Contact
 1. 7693 Ciclosporine
Punt Coronavirus (COVID-19) Bent u patiënt, begeleider of bezoeker? Hier vindt u belangrijke informatie over uw bezoek aan Isala.

Bij huidziekten zoals psoriasis en atopische dermatitis, speelt het natuurlijke afweersysteem een belangrijke rol. Het afweersysteem keert zich tegen uw eigen lichaam. De gevolgen daarvan merkt u als patiënt dagelijks, zoals jeuk en schilfering. In deze folder leest u meer over het gebruik van het medicijn ciclopsporine/Neoral®.

Wat is ciclopsporine?

Ciclopsporine (Neoral®) is een geneesmiddel dat de natuurlijke afweer van uw lichaam onderdrukt. Het medicijn kan het ziekteproces bij huidziekten onderdrukken, waardoor ontstekingsverschijnselen van de huid afnemen. Ciclopsporine wordt behalve bij psoriasis en eczeem ook gebruikt bij diverse soorten van reuma en bij het voorkomen van afstotingsverschijnselen, die kunnen optreden bij orgaantransplantaties.

Hoe wordt het gebruikt?

Ciclosporine wordt toegediend in capsules van 25 mg en 100 mg. De voorgeschreven hoeveelheid is berekend op uw lichaamsgewicht en wordt verdeeld in twee doseringen per dag. Meestal wordt de dosis langzaam verhoogd tot voldoende effect bereikt is, waarna er (zo mogelijk) geleidelijk wordt afgebouwd.

 • U kunt de capsules het beste innemen vóór uw maaltijd met water of melk.
 • Het is belangrijk dat u de capsules niet breekt of kauwt; slik ze heel door.
 • Neem ciclosporine niet met grapefruitsap, omdat het dan minder goed werkt.

Bijwerkingen

Zoals alle geneesmiddelen kan ciclosporine, naast de gewenste werking, ook bijwerkingen veroorzaken. De meeste verdwijnen na het stoppen van de medicatie of na aanpassing van de dosering. Soms moet gebruik van ciclosporine worden gestaakt. In verband met bijwerkingen controleren wij regelmatig uw bloed, bloeddruk en urine.

Meest voorkomende bijwerkingen:

 • nierfunctiestoornissen
 • bloeddrukverhoging
 • leverfunctiestoornissen

Ook de volgende bijwerkingen kunnen optreden:

 • versterkte haargroei in gezicht en elders op het lichaam
 • trillende handen
 • branderig gevoel in handen en voeten
 • zwelling tandvlees
 • moeheid
 • hoofdpijn
 • misselijkheid en braken
 • verminderde eetlust
 • diarree
 • verhoogde infectiekans

Heeft u één of meerdere van bovenstaande bijwerkingen of andere lichamelijke veranderingen tijdens uw behandeling? Neem dan contact op met uw dermatoloog of dermatologieverpleegkundige. Door regelmatig bloedonderzoek en controle van de bloeddruk kunnen veel bijwerkingen op tijd worden opgespoord. Houdt u daarom goed aan de afspraak voor de controle.

Andere geneesmiddelen

Als u verschillende geneesmiddelen gebruikt, kunnen deze middelen elkaar beïnvloeden. Dit kan schadelijke gevolgen hebben. Meld daarom altijd uw huisarts of specialist dat u met ciclosporine behandeld wordt. Vaccinatie met verzwakt levend vaccins zijn gecontra-indiceerd. Vaccinatie kan bovendien minder effectief zijn.

Zwangerschap

Het gebruik van ciclosporine tijdens zwangerschap wordt ontraden. Over het gebruik van ciclosporine tijdens de zwangerschap bestaan onvoldoende gegevens. Anticonceptiepillen die een lage dosering progesteron hebben, zijn ongeschikt in combinatie met Neoral® (ciclosporine). De 'minipil' is onvoldoende betrouwbaar. Het beste is een combinatie van anticonceptiepil en condooms.

Borstvoeding

Ciclosporine gaat over in moedermelk. U kunt dan ook beter geen borstvoeding geven bij het gebruik ervan.

Tandvlees

Een van de mogelijke bijwerkingen is zwelling van het tandvlees, waardoor het sneller ontstoken kan geraken. Daarom moeten de tanden extra goed gepoetst worden.

Infecties

Tijdens de behandeling met ciclosporine kunt u vatbaarder zijn voor infecties. Meld verschijnselen zoals koorts, keelpijn en griep aan uw dermatoloog of de dermatologieverpleegkundige.

Meer informatie

Deze folder is niet bedoeld als vervanging van mondelinge informatie, maar als aanvulling daarop. Hierdoor is het mogelijk alles nog eens rustig na te lezen. Voor uitgebreide informatie kunt u de bijsluiter van ciclosporine raadplegen.

Nuttige websites:

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Meppel

polikliniek Dermatologie
(0522) 23 38 77 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 16.30 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Laatst gewijzigd 1 september 2021 / 7693