Contact
 1. 7938-Na hoofdoperatie
Punt Coronavirus (COVID-19) Bent u patiënt, begeleider of bezoeker? Hier vindt u belangrijke informatie over uw bezoek aan Isala.

Adviezen voor na de operatie

​Na een operatie aan het hoofd zijn er aandachtspunten die het herstelproces ondersteunen: de nazorg thuis en wat te doen bij lichamelijke klachten. Hier leest u er meer over.

De informatie kan u ondersteunen bij uw herstelproces. Het kan het herstel niet versnellen. Ons beste advies aan u is dat u luistert naar uw eigen lichaam, uw eigen grenzen leert ontdekken en uw proces hierop aanpast.

Omgaan met de veranderde situatie

Zowel de ziekte als de behandeling die u ondergaat, kunnen veel stress veroorzaken. Dit vraagt vaak veel van u, terwijl uw weerbaarheid juist minder is.

Ook kan een ziekte en de behandeling veel gevolgen hebben voor uw dagelijks leven. Bijvoorbeeld in de omgang met anderen zoals met uw partner, familie of vrienden, bij het vinden of hervatten van uw werk en/of huishouden en het weer ondernemen van activiteiten die altijd belangrijk voor u waren. Bekijk goed welke werkzaamheden u thuis aankunt en in welk tempo. Probeer balans te vinden tussen activiteit en rust. Het kan zijn dat extra hulp thuis noodzakelijk is. Misschien kunt u dat in eigen familie- of vriendenkring regelen. Zo niet, dan kunt u dit in overleg met uw huisarts regelen.

Soms zijn er door de ziekte en/of de behandeling veranderingen opgetreden. Hierdoor kunt u zich onzeker voelen of andere problemen ervaren. Het kan moeilijk zijn om met deze veranderde situatie om te gaan en hierin een nieuwe weg te vinden. Soms roept het gevoelens op waarin u uzelf niet meer herkent. U kunt het gevoel hebben dat alles u overspoelt en dat u weinig grip meer op uw eigen situatie heeft. Ook kunnen er klachten ontstaan zoals slapeloosheid, vermoeidheid, concentratiestoornissen, lusteloosheid of onrust. Wanneer dit zo is, is het verstandig extra begeleiding te zoeken om te voorkomen dat u in een vicieuze cirkel terechtkomt.

Weer aan het werk

Overleg met uw arts wanneer u uw werk weer kunt opbouwen. Dit is bijvoorbeeld afhankelijk van soort ingreep, de reden ervan en eventuele uitslagen van het weefselonderzoek. Maar uiteraard ook uw lichamelijk en geestelijk functioneren na uw operatie. Spreek ook tijdig met uw bedrijfsarts over uw ingreep en herstel.

Autorijden

U mag minimaal zes weken na een hersenoperatie niet autorijden. Bent u geopereerd omdat u een hersentumor, uitzaaiing of een bloeding had? Dan moet u altijd eerst gekeurd worden door een onafhankelijk medisch specialist, voordat u weer mag autorijden. Op welke termijn u gekeurd kunt worden, hangt af van de wettelijke regels die voor uw situatie gelden. Overleg dit met uw medisch of verpleegkundig specialist. Voor meer algemene informatie verwijzen wij u naar www.cbr.nl.

Fietsen

Voor fietsen gelden geen wettelijke regels. U mag weer fietsen zodra u voldoende kracht, balans en conditie heeft. Als u bijvoorbeeld niet goed kunt zien of een verminderd reactievermogen heeft, dan is het niet veilig om aan het verkeer deel te nemen. Twijfelt u hierover, vraag dan advies aan uw arts of verpleegkundige.

Algemene adviezen

 • Herstel duurt ongeveer zes weken. In deze periode bouwt u langzaam uw conditie weer op. Bekijk goed welke werkzaamheden u aankunt en in welk tempo. Probeer balans te vinden tussen activiteit en rust en luister naar uw lichaam.
 • Doe geen zwaar huishoudelijk werk tijdens uw herstel.
 • Bescherm uw hoofd tegen fel zonlicht of extreme kou. Dat kan hoofdpijn veroorzaken.
 • Ook persen kan hoofdpijn veroorzaken. Eet voldoende vezels, drink veel en wandel als dat kan. Merkt u geen verbetering? Dan kan een laxeermiddel helpen. Vraag uw apotheek om advies.
 • Vaak slapen mensen na een operatie minder goed. Probeer op vaste tijden te gaan slapen en op te staan. Rust eventueel na de middag. Doe dit liever niet aan het eind van de middag of begin van de avond. Geef het aan als u moe wordt van bijvoorbeeld bezoek. Bent u overdag erg moe omdat u slecht slaapt? Overleg dan met uw huisarts over tijdelijk gebruik van slaapmedicijnen.
 • Veel patiënten hebben na een hoofdoperatie concentratie- en geheugenproblemen. En vinden het lastig om prikkels, zoals geluiden, bewegingen, beelden en geuren te verwerken. Dit kan enkele weken tot maanden duren. Soms zijn de klachten blijvend.

