Echogeleide foamsclerose bij spataderen Echogeleide foamsclerose bij spataderen
- Isala
- Patiëntenfolders
- 7931-Echogeleide foamsclerose bij spataderen
Een echogeleide foamsclerose is een behandeling voor spataderen. In deze folder leest u nuttige informatie over de voorbereiding, het verloop en het resultaat van deze behandeling.
Tijdens een echogeleide foamsclerose worden de aangedane, meestal grote, aders met schuim ingespoten. Het schuim veroorzaakt een ontstekingsreactie waardoor de bloedvatwand verkleefd en het bloedvat afsluit. U kunt deze (niet-goed functionerende) bloedvaten missen, want andere vaten nemen hun functie over.
Voorbereiding
Om de behandeling zo goed mogelijk te laten verlopen, is het belangrijk dat u de volgende instructies opvolgt:
- Smeer uw benen op de dag van de behandeling niet in met crème of zalf.
- Draag op de dag van de behandeling ruime schoenen en ruime kleding. Door de kousen die u na de behandeling moet dragen, past een strakke broek of schoen waarschijnlijk niet meer.
- Na de ingreep wordt het behandelde traject verbonden met wattenbollen en pleisters. Is uw been behaard? Dan kan het verwijderen van de pleisters pijnlijk zijn. Wij adviseren u daarom een dag van tevoren uw been te scheren.
- Voor uw veiligheid en dat van anderen, raden wij u af om gelijk na uw behandeling zelf auto te rijden. Dit vanwege de verdoving in uw been. Neem daarom iemand mee die u naar huis kan brengen.
Behandeling
De behandeling vindt plaats op de polikliniek. U hoeft dus niet opgenomen te worden in het ziekenhuis. In de behandelkamer wordt de spatader opnieuw beoordeeld met het echoapparaat, terwijl u staat. Dit echoapparaat wordt ook wel Duplex genoemd en is al eerder gebruikt om uw benen te onderzoeken. Met een stift wordt vervolgens de plek van de injectie(s) aangegeven. Daarna wordt u gevraagd op de behandeltafel plaats te nemen. Op de behandeltafel wordt onder echo-controle het vat aangeprikt, waarbij enkele injecties worden gegeven.
Na de behandeling
-
Direct na de behandeling wordt een witte verbandkous om het been aangebracht. Hier overheen komt een bruine elastische kous. Dit wordt gedaan om bloeduitstortingen zoveel mogelijk te voorkomen. De witte verbandkous (met verbandmateriaal/wattenrollen) draagt u minimaal 48 uur, dus twee dagen en twee nachten. Na deze 48 uur mag u het verbandmateriaal/wattenbollen verwijderen en hoeft u de witte kous niet meer te dragen.
De bruine kous draagt u minimaal een week. U mag een week lang niet staan of lopen zonder de bruine kous. U draagt de bruine kous zodra u uit bed gaat. Ook ’s nachts als u uit bed gaat om bijvoorbeeld te plassen. Wanneer er als bijwerking aderontstekingsachtige verschijnselen ontstaan (zoals een rode, pijnlijke of verdikte streng) is het verstandig de kous langer te dragen. - Direct na de behandeling raden wij u aan nog zo’n tien minuten in de buurt van de wachtkamer rond te lopen. Een enkele keer kunnen er na de behandeling misselijkheids- of duizeligheidsklachten optreden.
- Vermijd de eerste dagen na de behandeling langdurig staan en zitten.
- Loop de eerste dagen na de behandeling in een rustig tempo. In de dagen erna is een dagelijkse wandeling of fietsen geen bezwaar. Hardlopen, wielrennen en naar de sauna gaan, zijn de eerste twee weken niet toegestaan. U kunt wel bepaalde sporten doen, zoals grondgymnastiek, maar doe dit met mate.
- Tijdens de periode dat u de kousen draagt, kunt u niet douchen. De aderen ontspannen (verwijden) dan te veel en dit komt het resultaat van de behandeling niet ten goede.
Mogelijke bijwerkingen
- Op de eerste avond na de injecties kunnen klachten optreden als hoofdpijn en rillerigheid. Hiervoor kunt u pijnstillers innemen, bijvoorbeeld paracetamol.
- Rond de plek van de injecties kan de huid rood, blauw, dik en pijnlijk of hard worden. Dit is normaal bij deze behandeling. Deze klachten verdwijnen meestal na enkele dagen tot een week.
- Bruine verkleuringen kunnen ontstaan in het gebied waar het behandelde bloedvat loopt. Deze verkleuring verdwijnt normaal gesproken binnen enkele maanden.
- Er ontstaat soms een voorbijgaande oppervlakkige trombose (aderontsteking) waarvoor u zo nodig pijnstillers kunt nemen, bijvoorbeeld paracetamol.
Onderhoud kousen
- U kunt de kousen wassen in een lauw sopje met een fijnwasmiddel of groene zeep. Drogen mag niet op de verwarming of in de droogtrommel. Zie verder het wasvoorschrift.
- Als u een vette zalf op uw benen wilt aanbrengen nadat de witte kous uit mag blijven, kan dit alleen ’s avonds als u in bed ligt. Het rubber in de bruine kousen is namelijk niet bestand tegen zalf of crème.
Controle
Op de dag van behandeling wordt met u besproken of de controleafspraak op de polikliniek plaatsvindt of dat dit telefonisch gebeurt. Neemt u bij een controleafspraak op de polikliniek de witte en de bruine kous weer mee, ook als deze beschadigd zijn. Als u een of beide kousen bij een vervolgafspraak vergeten bent en er vindt een nabehandeling plaats, dan dient u de kous(en) zelf te betalen.
Vergoeding en vervolgbehandeling
Uw eerste bezoek aan het Flebologisch centrum wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. Uw zorgverzekeraar spreekt eerst uw eigen risico en eventueel uw vrijwillig eigen risico aan. Mocht uw eigen risico al volledig aangesproken zijn, dan wordt uw bezoek volledig betaald door uw zorgverzekeraar.
Niet in alle gevallen wordt deze behandeling vergoed door uw zorgverzekeraar. Uw fleboloog informeert u over de eventuele kosten. Als u nog een aanvullende behandeling wenst voor de kleinere resterende vaatjes, hou er dan rekening mee dat de aanvullende behandeling van de kleine vaatjes niet vergoed wordt door uw zorgverzekeraar.
Heeft u met uw arts afgesproken eerst nog even na te denken over deze behandeling? Weet dan dat als u langer dan een jaar na uw eerste bezoek contact opneemt, wij eerst weer een duplex-onderzoek doen. Zo kunnen wij namelijk zien of het beeld nog hetzelfde is vergeleken met uw eerste bezoek. Dit onderzoek zou dan weer ten laste van het eigen risico komen.
Contact
Heeft u na uw behandeling aanhoudende pijn in uw been, bel dan op werkdagen met een van de assistentes van het Flebologisch centrum, telefoonnummer 088 624 63 20.
In spoedeisende gevallen kunt u ’s avonds en in het weekend contact opnemen met de dienstdoende dermatoloog via het centrale nummer van Isala: 088 624 50 00.
U kunt ook bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:
Zwolle
Flebologisch centrum
088 624 63 20 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 16.30 uur)
Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.
Het kan handig zijn uw vragen van tevoren op papier te zetten.