Contact
  1. 7954-MRA slaapbeugel

Gebruik en advies

Voor de behandeling van obstructief slaapapneu, ook wel OSA of (slaap)apneu genoemd, adviseert uw mond-, kaak- en aangezichtschirurg u het gebruik van een speciale slaapbeugel: een MRA, oftewel een mandibulair repositie apparaat. Deze beugel wordt over uw tanden geschoven, zodat de onderkaak naar voren komt tijdens de slaap. De tong zakt hierdoor minder makkelijk in de keel waardoor het snurken en/of slaapapneu vermindert of stopt.

In deze film geven wij u uitleg over de slaapbeugel (MRA). Hierdoor bent u goed voorbereid voor uw verdere behandeling.

Gebruiksaanwijzing

Begin meteen de eerste nacht met de MRA beugel (mandibulair repositie apparaat) te dragen. Wordt u gedurende de nacht wakker en lukt het niet meer in slaap te vallen, dan doet u de MRA uit. Na twee weken mag u beginnen met het instellen door de knop aan de voorzijde twee slagen per nacht rechtsom te draaien met het daarvoor bestemde sleuteltje. Doet u dit altijd aan beide zijden. U begint met twee slagen per nacht rechtsom te draaien. Doe niet meer dan twee slagen want de stand waarin uw kaak wordt gedwongen is een onnatuurlijke stand en uw kaakgewricht en spieren moeten de tijd krijgen hieraan te wennen. Draai totdat u het gewenste resultaat heeft bereikt. Lukt het niet, neem dan contact met ons op.

Klachten

De eerste dagen na plaatsen van de MRA kunt u last krijgen van vermeerderde speekselproductie of van een droge mond. Er kunnen zich ook klachten openbaren die er eerst niet waren zoals een stijf gevoel in de kaken bij het ontwaken, gevoelige tanden en kiezen of het gevoel dat de tanden en kiezen wat los staan of niet precies op elkaar passen. U zult merken dat deze klachten geleidelijk minder worden. Als dat niet het geval is adviseren wij u voor het slapen gaan: 2 tabletten paracetamol van 500 milligram of 1 tablet ibuprofen van 400 milligram, gedurende twee weken in te nemen. Als dat niet werkt, neemt u dan contact met ons op.

Schoonhouden en bewaren

  • Uw tanden en kiezen worden tijdens het dragen van de MRA gedeeltelijk afgedekt waardoor de normale zelfreinigingsprocessen van het gebit daar niet kunnen plaatsvinden. Het is dan ook van het grootste belang dat u - voordat u gaat slapen - uw mond heel goed schoon maakt.
  • Ook de MRA dient u dagelijks te reinigen. Dit kunt u het beste doen met water, zachte zeep en een borstel. Gebruik geen tandpasta!
  • Tandsteen kunt u verwijderen door de MRA een halfuurtje te weken in een oplossing van (keuken)azijn en water (verhouding 1:1) en vervolgens grondig af te spoelen en te borstelen met water en zeep.

Oefeningen

's Morgens kunt u merken dat de kiezen niet goed op elkaar passen. U kunt dan de onderkaak met een oefening weer terugplaatsen. U doet de mond 1 centimeter open, drukt de onderkaak met de hand naar achteren en bijt dan tegelijkertijd dicht. Deze oefening herhaalt u 10 keer. Wij adviseren u om dit iedere ochtend direct na het uitdoen te doen, gedurende de periode dat u de MRA gebruikt.

Vervolgafspraken

U heeft afspraken gekregen voor controle. Tijdens deze afspraken wordt gecontroleerd of de ingestelde stand voor u de juiste is en zo nodig worden correcties aangebracht. Voor de behandeling is het van groot belang dat u zo nauwkeurig mogelijk aangeeft wat u en uw eventuele bedpartner ervaren als reactie op de ingestelde behandeling. Ook is van belang dat u eerlijk bent over het aantal uren dat u de MRA draagt. Hierdoor maakt u het de behandelaar makkelijker om gerichte correcties bij de behandeling door te voeren, waardoor het optimale resultaat kan worden bereikt.

Wij adviseren u om jaarlijks een controleafspraak te maken om de mogelijke effecten te meten die uw snurkbeugel heeft op uw gebit en kaakstand.

Na het plaatsen van de MRA beugel wordt u opgeroepen door de slaapwerkgroep of KNO-arts voor een eventueel vervolgslaaponderzoek. Dit onderzoek mag pas na drie maanden na het plaatsen van de MRA plaatsvinden.

Garantie

Wij garanderen dat uw MRA uiterst zorgvuldig is geproduceerd. Daarom bieden wij u 1 of 5 jaar garantie op uw MRA, afhankelijk van het soort MRA. Als uw MRA binnen de afgesproken termijn na plaatsing kapot gaat, repareren wij kosteloos uw MRA.

Kosten

Komt u in aanmerking voor vergoeding van de anti-snurkbeugel, dan dienen wij hiervoor de aanvraag in bij uw zorgverzekeraar. Als de MRA beugel niet door uw zorgverzekering wordt vergoed, bespreken wij de kosten als u bij ons op gesprek komt. 

Contact

Heeft u nog vragen, dan staat de MKA-chirurg u graag te woord. U kunt ook bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Mond,- kaak- en aangezichtschirurgie

088 624 28 81 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Laatst gewijzigd 25 januari 2023 / 7954