Contact
 1. 7931-Echogeleide foamsclerose bij spataderen

​Een echogeleide foamsclerose is een behandeling voor spataderen. In deze folder leest u nuttige informatie over de voorbereiding, het verloop en het resultaat van deze behandeling.

Tijdens een echogeleide foamsclerose worden de aangedane, meestal grote, aders met schuim ingespoten. Het schuim veroorzaakt een ontstekingsreactie waardoor de bloedvatwand verkleefd en het bloedvat afsluit. U kunt deze (niet-goed functionerende) bloedvaten missen, want andere vaten nemen hun functie over.

Voorbereiding

Om de behandeling zo goed mogelijk te laten verlopen, is het belangrijk dat u de volgende instructies opvolgt:

 • Smeer uw benen op de dag van de behandeling niet in met crème of zalf.
 • Draag op de dag van de behandeling ruime schoenen en ruime kleding. Door de kousen die u na de behandeling moet dragen, past een strakke broek of schoen waarschijnlijk niet meer. 
 • Autorijden na de ingreep kan door het verband lastig zijn. Neem daarom iemand mee die u naar huis kan brengen.

Behandeling

De behandeling vindt plaats op de polikliniek. U hoeft dus niet opgenomen te worden in het ziekenhuis. In de behandelkamer wordt de spatader opnieuw beoordeeld met het echoapparaat, terwijl u staat. Dit echoapparaat wordt ook wel Duplex genoemd en is al eerder gebruikt om uw benen te onderzoeken. Met een stift wordt vervolgens de plek van de injectie(s) aangegeven. Daarna wordt u gevraagd op de behandeltafel plaats te nemen. Op de behandeltafel wordt onder echo-controle het vat aangeprikt, waarbij één of enkele injecties worden gegeven. Meestal wordt per bezoek één been behandeld. In totaal duurt de behandeling ongeveer 15 minuten.

Na de behandeling

 • Tijdens het eerste consult heeft u een bruine elastische kous en een witte verbandkous aangemeten gekregen. Deze zijn op de dag van de behandeling op de polikliniek aanwezig.
 • Op de plaatsen waar een injectie is gegeven, wordt een pleister geplakt. Hier overheen wordt een witte verbandkous aangebracht. De witte verbandkous draagt u de komende 48 uur, dus een dag en een nacht. Over de witte verbandkous draagt u de bruine elastische kous.
  De komende week mag u niet lopen of staan zonder de bruine kous te dragen. Dit betekent dat u de bruine kous minimaal een week dagelijks draagt. ’s Nachts hoeft u de bruine kous niet te dragen, maar als u ’s nachts uit bed gaat – bijvoorbeeld om te plassen – moet u de bruine kous wel aantrekken.
  Heeft u na deze week nog pijnklachten in het behandelde been als gevolg van de behandeling, blijf de kous dan ook na deze eerste week dragen. Heeft u geen pijnklachten dan hoeft u de kous niet meer te dragen. Uw arts geeft u verdere instructie.
 • Direct na de behandeling raden wij u aan nog zo’n tien minuten in de buurt van de wachtkamer rond te lopen. Een enkele keer kunnen er na de behandeling misselijkheids- of duizeligheidsklachten optreden.
 • Vermijd de eerste dagen na de behandeling langdurig staan en zitten.
 • Loop de eerste dagen na de behandeling in een rustig tempo. In de dagen erna is een dagelijkse wandeling of fietsen geen bezwaar. Duurloop en trimmen zijn de eerste twee weken niet toegestaan. U kunt wel bepaalde sporten doen, zoals grondgymnastiek, maar doe dit met mate.
 • Tijdens de periode dat u de kousen draagt, kunt u niet douchen. De aderen ontspannen (verwijden) dan te veel en dit komt het resultaat van de behandeling niet ten goede.

Mogelijke bijwerkingen

 • Op de eerste avond na de injecties kunnen klachten optreden als hoofdpijn en rillerigheid. Hiervoor kunt u pijnstillers innemen, bijvoorbeeld paracetamol.
 • Rond de plek van de injecties kan de huid rood, blauw, dik en pijnlijk of hard worden. Dit is normaal bij deze behandeling. Deze klachten verdwijnen meestal na enkele dagen tot een week.
 • Bruine verkleuringen kunnen ontstaan in het gebied waar het behandelde bloedvat loopt. Deze verkleuring verdwijnt normaal gesproken binnen enkele maanden.
 • Er ontstaat soms een voorbijgaande oppervlakkige trombose (aderontsteking) waarvoor u zo nodig pijnstillers kunt nemen, bijvoorbeeld paracetamol.

Onderhoud van de kousen

 • U kunt de kousen wassen in een lauw sopje met een fijnwasmiddel of groene zeep. Drogen mag niet op de verwarming of in de droogtrommel. Zie verder het wasvoorschrift.
 • Als u een vette zalf op uw benen wilt aanbrengen nadat de witte kous uit mag blijven, kan dit alleen ’s avonds als u in bed ligt. Het rubber in de bruine kousen is namelijk niet bestand tegen zalf of crème.

Controle

Op de dag van behandeling wordt met u besproken of de controleafspraak op de polikliniek plaatsvindt of dat dit telefonisch gebeurt. Neemt u bij een controleafspraak op de polikliniek de witte en de bruine kous weer mee, ook als deze beschadigd zijn. Als u een of beide kousen bij een vervolgafspraak vergeten bent en er vindt een nabehandeling plaats, dan dient u de kous(en) zelf te betalen.

Vergoeding en vervolgbehandeling

Niet in alle gevallen wordt een echogeleide foamsclerose vergoed door uw zorgverzekeraar. Informeer daarom voorafgaand aan de behandeling bij uw zorgverzekeraar.
Als u nog aanvullende behandeling wenst voor kleinere resterende vaten, dient u er rekening mee te houden dat zo’n aanvullende behandeling van de kleine vaatjes meestal niet vergoed wordt door de verzekeraar.

Contact

Heeft u na uw behandeling aanhoudende pijn in uw been, bel dan op werkdagen met een van de artsen of verpleegkundigen van het Flebologisch centrum, telefoonnummer (038) 424 63 20.
In spoedeisende gevallen kunt u ’s avonds en in het weekend contact opnemen met de dienstdoende chirurg of dermatoloog via het centrale nummer van Isala: (038) 424 50 00.

Heeft u nog vragen, dan zal de fleboloog-dermatoloog of fleboloog-vaatchirurg u tijdens zijn spreekuur graag te woord staan. U kunt ook bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Zwolle

Flebologisch centrum
(038) 424 63 20 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 16.30 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Het kan handig zijn uw vragen van tevoren op papier te zetten.

 

23 november 2018 / 7931

Voor specifieke vragen aan een afdeling, ga naar de contactpagina. U kunt ook kijken bij de meestgestelde vragen.