Contact
 1. 7933-Endovasculaire behandeling bij spataderen

​Uw arts heeft u een spataderbehandeling met behulp van een endovasculaire techniek voorgesteld. Hierbij wordt een katheter in de ader aangebracht die de ader verwarmt, waardoor de wand beschadigt, samentrekt en volledig sluit. Deze behandeling is geschikt voor grote, niet-kronkelig verlopende spataderen.

In het Flebologisch centrum worden twee soorten endovasculaire behandelingen uitgevoerd: de lasertechniek en de radioablatie techniek. De lasertechniek verwarmt het vat door middel van lasergolven. Voor de radioablatie, waarbij de verwarming van het bloedvat door radiofrequente golven (vergelijkbaar met magnetron) wordt opgewekt, werken wij met de VNUS ClosureFast en de RFITT. Deze behandeling wordt niet altijd vergoed door de zorgverzekeraar. In deze folder leest u wat de behandeling inhoudt.

Voorbereiding

Om de behandeling zo goed mogelijk te laten verlopen, is het belangrijk dat u de volgende instructies opvolgt:

 • Wij adviseren u een hoog opgesneden onderbroek aan te doen, zodat de arts goed bij uw lies kan voor beoordeling tijdens de behandeling. Desondanks kan de arts u vragen uw onderbroek uit te doen.
 • Smeer uw benen op de dag van de behandeling niet in met crème of zalf.
 • Draag ruime schoenen en ruime kleding. Door de kousen die u na de behandeling moet dragen, past een strakke broek of schoen waarschijnlijk niet meer. Neemt u voor de zekerheid een schone onderbroek mee, het kan namelijk zijn dat er tijdens de behandeling gel op komt.
 • Tijdens de ingreep worden steriele doeken vaak met kleefstrips aan uw been, lies en schaamstreek geplakt. Het verwijderen van deze kleefstrips kan bij beharing pijnlijk zijn. Wij adviseren u daarom vóór de behandeling het been dat behandeld gaat worden, zonodig te scheren inclusief het gedeelte van de lies tot de schaamstreek.
 • Autorijden na de ingreep kan door het verband lastig zijn. Neem daarom iemand mee die u naar huis kan brengen.

Behandeling

De behandeling vindt plaats op de polikliniek en gebeurt onder plaatselijke verdoving. Een opname in het ziekenhuis is dus niet nodig. In de behandelkamer wordt de spatader opnieuw beoordeeld met het echoapparaat. Dit echoapparaat wordt ook wel Duplex genoemd en is al eerder gebruikt om uw benen te onderzoeken. Het is namelijk altijd mogelijk dat er sinds het laatste onderzoek veranderingen zijn opgetreden waardoor de endovasculaire behandeling toch minder geschikt of zelfs onmogelijk blijkt.
Als besloten wordt tot behandeling met de endovasculaire techniek, zal er met behulp van het Duplex-apparaat met een stift op uw been aangegeven worden hoe het vat verloopt. Dit gebeurt terwijl u staat. Daarna wordt u gevraagd op de behandeltafel plaats te nemen.

De voorbereidingen voor de eigenlijke behandeling nemen vervolgens de meeste tijd in beslag. Omdat de behandeling steriel plaatsvindt, wordt het te behandelen been – net als in een operatiekamer – bedekt met steriele doeken. Uw hoofd wordt niet bedekt en u kunt gewoon met de arts en de assistentes praten. 

De arts prikt met een naald de ader aan. Door deze naald wordt de benodigde voerdraad in de ader geschoven. Over de voerdraad wordt het introductiesysteem voor de laserdraad of radioablatie-katheter aangebracht Daarna wordt de laserdraad of katheter ingebracht in het vat. U voelt soms het opschuiven van de voerdraad of katheter. Als de laserdraad of katheter in het bloedvat zit, wordt de huid over het gehele te behandelen vaattraject met meerdere prikken verdoofd. Hierbij wordt een schil om het vat gevormd die de omliggende weefselstructuren tegen de vrijkomende hitte beschermt. De uiteindelijke behandeling neemt hierna slechts enkele minuten in beslag.

De behandeling inclusief de voorbereiding duurt ongeveer een half uur tot een uur.

