Contact
  1. 8096-Poliklinische verrichtingen (Isala Diaconessenhuis)

Gang van zaken bij een dergelijke ingreep

Noodzakelijke voorbereidingen

  • Als u medicijnen (zoals antistolling) gebruikt of ergens overgevoelig voor bent (zoals pleisters en jodium), is het belangrijk dit aan de arts of verpleegkundige te melden.
  • Het is van belang dat het gebied of lichaamsdeel, waar de ingreep moet plaatsvinden, thuis goed gewassen wordt. Nagels moeten kort, schoon en zonder nagellak zijn.
  • Omdat na de ingreep een verband kan worden aangelegd, is het verstandig gemakkelijke kleding te dragen. Bijvoorbeeld kleding met wijde mouwen of pijpen, die ruimte laten voor een verband.
  • U hoeft niet nuchter te zijn voor de ingreep, u kunt dus voor de ingreep gewoon eten en drinken.
  • Het is verstandig juwelen en sieraden van te voren af te doen en thuis te laten.
  • Als u een ingreep moet ondergaan mag u niet zelf naar huis rijden. Regelt u dus vooraf vervoer naar huis.
  • Patiënten jonger dan 18 jaar moeten onder begeleiding van een ouder/verzorgende komen.

Infectieziekten/MRSA-bacterie

Als u het afgelopen half jaar in een ander ziekenhuis (in Nederland of in het buitenland) heeft gelegen, meldt u dit dan bij de poli chirurgie. Wij willen dit graag weten omdat u mogelijk besmet kunt zijn met de MRSA-bacterie. Wij willen voorkomen dat deze bacterie zich in ons ziekenhuis verspreidt.

Waar moet u zijn?

U kunt zich met uw identiteitsbewijs aanmelden bij de aanmeldzuil in de centrale hal. Op het afspraakticket staat waar u wordt verwacht. 

De plaatselijke verdoving

De poliklinische verrichting wordt in principe uitgevoerd onder plaatselijke verdoving. De verdoving wordt gegeven met behulp van één of meerdere verdovingsprikken rond het te behandelen gebied. Deze verdoving kan zo'n één tot drie uur aanhouden.

Mogelijke complicaties

Geen enkele ingreep is zonder risico's. Zo ook is bij deze ingreep de normale kans op complicaties, zoals nabloedingen en/of infecties, aanwezig. Gelukkig komen deze complicaties weinig voor.

De nabehandeling

Een wond wordt na de ingreep meestal gehecht. De hechtingen worden na de wondgenezing verwijderd door de huisarts of tijdens een poliklinische controle. Er wordt ook wel gebruik gemaakt van oplosbare hechtingen, die hoeven niet verwijderd te worden. U krijgt zonodig voor enige tijd een steunend verband. Afhankelijk van de ingreep kan het zijn dat het gebied rondom de plaats van de ingreep droog moet blijven. De arts of de verpleegkundige zal u daarover een advies kunnen geven. Soms wordt het bij de ingreep verkregen weefsel opgestuurd voor pathologisch onderzoek. Na 7 tot 10 dagen is meestal de uitslag bekend en kunt u die vernemen van de arts, wanneer u voor controle op de polikliniek komt of via uw huisarts.

Pijnbestrijding

Als de verdoving is uitgewerkt, kunt u wat pijnklachten hebben, waarvoor u pijnstillers als paracetamol kunt gebruiken. Deze zijn te koop bij de apotheek en drogist. Het is raadzaam om voor de ingreep al vast deze pijnstillers in huis te hebben.

Controle

U krijgt een afspraak mee voor een nacontrole op de polikliniek chirurgie of u gaat voor controle naar uw huisarts.

Verwezen door de huisarts

Wanneer voor u een afspraak is gemaakt op de poliklinische operatiekamers rechtstreeks door de huisarts en u voor de ingreep dus nog niet gezien bent door een chirurg, dan komt het in heel zeldzame gevallen voor dat de medisch specialist het noodzakelijk vindt om aanvullend onderzoek te doen. Het kan zijn dat de ingreep niet of op een ander tijdstip zal plaatsvinden.

Als u ziek of verhinderd bent

Wanneer u de gemaakte afspraak voor de poliklinische verrichting niet kunt nakomen, wilt u dit dan zo ruim mogelijk van tevoren even telefonisch doorgeven. Wellicht lukt het nog om een andere patiënt van de gereserveerde tijd gebruik te laten maken. Wij maken graag een nieuwe afspraak voor u, telefoon poli Chirurgie: (0522) 23 32 95.

Vragen

Heeft u nog vragen, stel ze gerust aan uw behandelend specialist of huisarts. Bij dringende vragen of problemen voor uw behandeling kunt u zich het beste wenden tot de polikliniek Chirurgie.

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak. 

11 oktober 2019 / 8096

Voor specifieke vragen aan een afdeling, ga naar de contactpagina. U kunt ook kijken bij de meestgestelde vragen.