Contact
 1. 8090-Operatieve behandeling aambeien (Isala Diaconessenhuis)
Punt Coronavirus (COVID-19) Bent u patiënt, begeleider of bezoeker? Hier vindt u belangrijke informatie over uw bezoek aan Isala.

​In deze brochure vindt u informatie over het ontstaan van aambeien en de verschillende behandelingsmethoden. Daarnaast kunt u lezen wat u zelf kunt doen om aambeien te voorkomen.

Wat zijn aambeien?

Aambeien zijn gezwollen bloedvaten vlakbij de anus. Ze zijn te vergelijken met spataderen. Aambeien zijn soms zo gezwollen dat ze naar buiten steken. Dit is een pijnlijk gevoel, vooral tijdens en na de stoelgang. Soms bloeden ze, of raken ze ontstoken. Bloedingen uit de anus zijn niet altijd het gevolg van aambeien. Daarom is het verstandig om door uw arts te laten vaststellen waardoor de bloedingen veroorzaakt worden.

Oorzaken van aambeien

De belangrijkste oorzaak voor het ontstaan van aambeien, is dat ons voedsel te weinig vezelstoffen bevat. Doordat vezelstoffen niet verteren en vocht vasthouden, wordt de ontlasting zacht en week. Het ontbreken van vezelstoffen heeft een harde en droge ontlasting tot gevolg. Hierdoor wordt de stoelgang moeilijker en moeten we persen en kracht zetten. Zo kunnen aambeien ontstaan. Veel zitten, onvoldoende lichaamsbeweging en overgewicht kunnen ook aambeien veroorzaken.

Behandelingsmogelijkheden

Wanneer het navolgen van leefregels niet helpt moeten de aambeien chirurgisch verwijderd worden. Hiervoor zijn twee verschillende behandelingsmogelijkheden: afbinden met rubberbandjes (kan poliklinisch) of een chirurgische ingreep (vindt klinisch plaats/wordt u voor opgenomen). Uw chirurg bespreekt met u wat voor u de meest geschikte methode is.

Verdoving

De ingreep vindt bij een operatieve behandelmethode meestal plaats onder verdoving met een ruggenprik.

Voorbereiding

Een verpleegkundige bereidt u voor op de ingreep.en geeft u een injectie om trombose te voorkomen.

Operatieve behandeling

In de acute situatie bij volledige uitgezakte of ernstige afgeknelde aambeien met stolsels maakt de chirurg een sneetje (een incisie) in de gezwollen bloedvaten, waardoor de spanning wordt verminderd. Grote aambeien worden chirurgisch verwijderd. Soms krijgt u een oplosbare bloedstelpende tampon, die via de natuurlijke weg spontaan wordt verwijderd. U wordt opgenomen op de afdeling kort verblijf voor dagverpleging. De ingreep duurt 30 tot 45 minuten.

Complicaties

 • De normale risico’s op complicaties bij een operatie gelden ook voor de operatie van aambeien.
 • Soms treedt een nabloeding op. Om dit te voorkomen wordt in een enkel geval nog een extra hechting geplaatst. Eventueel moet u ter controle terug naar de operatiekamer.
 • Bloedverdunnende middelen geven een verhoogde kans op nabloedingen. Als u deze gebruikt moet u dit voor de behandeling aan de arts melden.
 • Ten gevolge van een ontsteking op de behandelingsplaats kan er kortdurend een geringe temperatuursverhoging optreden.
 • Het operatiegebied kan de eerste dagen na de operatie pijnlijk zijn. Hiervoor krijgt u pijnstillers.
 • Een vervelend probleem is het op gang brengen van de stoelgang na de operatie. Dit kan de eerste keer pijnlijk en bloederig zijn, maar wanneer de ontlasting door laxeermiddelen soepeler geworden is, gaat het allemaal gemakkelijker. De wonden genezen dan ook gemakkelijker.

Na de behandeling

Wondverzorging

Afhankelijk van de ingreep bestaat er een wond, die regelmatig verzorgd moet worden. Indien wondverzorging nodig is wordt in overleg met u de wijkverpleegkundige ingeschakeld. Deze neemt zelf contact met u op om verdere afspraken te maken.

Laxeermiddelen, douchen en dieet

 • Thuis moet u nog veertien dagen laxeermiddelen gebruiken, het recept hiervan krijgt u mee in het ziekenhuis.
 • Indien er een wond bij de anus is moet deze regelmatig onder de douche worden afgespoeld met lauw/warm water. Daarna deppend drogen.
 • Als u last heeft van een moeilijke stoelgang is het belangrijk om vezelrijk voedsel te gebruiken en veel te drinken.

Naar huis

U mag meestal op de dag van de ingreep of de dag na de ingreep weer naar huis.

Resultaat behandeling

 • Indien u wordt behandeld met rubberbandjes gebeurt dit poliklinisch en moet de behandeling soms meermaals worden herhaald. Na operatieve behandeling wordt bij het grootste deel van de patiënten na de eerste behandeling een goed resultaat gezien. Incidenteel is op termijn nog een extra behandeling noodzakelijk.
 • Na jaren kunnen de klachten opnieuw ontstaan. Dit kunt u voorkomen door de hieronder genoemde leefregels zo veel mogelijk in acht te nemen.

Leefregels aambeien voorkomen

 • zorg ervoor dat u voldoende plantenvezels (zemelen, bruinbrood en dergelijke) binnenkrijgt en veel water drinkt, zo blijft de stoelgang zacht;
 • stel het toiletbezoek niet uit bij aandrang voor ontlasting;
 • vermijd persen bij de stoelgang;
 • zorg dat u regelmatig beweegt;
 • als u te zwaar bent, probeer dan wat af te vallen;
 • gebruik niet teveel koffie, thee, koolzuurhoudende dranken en suiker.

Controle

De controle is afhankelijk van het type ingreep. In ieder geval wordt u voor controle teruggezien op de polikliniek.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Meppel

Chirurgie
(0522) 23 32 52 (bereikbaar op maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 16.30 uur)

Verpleegafdeling B3 
(0522) 23 31 28

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Laatst gewijzigd 26 november 2018 / 8090

Gerelateerde folders