Wondverzorging

 • U kunt gerust weer douchen. Water is prima om de wond en de huid eromheen goed schoon te houden.
 • Het is belangrijk de wond goed droog te deppen met een schone handdoek.
 • Was de eerste week na de operatie uw haren met babyshampoo. Dit is te koop bij de drogist. Als de hechtingen er uit zijn, kunt u normale shampoo gebruiken.
 • Wij raden u aan de eerste vier weken niet te zwemmen of in bad te gaan, omdat dit de wond te zacht maakt.
 • Als de wond goed dicht is en er geen vocht meer uit de wond lekt, hoeft u geen pleister meer op de wond te plakken.
 • Is de wond nog niet droog of vindt u het aangenamer om toch een pleister te plakken, dan kunt u hiervoor een normale Hansaplastpleister gebruiken.

Hechtingen of hechtstrips

Tijdens de operatie is de wond met hechtingen of hechtstrips gesloten.

 • Voor de niet-oplosbare hechtingen en voor de knoopjes van de oplosbare hechtingen geldt dat u die op de zevende dag na de operatie bij de huisarts kunt laten verwijderen.
 • Indien u aan de kleine hersenen of aan de achterkant van het hoofd bent geopereerd (achterste schedelgroeve), geldt dat de hechtingen na de tiende dag verwijderd mogen worden. Hiervoor maakt u zelf een afspraak bij uw huisarts.
 • Bij het plaatsen van een VP-drain, mogen de hechtingen na tien dagen op zowel hoofd als buik verwijderd worden.
 • Voor de wonden met hechtstrips geldt dat u oplosbare inwendige hechtingen heeft waarvan de knoopjes niet verwijderd hoeven te worden. De steristrips (hechtpleisters) die op de wond zitten, mag u zelf op de zevende dag na de operatie verwijderen.

De verpleegkundige zal tijdens het ontslaggesprek nogmaals bij u aangeven wanneer u de hechtingen mag verwijderen.

Uw schedel kan wat onregelmatig aanvoelen rondom het litteken. Dit kan in de maanden na uw operatie nog veranderen. Soms voelen mensen een deukje waar de arts het boorgaatje heeft gemaakt.

Adviezen bij (nieuwe) lichamelijke klachten

Na ontslag is er een kleine kans dat u nieuwe lichamelijke klachten krijgt, zoals:

 • roodheid, zwelling en/of warmte rondom de wond
 • vochtlekkage uit de wond
 • koorts boven 38 graden Celsius
 • aanhoudende of toenemende hoofdpijn of wondpijn
 • functieverlies door uitval van gevoel en/of kracht
 • plotseling toenemende vermoeidheid, sufheid of verwardheid

Als u deze klachten heeft, neem dan contact met ons op.

Blaasklachten

Het kan zijn dat u tijdens uw ziekenhuisopname één of meerdere malen bent gekatheteriseerd. Ondanks de steriele procedure heeft u daardoor een verhoogd risico op een urineweginfectie. Merkt u tekenen van een blaasontsteking, zoals vaak plassen of pijn bij het plassen, neem dan contact op met uw huisarts.

Stoelgang

Persen is een drukverhogende activiteit en zorgt voor spanning op de wond en het binnenste weefsel, waardoor lokaal pijnklachten kunnen ontstaan. Om uw stoelgang te bevorderen, zonder veel te hoeven persen, is het advies veel vezels te eten, veel te drinken en voldoende te bewegen.

Hebben deze maatregelen onvoldoende resultaat, dan kan het nodig zijn een laxeermiddel te gebruiken. Uw apotheek kan u advies geven over het juiste laxeermiddel (bijvoorbeeld Movicolon).

