Contact
  1. 8086-Botontkalking (Meppel)
Punt Coronavirus (COVID-19) Bent u patiënt, begeleider of bezoeker? Hier vindt u belangrijke informatie over uw bezoek aan Isala.

Uitleg over het onderzoek

​Een botbreuk, met name na het vijftigste levensjaar kan wijzen op botontkalking (osteoporose). Snelle behandeling kan het risico op een nieuwe breuk verminderd worden. Hier leest u wat osteoporose is en hoe het onderzoek verloopt.

Wat is osteoporose?

Osteoporose is een ander woord voor botontkalking. Botten bestaan onder andere uit kalk (calcium), fosfor, beenmerg en andere stoffen. Gezond en stevig bot bevat hele kleine openingen. Als deze openingen groter worden, dan wordt het bot poreuzer en dus minder stevig. Osteoporose heeft een negatieve invloed op de stevigheid van de botten en kan leiden tot botbreuken of wervelinzakkingen. Met een botdichtheidsmeting kan beoordeeld worden in hoeverre er bij u sprake is van osteoporose. Een leefstijl met voldoende calcium, vitamine D-rijke voeding, veel beweging en niet roken kunnen helpen om osteoporose te voorkomen.

Iedereen die ouder is dan 50 jaar en iets gebroken heeft, nodigen wij uit voor het osteoporoseonderzoek. Dit houdt in dat er een botdichtheidsmeting (Dexa-scan) en bloedonderzoek gedaan worden. Dit onderzoek is vrijblijvend.

DEXA-scan

Onderzoek naar osteoporose gebeurt met behulp van een botdichtheidsmeting, ook wel DEXA-scan genoemd. Dit onderzoek wordt uitgevoerd op de afdeling Nucleaire geneeskunde. Het doel van het onderzoek is om te bepalen of er bij u sprake is van osteoporose en of er aanwijzingen zijn voor wervelinzakkingen.

Voorbereiding

Kleding waar metaal in is verwerkt moet tijdens het onderzoek uit. Denk hierbij bijvoorbeeld aan kleding met ritsen of knopen of een BH met sluitingen. U kunt tijdens het onderzoek uw ondergoed en een hemd of T-shirt aanhouden.

Onderzoek

Tijdens het onderzoek maakt de DEXA-scanner opnamen van uw heup en van uw rug. De botdichtheid wordt met behulp van röntgenstralen gemeten. Tijdens het onderzoek ligt u op uw rug op een onderzoekstafel, waarbij u een kussen onder uw knieën krijgt. De DEXA-scanner beweegt enkele malen over en om u heen. Hierbij is het belangrijk dat u stil blijft liggen. U ligt dus niet in een gesloten tunnel. De laborant die het onderzoek uitvoert blijft bij u in de kamer. Het gehele onderzoek duurt ongeveer 20 minuten.

Let op
Bent u zwanger, of denkt u dit te zijn, dan is het belangrijk dat u dit vóór het onderzoek aan ons meldt.

Waar moet u zijn?

De afspraak voor het osteoporoseonderzoek (route 88) wordt gemaakt door de secretaresse van uw chirurg/orthopeed, of u krijgt de uitnodiging thuis gestuurd. Bij het onderzoek hoort ook een bloedonderzoek (route 50). Deze gebeurt meestal na het huidige polibezoek. Het bloedprikken moet minimaal twee weken voor de volgende poliklinische afspraak gedaan worden. Wilt u de bijgevoegde vragenlijst invullen en meenemen naar de afspraak voor het osteoporoseonderzoek?

Uitslag

De uitslag krijgt u van de osteoporoseverpleegkundige en de chirurg of orthopeed. De secretaresse maakt hiervoor een afspraak.

Osteoporosepolikliniek

Wanneer het nodig is, kan er een gerichte behandeling worden ingesteld om het risico op botbreuken in de toekomst zo klein mogelijk te houden. Afhankelijk van de uitslag kan dat een voedingsadvies zijn, een behandeling met medicatie, of het toevoegen van calcium en/of vitamine D.

Om botontkalking zo vroeg mogelijk op te sporen en zo goed mogelijk te behandelen, werken de orthopeden en de gespecialiseerde osteoporoseverpleegkundige in Isala Diaconessenhuis samen in de Osteoporosepolikliniek. Het voordeel van deze gespecialiseerde polikliniek is het vlotte verloop van op elkaar afgestemde processen en de persoonlijke aandacht van een gespecialiseerd verpleegkundige, die de tijd neemt voor vragen en adviezen.

De osteoporoseverpleegkundige houdt spreekuur op de polikliniek op maandag- en dinsdagochtend van 9.00 uur tot 11.30 uur. Zij is op die ochtenden telefonisch bereikbaar via (0522) 23 32 41. Op andere tijden kunt u zich melden bij de polikliniek Orthopedie (0522) 23 32 41.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de afdeling Nucleaire geneeskunde (0522) 23 30 40. Of neem contact op met de polikliniek Chirurgie (0522) 23 32 95 of polikliniek Orthopedie (0522) 23 32 41.

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak. 

Handige informatie

Laatst gewijzigd 23 november 2018 / 8086