Contact
  1. 8108-Sarcoïdose (syndroom Löfgren)

Sarcoïdose wordt ook wel de ziekte van Besnier-Boeck genoemd. Het is een zeldzame ontstekingsziekte die zich op verschillende manieren kan uiten. Het syndroom van Löfgren is een variant van sarcoïdose. In deze folder leest u over de behandeling van het syndroom van Löfgren.

Wat is het syndroom van Löfgren?

Het syndroom van Löfgren is te herkennen aan een aantal specifieke klachten. Zo ontstaan er plotseling pijnlijke paarsrode huidafwijkingen, meestal op de onderbenen of de armen. Daarnaast is het gebied rond de enkels vaak gezwollen (met soms ook roodheid). Andere klachten die voor kunnen komen zijn hoesten, kortademigheid, vermoeidheid en temperatuurverhoging. Op de röntgenfoto zijn vaak opgezette lymfeklieren bij de longen te zien.

Oorzaak

Sarcoïdose komt het meest voor in de longen, maar kan ook optreden in de lymfeklieren, de huid, de ogen en de gewrichten. Op de plek in het lichaam waar sarcoïdose ontstaat, verzamelen zich veel afweercellen. Deze afweercellen hopen zich op in kleine knobbeltjes, deze knobbeltjes heten granulomen. De oorzaak van sarcoïdose is nog niet bekend. Het syndroom van Löfgren wordt soms ook wel aangeduid als ‘acute sarcoïdose’ vanwege het plotselinge begin van de klachten. Daartegenover staat de ‘chronische sarcoïdose’ de vormen van sarcoïdose waarbij de klachten geleidelijk ontstaan.

Behandeling

De klachten die het syndroom van Löfgren veroorzaakt, verdwijnen in 80% van de gevallen binnen een tot twee jaar. De kans dat u de ziekte hierna opnieuw krijgt, is zeer klein. Om de gewrichtsklachten te behandelen, kunt u ontstekingsremmende pijnstillers (NSAID’s; zoals diclofenac of naproxen) krijgen en zo nodig prednison. De longklachten hoeven lang niet altijd te worden behandeld met medicijnen, vaak verdwijnen de klachten spontaan.

Meer informatie

Voor meer informatie over sarcoïdose verwijzen we u naar de website van de Sarcoïdose Belangenvereniging Nederland op www.sarcoidose.nl.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Zwolle, Kampen of Heerde

Reumatologie
088 624 27 99 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Meppel

Reumatologie
088 624 96 41 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Laatst gewijzigd 15 maart 2022 / 8108