Contact
  1. 8120-Zenuwbeknelling voorvoet (Mortons neuroom)

Een Mortons neuroom is een verdikking in de gevoelszenuw van de teen die tussen de kopjes van de middenvoetsbeentjes loopt. De meest voorkomende plek is tussen de derde en de vierde teen. In deze folder leest u meer over de behandeling.

Oorzaak

Het is niet helemaal duidelijk wat de oorzaak is van een zenuwverdikking in de teen. Waarschijnlijk ontstaat de verdikking als de zenuw steeds een klein beetje beschadigd raakt, bijvoorbeeld omdat hij steeds even klem komt te zitten tussen de kopjes van de middenvoetsbeentjes. De aandoening komt veel vaker voor bij vrouwen dan bij mannen en meestal slechts aan één voet.

De risicofactoren zijn:

  • Sporten die de voet zwaar belasten (hardlopen, schaatsen, klimmen).
  • Dragen van nauwe schoenen en hoge hakken.
  • Voetvormafwijkingen (platvoeten, doorgezakte voorvoet, hamertenen, scheve grote teen).
  • Het hebben van erg flexibele gewrichten.

Klachten

De belangrijkste klacht is pijn. Meestal tussen de kopjes van het derde en vierde middenvoetsbeentje. De pijn voelt brandend, stekend, krampend of als elektrische prikkeling in de tenen. De pijn neemt toe tijdens het lopen, vooral bij het dragen van strakke schoenen of hoge hakken. Verder kunt u het gevoel hebben dat er “iets zit”’ of “iets verschiet”. Vaak heeft u een (gedeeltelijk) doof gevoel in de twee tenen die grenzen aan het Mortons neuroom.

Onderzoek

Om een mortons neuroom vast te stellen stelt de orthopeed u vragen, luistert hij naar uw klachten en doet lichamelijk onderzoek. Vaak wordt een röntgenfoto gemaakt om andere aandoeningen uit te sluiten. Daarnaast kan een echo gemaakt worden om de grootte van het neuroom vast te stellen. Ook kan een injectie onder de röntgencamera gegeven worden om te kijken of de pijn na verdoving tijdelijk minder is; dit kan helpen bij het starten van de juiste behandeling.

Andere oorzaken van uw klachten

Het kan ook zijn dat er een andere oorzaak is voor de pijnklachten. Deze aandoeningen geven ongeveer dezelfde klachten als een mortons neuroom:

  • cyste (holte gevuld met gewrichtsvloeistof);
  • lipoom (vetbult);
  • (paeudo-)radiculair syndroom: zenuwpijn vanuit de rug;
  • tarsaal-tunnelsyndroom: beklemming van een zenuw achter de binnenenkel;
  • perifere neuropathie: aantasting van de kleine voetzenuwen;
  • synovitis: ontsteking van het gewrichtsslijmvlies;
  • instabiele gewrichtjes;
  • M. Freiberg: doorbloedingsstoornissen van middenvoetsbeentje;
  • artrose: slijtage van het gewricht.

Behandeling

Het is het beste om te beginnen met een niet-operatieve behandeling. Hoewel de resultaten wat minder zijn dan bij een operatie, verminderen de klachten meestal in voldoende mate.

Niet opereren

De behandeling van een mortons neuroom zonder operatie kan bestaan uit:

  • steunzool;
  • schoenadvies;
  • schoenaanpassing;
  • corticosteroïdinjectie: injectie met ontstekingsremmer met de bedoeling de zenuwirritatie te verminderen en de zwelling te laten verminderen.

Operatie

De operatie vindt plaats in dagbehandeling. Het neuroom bevindt zich net onder de voetzool. Omdat de huid hier erg stug en dik is, maakt de orthopedisch chirurg een kleine snede op de voetrug (de bovenkant van de voet). Met een spreider houdt hij de twee kopjes van de middenvoetsbeentjes uit elkaar. Daarna snijdt de orthopedisch chirurg het bandje waar de verdikte zenuw onder bekneld ligt door en verwijdert hij de zenuw. De zenuw wordt daarna op de afdeling Pathologie onderzocht ter bevestiging van de diagnose. Na het verwijderen van de zenuw wordt de wond gesloten en krijgt u een drukverband om uw voet.
Door het verwijderen van de zenuw kan het neuroom niet opnieuw ontstaan. Een nadeel van het verwijderen van de zenuw is dat u geen gevoel meer heeft in een gedeelte van twee tenen. Gelukkig wordt dit door de meeste patiënten niet als vervelend ervaren.

Na de operatie

Om de wond te beschermen, krijgt u na de operatie een hakschoen voor een periode van minstens 1 week. Al is de snede op de voetrug niet zo groot, de inwendige wond is dat wel. Dit komt omdat er weefsel tot op de voetzool is weggehaald. Deze inwendige wond geneest wat langzamer. De niet-oplosbare huidhechtingen laten we er dan ook wat langer inzitten, minstens 2 weken.

Complicaties 

Algemene complicaties

  • Infectie: helaas is infectie een mogelijke complicatie bij elke operatie. Een infectie komt na het verwijderen van een Mortons neuroom niet vaak voor, maar als het gebeurt kan operatief spoelen noodzakelijk zijn.
  • Trombose: verstopping van een ader doordat het been minder beweegt. Het wel of niet geven van bloedverdunners is een lastige afweging omdat bloedverdunners ook risico’s (bloeding) met zich meebrengen.
  • Doofheid rondom het litteken: door de huidsnede worden de huidzenuwen beschadigd. Dit geeft een doof gevoel in een gedeelte van de huid rondom de operatiewond. Meestal verdwijnen deze klachten in de loop van de tijd vanzelf. Soms zijn ze echter blijvend.
  • CRPS (dystrofie): ontregeling van de balans in de voet door de operatie wat zich kan uiten in diverse klachten zoals pijn, zwelling, verkleuring, temperatuursveranderingen, plaatselijk meer zweten of meer haargroei. Bij verdenking hierop wordt u naar de (pijn)poli van de anesthesie (narcotiseur) verwezen, zij zijn hierin gespecialiseerd.

Gevoelsverlies

Gevoelsverlies tussen de tenen is te verwachten door het verwijderen van de gevoelszenuw. Gelukkig is dit zelden storend.

Stompneuroom

In sommige gevallen ontstaat een stompneuroom: de zenuwstomp doet dan pijn met name bij het belasten van de pijn. Als na een proefprik met corticosteroïden de pijn weg is en later terugkomt, dan is het aan te raden een groter deel van de zenuw middels een tweede operatie te verwijderen.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Zwolle, Kampen of Heerde

Orthopedie
088 624 56 56 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Meppel van Steenwijk

Orthopedie
088 624 96 56 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Download nu de app

Met de gratis Isala Beweegcentrum app vindt u op het juiste moment de juiste informatie over uw behandeling, afspraken en nazorgtraject. Open de App Store of Google Play en zoek naar ‘Behandelpad’ (icoontje met een rood logo). Klik op downloaden en open de app ‘Isala Beweegcentrum’.

Laatst gewijzigd 15 maart 2022 / 8120