Contact
  1. 7938-Na een operatie aan het hoofd

Adviezen voor thuis

Na een operatie aan de hersenen volgt een periode van herstel. De meeste mensen ervaren tijdelijke, maar soms ook blijvende veranderingen na de operatie. In deze folder geven wij adviezen voor de periode waarin u herstelt. Ook leggen wij uit wanneer u contact op moet nemen met het ziekenhuis.

Omgaan met de veranderde situatie

Door uw ziekte en behandeling kan er veel veranderd zijn. Voor de meeste patiënten brengt een operatie aan de hersenen veel spanning met zich mee. Dat geldt ook voor uw partner, familie en vrienden. Wat er precies tijdelijk en/of blijvend verandert na de operatie, verschilt per patiënt.

Er kunnen veranderingen zijn op lichamelijk gebied, zoals sneller moe zijn. Ook kunnen er veranderingen zijn met betrekking tot denken, concentreren, herinneren en het verwerken van prikkels. Mogelijk is ook uw stemming anders: u kunt onzeker, bang en/of somber zijn. Dit kan gevolgen hebben voor uw persoonlijke verzorging, het huishouden, het werk of hobby’s. Sommige patiënten gaan na de ziekenhuisopname eerst revalideren.

Wat uw situatie ook is na de operatie, in alle gevallen zijn onderstaande adviezen belangrijk.

Algemene adviezen

  • Reken op een herstel van ongeveer zes weken. In deze periode bouwt u langzaam uw conditie weer op. Bekijk goed welke werkzaamheden u aankunt en in welk tempo.
  • Doe geen zwaar huishoudelijk werk in de eerste periode van uw herstel. Heeft u hierbij geen hulp van naasten, neem dan contact op met de WMO van uw gemeente.
  • Bescherm uw hoofd tegen fel zonlicht of extreme kou om hoofdpijn te voorkomen.
  • Ook persen op de wc kan hoofdpijn veroorzaken. Eet voldoende vezels, drink veel en wandel als dat kan. Als het nodig is, kan een laxeermiddel helpen. Vraag uw apotheek om advies.
  • Vaak slapen mensen de eerste periode na een operatie minder goed. Dit kan komen door de narcose, de opname op de Intensive care en het gebruik van het medicijn Dexamethason. Probeer op vaste tijden te slapen en op te staan. Rust eventueel aan het begin van de middag. Rust liever niet aan het eind van de middag of begin van de avond, omdat u dan ’s nachts minder goed kunt slapen.
  • Bent u overdag erg moe omdat u slecht slaapt? Overleg dan met uw huisarts over tijdelijk gebruik van slaapmedicijnen.
  • Veel patiënten hebben na een operatie aan de hersenen concentratie- en geheugenproblemen. Daarnaast kunt u last hebben van prikkels, zoals geluiden, bewegingen, beelden en geuren. Dit kan enkele weken tot maanden duren. Soms zijn de klachten blijvend.
  • Zorg voor voldoende rust. Plan voldoende pauze tussen activiteiten.
  • Geef het aan als u moe wordt van bijvoorbeeld bezoek. Vertel ook aan anderen dat voldoende rust belangrijk is voor u.
  • Probeer als dat kan elke dag buiten te wandelen of te fietsen.
  • Bent u bang of somber? Praat er dan over met uw naasten. U kunt ook bij uw huisarts terecht.

Adviezen voor activiteiten

Werk

Wanneer u weer kunt gaan werken, hangt onder andere af van: het soort operatie, eventuele vervolgbehandeling, eventueel blijvende veranderingen in uw functioneren en natuurlijk ook het soort werk dat u doet. Praat hierover met uw neurochirurg en met uw bedrijfsarts.

Autorijden

  • U mag minimaal zes weken na een hersenoperatie niet autorijden.
  • Bent u geopereerd omdat u een hersentumor of een uitzaaiing had? Dan mag u minimaal 3 maanden niet autorijden. Ook moet u altijd eerst gekeurd worden door een onafhankelijke arts, voordat u weer mag autorijden. Op welke termijn u gekeurd kunt worden, hangt af van de wettelijke regels die voor uw situatie gelden. Overleg dit met uw arts of verpleegkundig specialist. Voor meer algemene informatie verwijzen wij u naar www.cbr.nl.
  • Als u een hersentumor of uitzaaiing heeft, lees dan ook de folder 'Veilig de weg op bij hersentumoren en uitzaaiingen in de hersenen'.

Fietsen

Voor fietsen gelden geen wettelijke regels. U mag weer fietsen zodra u voldoende kracht, balans en conditie heeft. Als u bijvoorbeeld niet goed kunt zien of een verminderd reactievermogen heeft, dan is het niet veilig om aan het verkeer deel te nemen. Overleg met uw arts of verpleegkundig specialist.

Adviezen voor verzorging wond

  • U kunt gerust weer douchen. Water houdt de wond en de huid eromheen goed schoon.
  • Het is belangrijk de wond goed droog te deppen met een schone handdoek.
  • Was de eerste periode na de operatie uw haren met babyshampoo. Als de hechtingen er uit zijn, kunt u weer normale shampoo gebruiken.
  • Wij raden u aan de eerste vier weken niet te zwemmen of in bad te gaan, omdat dit de wond te zacht maakt.
  • Uw schedel kan wat onregelmatig aanvoelen rondom het litteken. Dit kan in de maanden na uw operatie nog veranderen. Soms voelen mensen een deukje op de plek waar de arts het boorgaatje heeft gemaakt.

