Contact
 1. 7938-Na hoofdoperatie
Punt Coronavirus (COVID-19) Bent u patiënt, begeleider of bezoeker? Hier vindt u belangrijke informatie over uw bezoek aan Isala.

Adviezen voor na de operatie

Na een operatie aan het hoofd volgt een periode van herstel. De meeste mensen ervaren tijdelijke, maar soms ook blijvende veranderingen na de operatie. In deze folder geven wij adviezen voor de herstelperiode en leggen wij u uit wanneer u contact op moet nemen met het ziekenhuis.

Omgaan met de veranderde situatie

Door uw ziekte en behandeling kan er veel veranderd zijn. Voor de meeste patiënten brengt een operatie aan het hoofd veel spanning met zich mee. Dat geldt ook voor uw partner, familie en vrienden. Wat er precies tijdelijk en/of blijvend verandert na de operatie verschilt per patiënt. Er kunnen veranderingen zijn op lichamelijk gebied, zoals sneller vermoeid zijn. Ook kunnen er veranderingen zijn met betrekking tot denken, concentreren, herinneren en prikkels verwerken. Mogelijk is ook uw stemming anders: u kunt onzekerheid, angst en/of somberheid ervaren. Dit kan gevolgen hebben voor de mogelijkheden u zelf te verzorgen, het uitvoeren van het huishouden en het hervatten van werk en hobby’s.

Sommige patiënten gaan na de ziekenhuisopname eerst revalideren. In elke situatie zijn onderstaande adviezen van belang. Soms wordt bij een operatie hersenweefsel verwijderd voor onderzoek. Als dat bij u zo is, bespreekt de neurochirurg dit uiteraard met u. De patholoog voert het onderzoek uit. De uitslag krijgt u één tot twee weken na uw operatie. Regelmatig vindt nog vervolgonderzoek van het weefsel plaats in een academisch ziekenhuis. Dan duurt het langer voor de volledige uitslag bekend is. Dit zegt nog niets over de ernst van de aandoening. De secretaresse van poli Neurochirurgie belt u zodra de volledige uitslag bekend is. Eventueel belt de neurochirurg om u tussentijds te informeren.

Algemene adviezen

 • Reken op een herstel van ongeveer zes weken. In deze periode bouwt u langzaam uw conditie weer op. Bekijk goed welke werkzaamheden u aankunt en in welk tempo. Probeer balans te vinden tussen activiteit en rust en luister naar uw lichaam.
 • Doe geen zwaar huishoudelijk werk in de eerste periode van uw herstel. Heeft u hierbij geen hulp van naasten, neem dan contact op met de WMO van uw gemeente.
 • Bescherm uw hoofd tegen fel zonlicht of extreme kou om hoofdpijn te voorkomen.
 • Ook persen op de wc  kan hoofdpijn veroorzaken. Eet voldoende vezels, drink veel en wandel als dat kan. Zo nodig kan een laxeermiddel helpen. Vraag uw apotheek om advies.
 • Vaak slapen mensen de eerste periode na een operatie minder goed. Dit kan door de narcose, opname op de IC en gebruik van het medicijn dexamethason. Probeer op vaste tijden te slapen en op te staan. Rust eventueel aan het begin van de middag. Rust liever niet aan het eind van de middag of begin van de avond, omdat dit ten koste kan gaan van uw nachtrust.
 • Geef het aan als u moe wordt van bijvoorbeeld bezoek. Bent u overdag erg moe, omdat u slecht slaapt? Overleg dan met uw huisarts over tijdelijk gebruik van slaapmedicijnen.
 • Veel patiënten hebben na een hoofdoperatie concentratie- en geheugenproblemen. Daarnaast kunt u last hebben van prikkels, zoals geluiden, bewegingen, beelden en geuren. Dit kan enkele weken tot maanden duren. Soms zijn de klachten blijvend.
 • Zorg voor voldoende rust. Plan voldoende pauze tussen activiteiten.
 • Probeer wanneer dit mogelijk is, dagelijks buiten te wandelen of te fietsen. Vertel ook aan anderen dat voldoende rust belangrijk is voor u.
 • Bent u angstig of somber? Praat er dan over met uw naasten. U kunt ook bij uw huisarts terecht.

Adviezen voor activiteiten

Werk

Wanneer u uw werk weer kunt opbouwen, hangt onder andere af van: type ingreep, eventuele vervolgbehandeling, eventueel blijvende veranderingen in uw functioneren en natuurlijk ook het type werk dat u doet. Spreek hierover met uw neurochirurg en met uw bedrijfsarts.

Autorijden

U mag minimaal zes weken na een hersenoperatie niet autorijden. Bent u geopereerd omdat u een hersentumor, uitzaaiing of een bloeding had? Dan moet u altijd eerst gekeurd worden door een onafhankelijk medisch specialist, voordat u weer mag autorijden. Op welke termijn u gekeurd kunt worden, hangt af van de wettelijke regels die voor uw situatie gelden. Overleg dit met uw medisch of verpleegkundig specialist. Voor meer algemene informatie verwijzen wij u naar www.cbr.nl.

