat het eczeem zich uitbreidt naar de omgeving groot. Besmetting van totaal andere gebieden via de handen is mogelijk.
 • Bij toepassing in het gebied van de geslachtsorganen en anus is uitbreiding naar bijvoorbeeld dijen, handen, armen en het gezicht ook mogelijk.
 • Een allergische reactie op benzocaïnepreparaten die via de mond ingenomen worden, kan zich uiten als uitslag aan de lippen en mondhoeken, afwijkingen en branden van tong en mond, eczeem aan de handen (meestal met blaasjes) en/of uitgebreid eczeem elders op het lichaam.

Oorzaken

Wordt mijn eczeem geheel veroorzaakt door contact met benzocaïne?

Het is mogelijk dat uw eczeem geheel veroorzaakt wordt door contact met benzocaïne. Het kan ook zijn dat na het staken van het gebruik van het benzocaïne-bevattende preparaat het eczeem niet helemaal of totaal niet verdwijnt. Dit komt omdat deze preparaten vaak gebruikt worden op een al bestaande afwijking. Denk aan het ontstoken gebied bij aambeien. Het zal duidelijk zijn dat in deze gevallen de oorspronkelijke kwaal aanwezig blijft. Ook als het gebruik van benzocaïnezalf wordt gestaakt.

Tips

Hoe kan ik allergische reacties voorkomen?

 • Vermijd benzocaïne-bevattende preparaten, zodat bestaande afwijkingen niet verergeren of nieuwe eczeemplekken ontstaan.
 • Meld uw allergie bij uw apotheek en behandelend arts. Zo kunnen zij erop toe zien dat deze preparaten niet meer aan u worden voorgeschreven.
 • Pas op met medicijnen, die u zonder recept koopt. Bijvoorbeeld bij de drogist.
 • Gebruikt uw huisdier medicijnen die u zelf toedient? Vraag dan uw dierenarts of in deze medicijnen benzocaïne of daaraan verwante anesthetica van het ‘ester’-type, inzit.

Zijn er andere stoffen die u moet mijden?

 • Als u allergisch bent voor benzocaïne, bent u meestal ook allergisch voor andere lokale anesthetica die behoren tot het ‘ester’-type. Zoals butylaminobenzoaat, procaïne, tetracaïne en het verwante cinchocaïne.
 • Lokale anesthetica zoals de tandarts die gebruikt (articaïne, prilocaïne) geven bijna nooit eczeemklachten of andere allergische verschijnselen.
 • Er zijn veel stoffen die in chemisch opzicht lijken op benzocaïne. Zo komt het een enkele keer voor dat iemand die allergisch is voor benzocaïne, ook reageert op bijvoorbeeld haar- en kledingverfstoffen.

Hoe weet ik welke producten veilig zijn?

 • Vraag het aan uw apotheker.
 • Controleer de samenstelling op de verpakking.
 • Geef uw (huis)arts aan dat u allergisch bent voor benzocaïne.

Meer informatie

Voor meer informatie over allergisch contacteczeem verwijzen wij u graag naar de informatiefolder ‘Allergisch contacteczeem’ van de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie. Deze kunt u bij uw dermatoloog aanvragen.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Meppel

Dermatologie
(0522) 23 38 07 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot en met 17.00 uur)

De polikliniek Allergie is van maandag tot en met vrijdag telefonisch bereikbaar van 8.30 tot 9.00 uur, via (0522) 23 38 27.

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Laatst gewijzigd 8 juni 2021 / 7690