Contact
  1. 8103-Instructie zelfonderzoek na melanoom (Isala Diaconessenhuis)

​Deze folder over zelfonderzoek van de huid en de lymfklieren is bedoeld voor patiënten bij wie een dun melanoom (1 millimeter dik of minder) is weggehaald. De vooruitzichten bij een dun melanoom zijn zo goed, dat het niet nodig is om regelmatig voor controle naar het ziekenhuis te komen. Wel adviseren wij u om de komende 3 jaar twee keer per jaar zelfonderzoek te doen. Merkt u daarbij iets op wat u niet helemaal vertrouwt, dan maakt u een afspraak bij uw huisarts of bij de dermatoloog.

Onderzoek lymfeklieren

Bij een melanoom dat de diepte ingroeit kunnen melanoomcellen losraken en via het lymfestelsel in de lymfeklieren van de oksels, liezen of hals belanden. Bij dunne melanomen is de kans dat dit gebeurt klein, maar als het gebeurt is dit te merken aan het groter worden van deze lymfeklieren. Een opgezette lymfeklier heeft het formaat van een tuinboon van zo'n 1-2 centimeter groot. Lymfeklieren worden ook groter na een infectie en slinken dan weer na enkele weken.

Voor het onderzoek op opgezette lymfeklieren moet u - door met uw vingers wat druk uit te oefenen - onder de huid nagaan of u stevige structuurtjes voelt. Het is soms handig dit tijdens het douchen te doen, omdat het gemakkelijker gaat met wat zeep op uw huid. Als u weet hoe uw hals, oksel of lies gewoonlijk aanvoelen, is het niet zo moeilijk een verschil op te merken. Wanneer u meent dat de klieren opgezet zijn, maakt u een afspraak met uw huisarts of dermatoloog.

Onderzoek huid

Bij inspectie van de huid gaat het om twee zaken:

  • veranderingen van bestaande moedervlekken;
  • ontstaan van nieuwe moedervlekken.

Bestaande moedervlekken

Bestaande moedervlekken mogen niet:

  • groter worden;
  • van kleur veranderen;
  • van vorm veranderen;
  • jeuken, steken of pijn doen;
  • korstjes vertonen of bloeden.

Nieuwe moedervlekken

Het komt niet veel voor dat mensen boven de 30 jaar nog nieuwe moedervlekken krijgen. Mocht een moedervlek toch steeds langzaam groter worden, tot boven de 5 mm, adviseren wij u een afspraak te maken met uw huisarts of dermatoloog.

Voor het inspecteren van de huid gebruikt u een grote spiegel. U moet ook uw rug in de spiegel kunnen bekijken. Onderzoek de huid over het gehele lichaam. U kunt natuurlijk ook hulp vragen bij het inspecteren van de moedervlekken op uw rug. Bij het bekijken van de moedervlekken strijkt u met uw hand lichtjes over de vlekken heen om te voelen of deze anders aanvoelen dan de andere moedervlekken. Een veranderende moedervlek die misschien een melanoom wordt, veroorzaakt vaak een vreemd gevoel, zoiets als jeuk of irritatie. Als u veranderingen in bestaande moedervlekken opmerkt, of als er nieuwe moedervlekken ontstaan, maakt u een afspraak bij uw huisarts of dermatoloog.

Onderzoek litteken

In zeldzame gevallen kan op de plaats van het litteken het melanoom terugkomen. Om dit op te sporen moet u het litteken controleren op het ontstaan van pigmentvlekken en moet u nagaan of het litteken soepel aanvoelt en er geen knobbeltjes in het diepere weefsel zijn te voelen. Het litteken is pas goed te beoordelen enkele maanden na de operatie. Als u veranderingen in het litteken opmerkt, maakt u een afspraak bij uw huisarts of dermatoloog.

Meer informatie?

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, stel deze dan aan uw huisarts. Kijk voor meer informatie op www.huidziekten.nl/folders/nederlandse/zelfonderzoekmelanoom.htm

23 november 2018 / 8103

Voor specifieke vragen aan een afdeling, ga naar de contactpagina. U kunt ook kijken bij de meestgestelde vragen.