Contact
  1. 7696 Handeczeem
Punt Coronavirus (COVID-19) Bent u patiënt, begeleider of bezoeker? Hier vindt u belangrijke informatie over uw bezoek aan Isala.

Handeczeem is een ontstekingsreactie van de huid, die niet veroorzaakt wordt door een bacterie of schimmel. Het is te herkennen aan roodheid, schilfering, blaasjes, kloofjes, jeuk en soms vochtafscheiding. De plekken zitten aan de binnenkant of buitenkant van de handen en soms ook tussen de vingers. Eczeem is niet besmettelijk.

Sommige vormen van eczeem zijn moeilijk te behandelen en kunt u langdurig last van hebben. Bij de meeste vormen van handeczeem spelen verschillende factoren een rol. Deze factoren kunnen zowel van buitenaf op de huid inwerken als van binnenuit komen.

Hoe ontstaat handeczeem?

Voor handeczeem zijn verschillende oorzaken aan te wijzen:

Irritatie van de huid

Huidirriterende stoffen en factoren vormen bij regelmatige en/of langdurige blootstelling een belangrijke oorzaak bij het ontstaan of verergeren van handeczeem. Dit eczeem noemt men dan irritatief contacteczeem of ortho-ergisch contacteczeem. Huidirriterende stoffen en factoren zijn:

  • Overmatig contact met water. Dit doet zich vooral voor bij 'natte beroepen': huishoudelijk werk, kappersvak, verzorgende sector, schoonmaak, horeca, bakkerij, detailhandel, tuinderij, veeteelt, bloemisterij enzovoort.
  • Zeep, schoonmaakmiddelen en (af)wasmiddelen. Met deze middelen wordt evengoed het vet van bijvoorbeeld vuile borden als het natuurlijke vetlaagje op de huid verwijderd.
  • Sappen van groente (onder andere ui, prei, witlof, andijvie en aardappels), fruit (vooral sinaasappel, grapefruit, verse ananas en kiwi) en van vlees, vis en schaaldieren.
  • Organische oplosmiddelen zoals terpentine, wasbenzine, vlekkenwater en remolie.
  • Droge, te warme of juist te koude lucht kan een belasting voor de huid zijn.
  • Mechanische factoren kunnen de huid beschadigen zoals wrijving en schuren (bijvoorbeeld bij sleutelen aan auto's en motoren, of in de tuin werken).

Allergisch contacteczeem

Contactallergenen zijn stoffen die allergie veroorzaken door direct contact met de huid. Dit noemt men allergisch contacteczeem. Meestal gaat het om beroepsstoffen zoals bijvoorbeeld chromaat in cement, epoxyhars in tweecomponentenlijm, natuurlijke stoffen in snijbloemen (chrysant en alstroemeria), haarverf en permanentvloeistof (kapper), rubber (gezondheidszorg) enzovoort. 

Constitutioneel eczeem

Ook kan er een samenhang zijn met constitutioneel eczeem. Dit eczeem komt vooral op de kinderleeftijd voor (zie ook de folder 'Constitutioneel eczeem'). Mensen met deze aangeboren aanleg voor het krijgen van eczeem kunnen gemakkelijker op latere leeftijd handeczeem ontwikkelen. Deze vorm van handeczeem is ook gevoelig voor stressfactoren.

Blaasjeseczeem (dyshidrotisch of acrovesiculeus eczeem)

Deze vorm van handeczeem, wordt gekenmerkt door blaasjes en soms zelfs grote blaren in de handpalmen en/of aan de zijkanten van de vingers. Deze vorm van eczeem is soms het gevolg van een schimmelinfectie aan de voeten. Heel vaak wordt geen duidelijke oorzaak gevonden.

Wat zijn de verschijnselen?

Handeczeem kan plotseling (acuut) optreden of langdurig (chronisch) aanwezig zijn. Acuut eczeem kenmerkt zich door roodheid, zwelling, bultjes, blaasjes en soms vocht dat uit de huid komt. De blaasjes drogen uiteindelijk in tot schilfers en korstjes; de huid vervelt en de roodheid neemt af. Bij een chronisch eczeem is de roodheid meestal niet zo heftig, staat de schilfering op de voorgrond en is de huid wat verdikt. De huidlijnen worden grover dan normaal. In de stugge en/of droge huid kunnen kloven ontstaan, die pijn veroorzaken. Aangezien handeczeem gewoonlijk jeukt, zijn er zowel in de acute- als in de chronische fase vaak de gevolgen te zien van wrijven en krabben, dat wil zeggen wondjes, korstjes en vergroving van de huid. Een ander kenmerk van handeczeem is dat vele van de hierboven genoemde verschijnselen naast en na elkaar kunnen optreden.

