Contact
  1. 8139-Fietsproef huisarts

Fiets-ergometrie

Met een fietsproef (ook wel: fiets-ergometrie) kijken we naar het functioneren van het hart tijdens inspanning. Hier leest u hoe dit onderzoek in zijn werk gaat.

Voorbereiding

Er is geen specifieke voorbereiding nodig. Als u het prettig vindt, kunt u een korte broek of sportieve kleding meenemen.

 

Onderzoek

U neemt plaats op een hometrainer en de laborant(e) sluit u aan op de diverse apparatuur. Hij of zij plakt een aantal elektroden (rubberen dopjes) op uw borst en rug. Ook krijgt u een bloeddrukband om uw arm. Als alles aangesloten is, begint u te fietsen. Na enkele minuten voert de laborant(e) de belasting op, zodat u zich meer moet inspannen. Dit blijft zich herhalen. De laborant(e) controleert tijdens het hele onderzoek uw hartactiviteit en bloeddruk.

 

Het is belangrijk dat u niet plotseling stopt met fietsen. Als u moe bent of klachten krijgt, meld dit dan aan de laborant(e). Hij of zij laat u weten wanneer er voldoende gegevens beschikbaar zijn, waarna u kunt stoppen met fietsen. Ook tijdens het uitrusten worden uw hartritme en bloeddruk geregistreerd.

 

Het onderzoek duurt 30 tot 45 minuten.

 

Let op
Familie en kennissen kunnen bij dit onderzoek niet aanwezig zijn.

 

Na het onderzoek

Tijdens een kort gesprek met de functiearts ontvangt u de uitslag. Deze kunt u na 3 werkdagen bespreken met uw huisarts.

 

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

 

Zwolle

Cardiologie

(038) 424 70 33 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

 

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

23 november 2018 / 8139

Voor specifieke vragen aan een afdeling, ga naar de contactpagina. U kunt ook kijken bij de meestgestelde vragen.