Screenshot video spataderonderzoek 

Na de behandeling

 • Tijdens het eerste consult zijn er bij u een elastische kous en een witte verbandkous aangemeten. Deze zijn op de dag van behandeling op de polikliniek aanwezig.
 • Direct na de behandeling worden een witte onderkous en een bruine bovenkous om het been aangebracht. De witte onderkous draagt u 48 uur, dag en nacht. De bruine bovenkous hoeft u gedurende een week alleen overdag te dragen, maar als u ’s nachts uit bed komt, doet u de kous wel weer aan. Het is dus belangrijk om tijdens die week niet te staan of te lopen zonder de bruine kous. Na een week mag ook de bruine kous uitblijven, tenzij uw arts anders heeft geadviseerd.
 • Na de behandeling adviseren wij u nog 15 tot 20 minuten in de buurt van de wachtkamer rond te lopen. Dit omdat er een enkele keer misselijkheid of duizeligheid kan optreden.
 • Ook nadat u bent thuisgekomen, raden wij u aan om regelmatig te lopen. Veel bewegen zorgt ervoor dat het dichtgebrande bloedvat minder zal gaan trekken. Bewegen is dus goed, maar wel met mate.
 • Vermijd de eerste twee weken na de ingreep intensieve sporten, zoals wielrennen of hardlopen. Hierna mag u weer uw normale activiteiten hervatten.
 • Tijdens de periode dat u de kousen draagt, kunt u niet douchen.

Mogelijke bijwerkingen

 • Er ontstaat vaak een bloeduitstorting (blauwe plek) rond de aanprikplaats en in het verloop van de behandelde ader.
 • Het kan voorkomen dat u gedurende één à twee weken een trekkend gevoel heeft in het behandelde gebied met enige roodheid of zwelling.
 • Pijn na de ingreep treedt soms in geringe mate gedurende enkele dagen op. Hiervoor kunt u pijnstillers innemen, bijvoorbeeld paracetamol.
 • Er ontstaat soms een voorbijgaande oppervlakkige trombose (aderontsteking) waarvoor u indien nodig ook een pijnstiller kunt innemen, bijvoorbeeld paracetamol.
 • Zelden treedt er zenuwirritatie op waardoor er een tintelend gevoel in het been kan ontstaan. Deze bijwerking is vrijwel altijd tijdelijk van aard.

Onderhoud van de kousen

 • U kunt de kousen wassen in een lauw sopje met een fijnwasmiddel of groene zeep. Drogen mag niet op de verwarming of in de droogtrommel. Zie verder het wasvoorschrift.
 • Als u een vette zalf op uw benen wilt aanbrengen nadat de witte kous uit mag blijven, kan dit alleen ’s avonds als u in bed ligt. Het rubber in de bruine kousen is namelijk niet bestand tegen zalf of crème.

Controle

Op de dag van behandeling wordt met u besproken of de controleafspraak op de polikliniek plaatsvindt of dat dit telefonisch gebeurt. Neemt u bij een controleafspraak op de polikliniek de witte en de bruine kous weer mee, ook als deze beschadigd zijn. Als u een of beide kousen bij een vervolgafspraak vergeten bent en er vindt een nabehandeling plaats, dan dient u de kous(-en) zelf te betalen.

Vergoeding en vervolgbehandeling

Niet in alle gevallen wordt een endovasculaire behandeling bij spataderen vergoed door uw zorgverzekeraar. Informeer daarom voorafgaand aan de behandeling bij uw zorgverzekeraar.
Als u nog aanvullende behandeling wenst voor kleinere resterende vaten, dient u er rekening mee te houden dat zo’n aanvullende behandeling van de kleine vaatjes meestal niet vergoed wordt door de verzekeraar.

Contact

Heeft u na uw behandeling aanhoudende pijn in uw been, bel dan op werkdagen met een van de artsen of verpleegkundigen van het Flebologisch centrum via (038) 424 63 20.  In spoedeisende gevallen kunt u ’s avonds en in het weekend contact opnemen met de dienstdoende chirurg of dermatoloog via het centrale nummer van Isala: (038) 424 50 00.

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, dan zal de fleboloog-dermatoloog of fleboloog-vaatchirurg u tijdens zijn spreekuur graag te woord staan. Het kan handig zijn uw vragen van tevoren op papier te zetten. Ook kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Zwolle

Flebologisch centrum
(038) 424 63 20 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 16.30 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

 

 

23 november 2018 / 7933

Voor specifieke vragen aan een afdeling, ga naar de contactpagina. U kunt ook kijken bij de meestgestelde vragen.