Contact
  1. 8074-Ooglidrandontsteking
Punt Coronavirus (COVID-19) Bent u patiënt, begeleider of bezoeker? Hier vindt u belangrijke informatie over uw bezoek aan Isala.

Wat is Blepharitis?

Blepharitis is een ontsteking van de kliertjes van Meiboom die zich in de ooglidrand bevinden. Het gaat vaak gepaard met jeuk, irritatie en soms een rood oog. Meestal is er sprake van meer schilfers in de ochtend en ook dan een rood oog. Het is bijna altijd een chronisch probleem en wordt dan ook wel. Meiboomse-klier dysfunctie genoemd. Blepharitis kan al in de vroege jeugdjaren ontstaan maar ook nog op oudere leeftijd voorkomen.

Oorzaak

Overmatig geproduceerd vet van de talgklieren (klieren van Meibom) in de oogleden blijft aan de oogharen kleven en wordt vervolgens zuur. Hierdoor raken de ooglidranden geïrriteerd. In vele gevallen gaat dit ziektebeeld gepaard met eczema seborrhoicum. Dit is een vorm van eczeem waarbij de huid erg vettig of juist droog en schilferig kan zijn. Soms komen beide verschijnselen afwisselend
voor. Wanneer bacteriën, die normaal gesproken geen afwijkingen veroorzaken, de overhand krijgen
kunnen zij een ontsteking veroorzaken.

Verschijnselen

De verschijnselen bestaan uit een stekend, branderig gevoel en pijnlijke, rode oogleden. Ook kunnen jeuk en tranende ogen optreden. Ook kunnen er complicaties ontstaan, waarbij het oog zelf geïnfecteerd raakt. Aantasting van het hoornvlies met zweervorming komt soms voor.

Illustratie oogontstekingAfbeelding 1

Behandeling

Het is noodzakelijk de oogharen van beide oogleden regelmatig te reinigen met behulp van wattentipjes of met speciale, daarvoor in de handel zijnde, schoonmaakdoekjes. Aanbevolen wordt dit een tot twee maal daags te doen. Soms is het ook aangewezen eerst de oogharen en klieren van Meibom te weken met warme kompressen. Deze kompressen dienen erg warm te zijn, eigenlijk zo warm dat de huid het "net "aankan; oppassen voor brandwonden! Daarna kunnen de wimpers gepoetst worden met de genoemde wattentip of het schoonmaakdoekje en vervolgens dient antiseptische gel op de oogleden te worden aangebracht. Deze poetskuur (warme kompressen en antiseptische gel) wordt meestal gedurende 2-4 weken voorgeschreven. Na deze poetskuur is het belangrijk 1x per dag de oogleden goed te blijven reinigen, om het herhalen van de ontsteking te voorkomen. Dit reinigen kunt u doen door te "borstelen" met een (met kraanwater) natgemaakte, wattentip, of te poetsen met de speciale doekjes. Er zijn ook diverse schoonmaaksystemen bij de apotheek te koop. Om de klachten van tranende/jeukende/prikkende ogen te verminderen worden u soms ook kunsttranen voorgeschreven.

Afbeelding oogontsteking 2

Afbeelding 2

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Zwolle of Kampen

Oogheelkunde
(038) 424 30 40 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)
poli.oogheelkunde@isala.nl

Meppel of Steenwijk

Oogheelkunde
(0522) 23 38 05 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak..

Laatst gewijzigd 14 januari 2019 / 8074