Contact
  1. 8134-Natriumarme producten kruidenmixen

Natrium is het onderdeel van keukenzout dat vocht aantrekt. Het is een mineraal dat van nature in bijna alle voedingsmiddelen voorkomt en in het lichaam een belangrijke rol in de vochthuishouding speelt.

Minder natrium eten

Het meeste natrium in de voeding zit in keukenzout. Daarnaast voegen fabrikanten aan veel producten natrium toe om de smaak te versterken en om de houdbaarheid te verhogen. Dit zit onder andere in bewerkte producten zoals brood, kaas, vleeswaren, soepen en snacks. Daarnaast bevatten smaakmakers zoals bouillonblokjes, ketjap en strooiaroma's ook veel natrium.

Hoe meer natrium er in ons lichaam voorkomt, hoe meer vocht het lichaam zal gaan bevatten. Het hart en de nieren moeten meer vocht verwerken.

Een teveel aan natrium leidt sneller tot problemen zoals het vasthouden van vocht en een hoge bloeddruk. Daarom krijgt u een zoutbeperkt of een natriumbeperkt dieet voorgeschreven bij hartfalen of nierfalen.

Om de maaltijden lekker op smaak te krijgen zonder zout, zijn er verschillende kruidenmengsels en andere producten te verkrijgen waar het natrium uit is gehaald.

Minder zout (natrium) eten is even wennen, maar met wat creativiteit, verse producten, kruiden en specerijen, zet u smaakvolle gerechten op tafel.

Overzicht vervangende producten en kruiden

Voorbeelden van natriumarme producten en een lijst met kruidenmixen kunnen hierbij helpen:

Laatst gewijzigd 5 april 2024 / 8134
Specialisme en centra