Contact
  1. 8074-Ooglidrandontsteking

In de oogleden zitten kleine talgkliertjes. Deze heten de kliertjes van Meiboom. De kliertjes kunnen ontstoken raken. Dit heet met een medische term Blepharitis. In deze folder leest u meer over de behandeling.

Wat is de oorzaak?

Meestal komt het doordat de talgklieren in de oogleden te veel vet aanmaken. Dit vet blijft aan de wimperhaartjes plakken. Hierdoor raken de randen van de oogleden geïrriteerd. Een ooglidrandontsteking gaat vaak samen met een vorm van eczeem: eczema seborrhoicum. Bij deze vorm van eczeem is de huid rond de ogen vet of droog en schilferig. Als bepaalde bacteriën dan te veel voorkomen, kan er een ontsteking ontstaan.

Wanneer komt het voor?

Een ooglidontsteking kan op elke leeftijd voorkomen. Vaak komt de ontsteking ook steeds weer terug. Het wordt dan ook wel 'Meiboomse-klier dysfunctie' genoemd.

Wat zijn de klachten?

De ogen kunnen stekend en branderig aanvoelen. De oogleden kunnen pijnlijk en rood zijn, en de ogen kunnen jeuken en tranen. In sommige gevallen kan de infectie zich verspreiden naar het oog. Dit kan leiden tot zweervorming op het hoornvlies, maar dat gebeurt niet vaak.

Illustratie oogontstekingAfbeelding 1: Zo ziet een ooglidrandontsteking eruit

Hoe kan een ooglidontsteking behandeld worden?

Vaak krijgt u een reinigingskuur van 2 tot 4 weken voorgeschreven. Deze kuur bestaat uit: kompressen, schoonmaken en antiseptische gel.

Maak elke dag 1 of 2 keer de wimperhaartjes van uw beide ogen schoon. Dit doet u zo:

  • Leg voor het schoonmaken een warm kompres op uw oogleden. Dit maakt de talg in de kliertjes zacht. Zorg ervoor dat de kompressen goed warm zijn. Zo warm dat uw ogen het net aankunnen. Pas wel op voor brandwonden.
  • Poets daarna de wimpers schoon met een wattentipje of een speciaal hiervoor bedoeld schoonmaakdoekje.
  • Breng na het schoonmaken een antiseptische gel aan op de oogleden.

Volg deze kuur 2 tot 4 weken. Daarna is het belangrijk dat u uw oogleden dagelijks blijft schoonmaken. Dit mag met een wattentipje met kraanwater of met een speciaal schoonmaakdoekje. Bij de apotheek kunt u hiervoor ook een speciaal schoonmaaksysteem kopen. Door dagelijks de oogleden schoon te maken, voorkomt u dat de ontsteking terugkomt.

Als u veel last heeft van tranende, jeukende en prikkende ogen, kunnen kunsttranen soms helpen. Uw arts kan u deze kunsttranen voorschrijven.

Afbeelding oogontsteking 2

Afbeelding 2: Schoonmaken van het oog

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met:

Oogheelkunde

088 624 30 40 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)
088 624 50 00 (bij spoed na 17.00 uur en in het weekend)

Laatst gewijzigd 28 juni 2023 / 8074