Contact
  1. 7898-Skeletscintigrafie (botscintigrafie)

Het doel van het onderzoek is het opsporen van afwijkingen van het skelet.

Het doel van het onderzoek is het opsporen van afwijkingen van het skelet.

 

Voorbereiding

  • Bent u zwanger of geeft u borstvoeding? Geef dit dan voorafgaand aan uw onderzoek aan ons door.
  • Wilt u de botscintigrafie vragenlijst zo nauwkeurig mogelijk invullen en meenemen?
  • Op de dag van het onderzoek kunt u gewoon eten en drinken en uw medicijnen innemen.
  • Vóór de injectie drinkt u ongeveer 3 bekers vocht, bijvoorbeeld water, vruchtensap of thee. Ná de injectie, tot 1 uur voor het maken van de foto’s, drinkt u minstens 1 liter. U mag gewoon naar het toilet. Wilt u alstublieft goed uitplassen vlak voor het onderzoek?

Melden

Locatie Isala Zwolle

Voor elke afspraak in Isala meldt u zich met uw identiteitsbewijs (ID, paspoort of rijbewijs) aan bij een digitale aanmeldzuil in de centrale hal. Als u de stappen van aanmelden heeft doorlopen, ontvangt u een ticket met barcode en de tijd dat wij u op onze afdeling verwachten. Vervolgens gaat u naar de afdeling Nucleaire geneeskunde (V3.1). Daar aangekomen scant u de barcode van uw ticket bij de aanmeldzuil en kunt u in de aangegeven wachtruimte plaats nemen.

Locatie Isala Diaconessenhuis Meppel

Volg vanaf de hoofdingang de route naar afdeling 88, hier kunt u plaatsnemen in wachtruimte 86. Op het afgesproken tijdstip wordt u daar door een medewerker opgehaald.

Locatie Saxenburgh Groep, Röpcke-Zweers Ziekenhuis Hardenberg

Voor elke afspraak meldt u zich met uw identiteitsbewijs (ID, paspoort of rijbewijs) aan bij een digitale aanmeldzuil in de centrale hal. Op het scherm verschijnt de wachtruimte waarin u plaats kunt nemen. Op het afgesproken tijdstip wordt u daar door een medewerker opgehaald. Mocht het aanmelden niet lukken, dan kunt u zich melden bij de balie van de afdeling Radiologie (nummer 10).

Het onderzoek

U krijgt een injectie met een radioactieve vloeistof in een ader in de arm. Soms worden er direct na de injectie ook foto's gemaakt van uw gewricht of rug. Dit duurt ongeveer 10 minuten. De stof heeft 2,5 tot 4 uur nodig voor opname in de botten. Daarom kunt u de afdeling na de injectie verlaten. Op de afgesproken tijd verwachten wij u terug voor het maken van de foto’s. Om te zorgen dat de foto’s scherp worden, is het belangrijk dat u stil ligt. U kunt uw kleding aanhouden, tenzij er veel metaal aan of in zit. De tijdsduur van de foto’s kan variëren van 45 tot 60 minuten. Soms is het nodig extra foto’s te maken waarbij de camera om uw lichaam draait (SPECT-scan). Dit duurt 20 minuten extra.

Radioactieve vloeistof

De radioactieve stof die u krijgt toegediend, levert geen gevaar op voor uw gezondheid en verlaat op natuurlijke wijze uw lichaam, voor een groot deel via de urine. Dit wordt bevorderd door op de dag van het onderzoek veel te drinken en regelmatig uit te plassen.

Risico’s bij toedienen radioactieve stof

Als u een onderzoek op de afdeling Nucleaire geneeskunde moet ondergaan, krijgt u meestal door een naald of een infuus radioactieve stof toegediend in een bloedvat. Hierbij kunnen enkele complicaties optreden.

Mogelijke complicaties

  • regelmatig: hematoom (blauwe plek) op de plaats van de toediening;
  • zelden: de naald of het infuus zit niet goed en de radioactieve stof komt niet in de bloedbaan. Dit kan soms kortdurend pijnlijk zijn.
Let op
Indien u binnen drie dagen gaat vliegen, wilt u dat aan ons doorgeven? De radioactieve stof kan het alarm van een detectiepoortje activeren. U krijgt dan een vliegbrief mee. Voor de brief hebben we de datum van de heen- en terugreis en de vliegduur nodig.

Uitslag

De uitslag van het onderzoek is niet direct bekend. De afdeling Nucleaire geneeskunde stuurt de uitslag van het onderzoek naar uw behandelend arts, die u erover zal informeren.

Contact

Kunt u niet komen? Wilt u dit zo snel mogelijk telefonisch aan ons doorgeven? Ook als u vragen heeft over het onderzoek, kunt u ons bellen.
U belt met Isala Zwolle, óók als u op een andere locatie onder behandeling bent.

Wilt u de botscintigrafie vragenlijst zo nauwkeurig mogelijk invullen en meenemen voor het onderzoek?

Zwolle

Nucleaire geneeskunde
(038) 424 52 38 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur)

16 juli 2019 / 7898 / L

Voor specifieke vragen aan een afdeling, ga naar de contactpagina. U kunt ook kijken bij de meestgestelde vragen.