Contact
  1. 8139-Fietsproef via de huisarts
Punt Coronavirus (COVID-19) Bent u patiënt, begeleider of bezoeker? Hier vindt u belangrijke informatie over uw bezoek aan Isala.

Fiets-ergometrie

Met een fietsproef (ook wel: fiets-ergometrie) kijken we naar het functioneren van het hart tijdens inspanning. Hier leest u hoe dit onderzoek in zijn werk gaat.

Voorbereiding

Er is geen specifieke voorbereiding nodig. Als u het prettig vindt, kunt u een korte broek of sportieve kleding meenemen.

 

Onderzoek

U neemt plaats op een 'hometrainer' en de laborant(e) sluit u aan op de diverse apparatuur. Hij of zij plakt een aantal elektroden (rubberen dopjes) op uw borst en rug. Ook krijgt u een bloeddrukband om uw arm. Als alles aangesloten is, begint u te fietsen. Na enkele minuten voert de laborant(e) de belasting op, zodat u zich meer moet inspannen. Dit blijft zich herhalen. De laborant(e) controleert tijdens het hele onderzoek uw hartactiviteit en bloeddruk.

 

Het is belangrijk dat u niet plotseling stopt met fietsen. Als u moe bent of klachten krijgt, meldt u dit dan aan de laborant(e). Hij of zij laat u weten wanneer er voldoende gegevens beschikbaar zijn, waarna u kunt stoppen met fietsen. Ook tijdens het uitrusten worden uw hartritme en bloeddruk geregistreerd.

 

Het onderzoek duurt 30 minuten.

 

Let op
Familie en kennissen kunnen bij dit onderzoek niet aanwezig zijn.

 

Na het onderzoek

In Zwolle krijgt uw huisarts met drie werkdagen de uitslag. In Meppel krijgt uw huisarts met vijf werkdagen de uitslag.
U kunt de uitslag met uw huisarts bespreken.

 

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de afdeling Cardiologie: (038) 424 70 33 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Laatst gewijzigd 20 september 2019 / 8139