Diagnose

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Handeczeem herkent de dermatoloog makkelijk aan de typische, uiterlijke kenmerken. De dermatoloog vraagt u uitgebreid naar huidbelastende factoren in uw beroep, in het huishoudelijk werk en in eventuele hobby's. Soms is overleg met de bedrijfsarts noodzakelijk. Ook is het van belang te weten of u zelf, of iemand in de familie, eczeem heeft of in het verleden heeft gehad (constitutioneel eczeem). Vooral als het handeczeem samenhangt met het beroep zal onderzoek (zogenoemde 'plakproef') worden gedaan naar een eventuele contactallergie. De te testen stoffen worden met pleisters op uw rug geplakt en twee dagen later weer verwijderd. Na 48 uur en 72 uur wordt de reactie op uw rug beoordeeld. Als het opgebrachte materiaal een eczeemreactie heeft veroorzaakt, is sprake van een allergie voor de desbetreffende stof.

Behandeling

De behandeling bestaat uit twee onderdelen:

Behandeling met medicijnen

Meestal gaat het hierbij om crèmes en zalven waar corticosteroïden in zit. (zie ook de folder 'Corticosteroïden voor de huid'). Soms worden teerzalven gebruikt. Sinds enkele jaren worden ook tacrolimus-zalf en pimecrolimus-crème gebruikt bij de behandeling van eczeem. Ook behandeling met ultraviolet licht (UVB of PUVA) is mogelijk. Bij zeer ernstig of hardnekkig handeczeem kan een korte kuur met corticosteroïden in tabletvorm (predniso(lo)n) uitkomst bieden. Als het handeczeem uitgebreid bacterieel is geïnfecteerd, is soms een antibioticumkuur nodig. Naast bovengenoemde behandelingen zal meestal ook een neutrale crème of zalf worden voorgeschreven om de huid vettig en soepel te houden. Het is van belang deze neutrale crème of zalf regelmatig, zowel op het werk als thuis, op de handen te smeren, in ieder geval steeds na het handen wassen. Deze neutrale crèmes en zalven mag men onbeperkt smeren.

Zoveel mogelijk vermijden van contact met huidirriterende stoffen en de stoffen waarvoor u allergisch bent

Dit geldt niet alleen voor uw werk, maar ook voor de privé-situatie. Als veel contact met water en schoonmaakmiddelen onvermijdelijk is, draag dan zoveel mogelijk plastic (vinyl of PVC) handschoenen. Het beste zijn vinyl handschoenen met een katoenen binnenbekleding om transpiratie tegen te gaan. Bij contact met chemische stoffen hebben nitril handschoenen de voorkeur, omdat deze handschoenen vrijwel geen chemicaliën doorlaten. Als het eczeem door uw werk veroorzaakt wordt, zal er overleg plaats moeten vinden met bedrijfsarts en bedrijfsleiding om na te gaan hoe contact met irriterende of allergieveroorzakende stoffen vermeden kan worden. 

Wat kunt u zelf doen?

Het is van belang uw huid 'met zachtheid' te behandelen. Wassen met water en zeep is onvermijdelijk, maar doe het met mate en gebruik zoveel mogelijk huidvriendelijke zeep. Gebruik geen zeep met een schuurmiddel erin. Probeer bij het wassen zoveel mogelijk alleen de binnenkant van de handen in te zepen. Spoel de handen goed af en dep ze droog, bij voorkeur met een droge schone handdoek. Maak bij het afwassen bij voorkeur gebruik van handschoenen of een afwasmachine. Gebruik regelmatig een neutrale verzorgende crème of zalf.

Ook wrijven en krabben kunnen het eczeem verergeren of opnieuw doen ontstaan. Vanwege de jeuk is het vermijden ervan bij handeczeem niet altijd even eenvoudig. Probeer uw nagels zo kort mogelijk te houden. Het is verstandig geen ringen te dragen. Hierdoor wordt irritatie vermeden van stoffen die zich onder de ring ophopen. Bij schraal weer (koud, droog en winderig) kan het eczeem verergeren. Gebruik dus tijdig warme handschoenen en een verzorgende crème of zalf om de huid vet te houden.

Wat zijn de vooruitzichten?

Handeczeem heeft de naam hardnekkig en langdurig, zo niet levenslang te zijn. Wanneer men echter in staat is contact met huid-irriterende stoffen en eventuele allergenen consequent te vermijden, neemt het eczeem vaak sterk of of verdwijnt. De kans dat het handeczeem terugkomt blijft altijd aanwezig.

Meer informatie

Voor meer informatie: www.huidfonds.nl.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Meppel

polikliniek Dermatologie
(0522) 23 38 77 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 16.30 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Laatst gewijzigd 1 september 2021 / 7696