Hechtingen

  • Tijdens de operatie is de wond met hechtingen of agraves (nietjes) gesloten. Deze kunt u zeven dagen na de operatie laten verwijderen.
  • Als u aan de achterkant van het hoofd richting nek bent geopereerd, geldt dat de hechtingen op de tiende dag na de operatie verwijderd mogen worden.
  • Als bij u een VP-drain is geplaatst, mogen de hechtingen tien dagen na de operatie op zowel hoofd als buik verwijderd worden.
  • Voor het verwijderen van de hechtingen en agraves (nietjes) kunt u zelf een afspraak maken bij uw huisarts.

Wanneer moet u met het ziekenhuis bellen?

Na ontslag is er een kleine kans dat u nieuwe lichamelijke klachten krijgt, zoals:

  • roodheid, zwelling en/of warmte rondom de wond;
  • vochtlekkage uit de wond;
  • koorts boven 38 graden Celsius;
  • aanhoudende of toenemende hoofdpijn of wondpijn;
  • uitval van gevoel en/of kracht;
  • plotseling toenemende vermoeidheid, sufheid of verwardheid.

Als u deze klachten heeft, neem dan contact met ons op.

Vaak plassen of kleine beetjes plassen kan een teken zijn van een urineweginfectie. Neem dan contact op met uw huisarts.

Uitslag en vervolgafspraak

De uitslag van het weefselonderzoek is over het algemeen binnen tien dagen bekend.

Regelmatig vindt nog aanvullend onderzoek van het weefsel plaats in een ander laboratorium. Het kan dan twee tot drie weken duren voor de volledige uitslag bekend is. Dit zegt niets over de ernst van de aandoening.

Als de uitslag van het weefselonderzoek bekend is, wordt u gebeld om een poliklinische afspraak met de neurochirurg te maken. Ligt u nog in Isala, dan wordt op de verpleegafdeling een afspraak voor dit gesprek gemaakt. Als u bent overgeplaatst naar een ander ziekenhuis, krijgt u de uitslag te horen via uw neuroloog in uw eigen ziekenhuis.

Vaak wordt de uitslag besproken in een multidisciplinair overleg. Verschillende artsen bespreken daar samen de resultaten en doen een voorstel voor vervolgbehandeling en/of controle.

De neurochirurg of neuroloog bespreekt de uitslag van het weefselonderzoek met u en uw naasten. Hij doet een (voorlopig) voorstel voor vervolgbehandeling en/of controle, als dat nodig is.

Afspraken voor thuis

Tabel afspraken voor thuis na een hoofdoperatie


Eerstvolgende controleafspraak:

 

 
Hechtingen

​O  Hechtingen of nietjes (agraves) door uw huisarts laten verwijderen op:

Opmerkingen

 

Antistolling O  Middel:
​O  Datum herstart:
​O  Dosering:
​O  Niet van toepassing
​Opmerkingen

 

Recept(en) ​O  Is aan u overhandigd
​O  Is door uw ziekenhuisapotheek gefaxt naar uw apotheek
​O  Niet van toepassing
​Aanvullende opmerkingen

 

​Eigen medicijnen ​O  Is aan u overhandigd
​O  Niet van toepassing

 

Medicijnen tegen de pijn

Naast uw eigen medicijnen gebruikt u op dit moment ook medicijnen tegen de pijn. De hieronder aangekruiste medicijnen zijn voor u van toepassing.

Tabel Medicijnen tegen pijn na een hoofdoperatie 
Medicijn Tijdstip van inname
​8.00 12.00 17.00 22.00
O  Paracetamol 500 mg: elke dag 4x 2 tabletten    
​​O  Arcoxia (Etoricoxib) 60 mg: elke dag 1x 1 tablet
​O  Anders, namelijk:

Zelf afbouwen

Medicijnen tegen de pijn moet u thuis zelf afbouwen, afhankelijk van uw pijnklachten.

Te beginnen met:

 


En daarna:

 


Veel gestelde vragen

  • Wanneer mag ik weer sporten?
    Zodra u hersteld bent en de wond goed is genezen. U mag alle sporten weer doen als uw lichamelijke conditie dit toelaat.
  • Wanneer mag ik weer vliegen?
    Na uw herstel zijn er geen beperkingen ten aanzien van het plannen van vakanties of vliegen. Afhankelijk van de ziekte en eventuele vervolgbehandeling kunnen er wel specifieke aandachtspunten zijn bij het plannen van een (vlieg)reis. Bespreek dit met uw arts of verpleegkundige
  • Moet ik een fietshelm dragen?
    Nee, het is niet verplicht om een fietshelm te dragen.

Contact

Heeft u vragen?

  • Dan kunt u de eerste 10 dagen na uw ontslag bellen met:

Isala Zwolle

verpleegafdeling Neurochirurgie
088 624 7896

Als uw situatie het toelaat, bel dan bij voorkeur tussen 9.30 uur en 12.00 uur.
  • Na deze 10 dagen kunt u terecht bij uw eigen huisarts.

Meer informatie

Wilt u meer weten over neurochirurgie? Kijk dan ook eens op de website van Neurochirurgisch Centrum Zwolle.

Wij wensen u een goed herstel toe!

Laatst gewijzigd 9 januari 2024 / 7938 / L