Contact
 1. 7932-Laserbehandeling nagels
Punt Coronavirus (COVID-19) Bent u patiënt, begeleider of bezoeker? Hier vindt u belangrijke informatie over uw bezoek aan Isala.

Zo’n vijf procent van alle Nederlanders heeft een schimmelnagel. Dit wordt ook wel een kalknagel genoemd. Het is een verdikte, verkleurde en brokkelige nagel, vaak aan de tenen. De oorzaak is een schimmel die in de nagel groeit. Een schimmelnagel kan worden behandeld met tabletten, maar ook met een laserbehandeling.

Een behandeling met de FOX Diode laser is een veilige manier om een schimmelnagel te behandelen. En geeft een mooi resultaat. De laser werkt door middel van warmte. Door de laserstraal wordt de schimmelnagel verhit tot ongeveer 45 graden. Hierdoor wordt de celwand van de schimmel kapot gemaakt. Daardoor stopt de verdere groei van de schimmel. De nagel, het nagelbed en de omliggende huid worden daarbij niet beschadigd. Het behandelde deel van de nagel groeit uit en maakt plaats voor een gezonde nagel. Uw huidtherapeut is speciaal opgeleid om deze laserbehandeling te verrichten.

Voor de behandeling

De volgende stappen zijn nodig voor de behandeling:

 • Uw huisarts moet door middel van een kweek vastgesteld hebben dat u een schimmelnagel heeft.
 • Daarna maakt u een afspraak bij het Isala Dermatologisch centrum voor een intakegesprek. Tijdens dit gesprek bekijkt de huidtherapeut uw nagel(s). U bespreekt daarna samen de behandeling.
 • Soms krijgt u van de huidtherapeut het advies om uw nagel(s) voorafgaand aan de laserbehandeling te laten frezen bij een pedicure.
 • Op de dag van de laserbehandeling is het belangrijk dat uw voeten schoon zijn en de schimmelnagel(s) kort geknipt en dun gevijld. Draag geen nagellak en smeer geen (medische) zalf op de nagel(s).
 • Neem schone sokken mee naar uw afspraak.

De laserbehandeling

Voor de behandeling worden er foto's gemaakt van uw schimmelnagels om na afloop het resultaat te vergelijken. Tijdens de behandeling wordt een laserstraal langzaam en in een bepaald patroon over het nagelbed bewogen. De laser zorgt voor warmte onder de nagel, midden in de schimmelkolonie. Deze warmte is voelbaar maar doet geen pijn. Om er zeker van te zijn dat alle schimmels worden gedood, behandelen wij alle nagels. Per voet duurt een laserbehandeling ongeveer tien tot vijftien minuten.

Na de behandeling

De laserbehandeling kan een heet en branderig gevoel veroorzaken. Maar dit trekt binnen enkele uren weg. Ook kan er een donkere verkleuring onder de nagelplaat verschijnen. Dit verdwijnt binnen enkele weken. Er zijn verder geen bijwerkingen bekend na een laserbehandeling van een schimmelnagel.

Wat moet u thuis doen?

 • Smeer twee keer per dag uw nagels en tenen dun in met Miconazolnitraat-crème.
 • Doe twee keer per dag Miconazolnitraat-poeder in uw sokken en schoenen.
 • Neem voor de behandeling schone, katoenen sokken mee die gewassen zijn op 60 graden.
 • Draag bij voorkeur alleen katoenen sokken: geen pantykousjes en synthetische sokken. Draag ook geen kunststof schoenen. Deze zorgen voor meer zweet.
 • Gooi bij voorkeur oude sokken weg, die niet gewassen kunnen worden op 60 graden. In deze sokken kan de schimmel nog aanwezig zijn.
 • Gebruik in openbare gelegenheden badslippers en droog na het douchen de huid (tussen de tenen)goed af.
 • Wissel dagelijks van schoenen.
 • Was gebruikte nagelknippers en vijlen goed.
 • Gooi gebruikte nagellak weg.
 • Was beddengoed op 60 graden voor de laserbehandeling plaatsvindt.
Let op
Volg deze adviezen goed op om! Ze zijn belangrijk voor een succesvolle behandeling. Bij een schimmelnagel is het risico op herbesmetting heel groot!

Resultaten

Omdat nagels langzaam groeien, is het resultaat niet meteen te zien. Na ongeveer acht weken na de eerste laserbehandeling, ziet u langzaam een gezonde, schone en heldere nagel tevoorschijn komen. U heeft in ieder geval twee laserbehandelingen nodig. Bij een ernstige schimmelnagel kan nog een extra laserbehandeling nodig zijn.

Contact

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, dan staan de huidtherapeuten van het Isala Dermatologisch centrum u graag te woord. Tijdens een oriënterend gesprek bekijkt de huidtherapeut uw nagel(s) en kiest samen met u een passende behandeling. Ook bespreekt de huidtherapeut de kosten met u. Als u op basis van dit intakegesprek besluit om tot een laserbehandeling over te gaan, maken wij een behandelafspraak met u.

Voor een afspraak met de huidtherapeut heeft u geen verwijzing van uw huisarts of specialist nodig.

De laserbehandeling vindt plaats op de afdeling Cosmetische dermatologie en Huidtherapie van het Isala Dermatologisch centrum.

Zwolle

Cosmetische dermatologie en Huidtherapie
(038) 424 79 52 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 16.30 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Laatst gewijzigd 23 november 2018 / 7932