Contact
  1. 8092-Haarnestcyste (Isala Meppel)
Punt Coronavirus (COVID-19) Bent u patiënt, begeleider of bezoeker? Hier vindt u belangrijke informatie over uw bezoek aan Isala.

​Binnenkort ondergaat u een operatie aan een sinus pilonidalis (haarnestcyste) in Isala Meppel, onderdeel van Zorgcombinatie Noorderboog. In deze folder vindt u informatie over de klachten, oorzaak en de behandeling van een sinus pilonidalis.

Sinus pilonidalis

Een sinus pilonidalis is een haarnestcystie die meestal gelegen is in of net boven de bilspleet en is een veelvoorkomende huidaandoening bij jonge mannen onder de 40 jaar. Het is een holte (cyste) onder de huid, waarin zich meestal haren bevinden die door de huid heen prikken. Hierdoor ontstaat een open verbinden (sinus) naar buiten. Dit is te zien als een klein gaatje of een kleine intrekking in de huid.

Als bacteriën van buiten de sinus binnendringen, kan dit een ontstekingsreactie veroorzaken. Er ontstaat dan een abces dan pijn veroorzaakt en vocht en/of bloed afscheidt. Deze huidaandoening heeft de neiging om
steeds weer terug te keren. Om dit te voorkomen is het belangrijk het gebied haarvrij en schoon te houden.

Oorzaken

De exacte oorzaak van het ontstaan van een sinus pilonidalis is nog niet bekend. Wel is bekend dat verschillende factoren invloed hebben op het ontstaan van deze huidaandoening:

  • een diepe bilnaad;
  • veel haargroei;
  • wrijving en frictie op de plaats van een sinus pilonidalis (bijvoorbeeld bij een zittend beroep);
  • de veranderende haargroei tijdens de adolescentieperiode. In deze periode verandert de haargroei door hormonen. De haren worden dikker en stugger, waardoor er meer risico is op het ingroeien van deze haren.

Er zijn ook verschillende factoren die het terugkeren van een sinus pilonidalis veroorzaken:

  • haargroei;
  • slechte hygiëne;
  • slecht doorbloed weefsel na een eerdere operatie;
  • spanning op het litteken als gevolg van een eerdere operatie.

Chirurgische behandeling

Bij aanhoudende klachten en bij een ernstige ontsteking kunt u met uw chirurg besluiten om de sinus pilonidalis door middel van een operatie te laten verwijderen. Afhankelijk van de ernst van de huidaandoening en de mate van ontsteking, wordt besloten de operatiewond open te laten of te sluiten. Een open wond moet schoon gehouden worden door deze dagelijks te spoelen. De wond groeit vanzelf dicht. Een gesloten wond is tijdens de operatie door de (plastisch) chirurg gehecht.

De perfecte behandeling van een sinus pilonidalis bestaat nog niet. Alle (chirurgische) behandelingen brengen het risico van infectie en het terugkeren van de aandoening met zich mee.

De operatie

De operatie vindt plaats onder algehele verdoving of onder verdoving door middel van een ruggeprik. De anesthesist zal dit vooraf met u bespreken. Tijdens de operatie ligt u met uw buik op de operatietafel. De chirurg omsnijdt de sinus pilonidalis en haalt deze weg. Voorafgaand aan de operatie op de polikliniek bespreekt de chirurg met u of tijdens de operatie de wond wordt opgelaten of wordt gesloten door de (plastisch) chirurg.

Na de operatie

Na de operatie wordt u naar de verpleegafdeling gebracht. De wond zal nog pijnlijk zijn. Op de verpleegafdeling wordt de verzorging van de wond met u besproken. Een open wond heeft enkele weken nodig om dicht te groeien. Als het nodig is, wordt voor u thuiszorg geregeld. De nacontrole vindt plaats op de polikliniek. U krijgt dan ook een afspraak bij de chirurg mee. Tot die tijd mag u niet werken of bukken en moet u spanning op de wond vermijden.

Thuis

De eerste dagen na de operatie is het verstandig om het rustig aan te doen. U verzorgt de wond zelf of is er thuiszorg voor u geregeld.

Mogelijke complicaties

Geen enkele ingreep is vrij van de kans op complicaties. Zo is er ook tijdens of na deze operatie het risico op trombose, nabloeding of wondinfectie.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen het secretariaat Chirurgie 088 624 56 36.

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak. 

Laatst gewijzigd 18 maart 2022 / 8092