Weefselonderzoek

Soms wordt bij een operatie hersenweefsel verwijderd voor onderzoek. Als dat bij u zo is, bespreekt de neurochirurg dit uiteraard  eerst met u. De patholoog doet het onderzoek. De uitslag krijgt u één tot twee weken na uw operatie. Regelmatig vindt nog vervolgonderzoek plaats in een academisch ziekenhuis. Dan duurt het langer voor de volledige uitslag bekend is. Dit zegt nog niets over de ernst van de aandoening. De secretaresse van Neurochirurgie belt u zodra de volledige uitslag bekend is en met u besproken kan worden. Eventueel belt de neurochirurg u om u tussentijds te informeren.

Pijn

Bij het ontslag uit het ziekenhuis is met u gesproken over de pijnmedicatie voor thuis. Vlak na de operatie heeft u diverse keren pijnstilling gehad. Gebruikt u bij het ontslag nog pijnstilling, dan kunt u dat thuis afbouwen volgens het voorgeschreven afbouwschema.

Afspraken voor thuis

Tabel afspraken voor thuis na hoofdoperatie


Eerstvolgende controleafspraak:

 

 
Hechtingen

O  Oplosbaar, met steristrips (hechtpleisters). Zelf verwijderen op:

​O  Niet oplosbaar. Door uw huisarts laten verwijderen op:

​O  Knoopjes. Door uw huisarts laten verwijderen op:

Opmerkingen

 

Antistolling O  Middel:
​O  Datum herstart:
​O  Dosering:
​O  Niet van toepassing
​Opmerkingen

 

Recept(en) ​O  Is aan u overhandigd
​O  Is door uw ziekenhuisapotheek gefaxt naar uw apotheek
​O  Niet van toepassing
​Aanvullende opmerkingen

 

Enquête 'Uw mening telt' ​O  Is aan u overhandigd
​O  Niet van toepassing
​Eigen medicatie ​O  Is aan u overhandigd
​O  Niet van toepassing


Pijnstilling

Naast uw eigen medicatie gebruikt u op dit moment ook pijnstilling. De hieronder aangekruiste medicijnen zijn voor u van toepassing. 

Tabel Pijnstilling na hoofdoperatie 
Medicijn Tijdstip van inname
​8.00 12.00 14.00 17.00 22.00
O  Paracetamol 500 mg: 4x daags 2 tabletten    
​​O  Arcoxia (Etoricoxib) 60 mg: 1x daags 1 tablet
​O  Anders, namelijk:


Zelf afbouwen

Pijnstilling moet u thuis zelf afbouwen, al naargelang uw pijnklachten.

Te beginnen met:

 


En daarna:

 


Veel gestelde vragen

 • Wanneer mag ik weer sporten?
  Zodra u hersteld bent en de wond goed is genezen. Dan mag u alle sporten weer doen, wanneer uw lichamelijke conditie dit toelaat.
 • Wanneer mag ik weer vliegen?
  Na uw herstel zijn er geen beperkingen ten aanzien van het plannen van vakanties of vliegen. Afhankelijk van de aandoening en eventuele vervolgbehandeling kunnen er wel specifieke aandachtspunten zijn bij het plannen van een (vlieg)reis. Bespreek dit met uw arts of verpleegkundige.
 • Moet ik een fietshelm dragen?
  Nee, het is niet verplicht om een fietshelm te dragen.
 • Klopt het dat ik minder goed slaap na mijn operatie?
  Ja, dat kan door de narcose komen. Ook dexamethason kan gevolgen hebben voor uw slaap. Vaak slaapt u na enkele weken vanzelf weer beter. 

Contact

U bent ontslagen uit het ziekenhuis. De eerste tien dagen na uw ontslag kunt u met vragen of problemen terecht bij uw neurochirurg. Daarna kunt u terecht bij uw huisarts.

Zwolle

polikliniek Neurochirurgie
Bereikbaar op maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur

 Tabel van folder Na een hoofdoperatie
Neurochirurg Telefoonnummer secretaresse
dr. T.T.A. Aalders (038) 424 53 57
dr. W.A. van den Brink ​(038) 424 53 87
dr. M. Foumani (038) 424 53 59
​dr. D. Nanda ​(038) 424 53 58
dr. M. Podlogar ​(038) 424 78 98

Verpleegafdeling Neurochirurgie
(038) 424 12 50 (ook buiten werkdagen bereikbaar)

Meer informatie over neurochirurgie kunt u ook nalezen op de website van het Neurochirurgisch centrum Zwolle.

Wij wensen u een goede opname en een voorspoedig herstel toe!

17 augustus 2020 / 7938 / L