Fietsen

Voor fietsen gelden geen wettelijke regels. U mag weer fietsen zodra u voldoende kracht, balans en conditie heeft. Als u bijvoorbeeld niet goed kunt zien of een verminderd reactievermogen heeft, dan is het niet veilig om aan het verkeer deel te nemen. Overleg zo nodig met uw medisch of verpleegkundig specialist.

Adviezen voor wondverzorging

 • U kunt gerust weer douchen. Water houdt de wond en de huid eromheen goed schoon.
 • Het is belangrijk de wond goed droog te deppen met een schone handdoek.
 • Was de eerste periode na de operatie uw haren met babyshampoo. Als de hechtingen er uit zijn, kunt u weer normale shampoo gebruiken.
 • Wij raden u aan de eerste vier weken niet te zwemmen of in bad te gaan, omdat dit de wond te zacht maakt.
 • Tijdens de operatie is de wond met hechtingen of agraves (nietjes) gesloten. Voor hechtingen en agraves (nietjes) geldt dat u die op de zevende dag na de operatie kunt laten verwijderen.
 • Als u aan de achterkant van het hoofd richting nek bent geopereerd, geldt dat de hechtingen op de tiende dag verwijderd mogen worden.
 • Bij het plaatsen van een VP-drain, mogen de hechtingen na tien dagen op zowel hoofd als buik verwijderd worden. Voor het verwijderen van de hechtingen kunt u zelf een afspraak maken bij uw huisarts.
 • Uw schedel kan wat onregelmatig aanvoelen rondom het litteken. Dit kan in de maanden na uw operatie nog veranderen. Soms voelen mensen een deukje waar de arts het boorgaatje heeft gemaakt.

Adviezen bij (nieuwe) lichamelijke klachten

Na ontslag is er een kleine kans dat u nieuwe lichamelijke klachten krijgt, zoals:

 • roodheid, zwelling en/of warmte rondom de wond
 • vochtlekkage uit de wond
 • koorts boven 38 graden Celsius
 • aanhoudende of toenemende hoofdpijn of wondpijn
 • uitval van gevoel en/of kracht
 • plotseling toenemende vermoeidheid, sufheid of verwardheid

Als u deze klachten heeft, neem dan contact met ons op.

Vaak plassen of kleine beetjes plassen kan een teken zijn van een urineweginfectie. Neem dan contact op met uw huisarts.

Afspraken voor thuis

Tabel afspraken voor thuis na een hoofdoperatie


Eerstvolgende controleafspraak:

 

 
Hechtingen

​O  Hechtingen of nietjes (agraves) door uw huisarts laten verwijderen op:

Opmerkingen

 

Antistolling O  Middel:
​O  Datum herstart:
​O  Dosering:
​O  Niet van toepassing
​Opmerkingen

 

Recept(en) ​O  Is aan u overhandigd
​O  Is door uw ziekenhuisapotheek gefaxt naar uw apotheek
​O  Niet van toepassing
​Aanvullende opmerkingen

 

​Eigen medicijnen ​O  Is aan u overhandigd
​O  Niet van toepassing


Pijnstilling

Naast uw eigen medicijnen gebruikt u op dit moment ook pijnstillers. De hieronder aangekruiste medicijnen zijn voor u van toepassing. 

Tabel Pijnstilling na een hoofdoperatie 
Medicijn Tijdstip van inname
​8.00 12.00 17.00 22.00
O  Paracetamol 500 mg: 4x daags 2 tabletten    
​​O  Arcoxia (Etoricoxib) 60 mg: 1x daags 1 tablet
​O  Anders, namelijk:


Zelf afbouwen

Pijnstilling moet u thuis zelf afbouwen, al naargelang uw pijnklachten.

Te beginnen met:

 


En daarna:

 


Veel gestelde vragen

 • Wanneer mag ik weer sporten?
  Zodra u hersteld bent en de wond goed is genezen. Dan mag u alle sporten weer doen, wanneer uw lichamelijke conditie dit toelaat.
 • Wanneer mag ik weer vliegen?
  Na uw herstel zijn er geen beperkingen ten aanzien van het plannen van vakanties of vliegen. Afhankelijk van de aandoening en eventuele vervolgbehandeling kunnen er wel specifieke aandachtspunten zijn bij het plannen van een (vlieg)reis. Bespreek dit met uw arts of verpleegkundige.

 • Moet ik een fietshelm dragen?
  Nee, het is niet verplicht om een fietshelm te dragen. 

Contact

De eerste tien dagen na uw ontslag kunt u met vragen of problemen terecht bij uw neurochirurg. Daarna kunt u terecht bij uw huisarts.

Zwolle

polikliniek Neurochirurgie
Bereikbaar op maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur

 Tabel van folder Na een hoofdoperatie
Neurochirurg Telefoonnummer secretaresse
dr. T.T.A. Aalders (038) 424 53 57
dr. W.A. van den Brink ​(038) 424 53 87
dr. M. Foumani (038) 424 53 59
​dr. D. Nanda ​(038) 424 53 58
dr. M. Podlogar ​(038) 424 78 98

Verpleegafdeling Neurochirurgie
(038) 424 12 50 (ook buiten werkdagen bereikbaar)

Meer informatie over neurochirurgie vindt u op de website van het Neurochirurgisch centrum Zwolle.

Wij wensen u een voorspoedig herstel!

Laatst gewijzigd 31 maart 2021 / 7938 / L