Contact
 1. 8147-TIA-screening Isala Diaconessenhuis

Informatie over de screening

De TIA-screening is een dienstverlening waarbij een patiënt binnen enkele dagen na een mogelijke TIA (voorbijgaande beroerte) door een verpleegkundig specialist van Isala Diaconessenhuis in Meppel wordt onderzocht. Uw huisarts heeft u - na overleg met de neuroloog - hiervoor aangemeld. Hier leest u hoe deze middag zal verlopen.

Welkom bij de TIA-screening

Binnenkort verwachten wij u in Isala Diaconessenhuis vanwege uw klachten die waarschijnlijk verband houden met een TIA. TIA staat voor Transient Ischemic Attack, dat wil zeggen: een voorbijgaande beroerte waarbij de bloedstroom naar de hersenen tijdelijk is verstoord. De TIA-screening is een dienstverlening waarbij u binnen enkele dagen na de eerste verschijnselen door artsen wordt onderzocht. Wij onderzoeken u hiervoor gedurende een middag in het ziekenhuis.

Tijdens deze screening voeren wij enkele onderzoeken uit om te achterhalen hoe uw klachten zijn ontstaan en of er iets gedaan kan worden om te voorkomen dat de klachten zich herhalen.

Voorbereiding op de screening

 • U mag uw gewone medicatie innemen op de gebruikelijke tijden.
 • Neem een overzicht van uw huidige medicatie mee naar de TIA screening.
 • Het is aan te bevelen om gemakkelijk zittende kleding te dragen in verband met de onderzoeken.
 • Als u zwanger bent of zou kunnen zijn, wilt u dit dan melden voordat de onderzoeken plaatsvinden?
 • Voor de momenten dat u moet wachten, raden wij u aan iets te lezen mee te nemen.
 • Wij adviseren u een begeleider mee te nemen naar de screening.

Op de middag van de TIA screening

De middag ziet er als volgt uit:

 • U meldt u zich om 12.45 uur bij het priklab van het ziekenhuis (nr 50), daar ligt een afnamebon voor u klaar en zal er bloed worden afgenomen.
 • Daarna meldt u zich op poli neurologie (nr 38).
 • U wordt gezien door de verpleegkundig specialist neurologie. Deze voert een vraaggesprek met u over uw klachten en voert een neurologische onderzoek uit.
 • Vervolgens gaat u naar de functieafdeling Cardiologie (nr 35) voor het maken van een hartfilmpje.
 • Aansluitend wordt u verwacht op de afdeling radiologie (nr 45) in verband met een tweetal onderzoeken: een CT-scan van het hoofd en een echo van de halsvaten.
 • Meestal zal als eerste een CT-scan van het hoofd gemaakt worden. Bij een CT-scan worden met behulp van röntgenstralen grafische doorsneden van uw hoofd in beeld gebracht. Hierbij ligt u stil op een tafel. Het CT-apparaat draait om u heen. Ook de tafel wordt bewogen, zodat er vanuit verscheidene hoeken foto's kunnen worden genomen. Dit onderzoek duurt ongeveer vijftien minuten. Soms krijgt u een contrastvloeistof ingespoten, waardoor de gemaakte beelden scherper te zien zijn.
 • Tevens wordt een echo van de halsvaten gemaakt. Tijdens dit onderzoek brengen wij met behulp van geluidsgolven de bloedvaten in uw hals in beeld. Hierbij brengt een laborant gel aan op uw hals en beweegt hij of zij met een kleine taster over uw huid. Dit onderzoek is niet pijnlijk.
 • Rond 15.00 uur verwachten we u terug op de poli neurologie (nr 38).
 • Er wordt nu gewacht op de uitslagen van het onderzoek. De wachttijd kan variëren, we vragen uw begrip hiervoor.
 • Afsluitend wordt er een gesprek gehouden, zie hieronder bij uitslagen van de onderzoeken.
Let op
De volgorde van de onderzoeken kan variëren. In de loop van de middag ontvangt u de uitslag op de poli Neurologie.

Uitslag van de onderzoeken

Aan het eind van de middag beoordelen de verpleegkundig specialist en de neuroloog de onderzoeksuitslagen. Hierna ontmoet u de verpleegkundig specialist of neuroloog weer. Tijdens dit gesprek krijgt u enkele adviezen en/of een behandelplan. Ook ontvangt u eventueel een recept voor medicijnen. Het kan zijn dat een vervolgafspraak wordt gemaakt. Na dit gesprek kunt u weer naar huis. Uw huisarts krijgt een brief met de bevindingen.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Meppel

Neurologie
(0522) 23 32 09 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

14 januari 2019 / 8147

Gerelateerde folders

Voor specifieke vragen aan een afdeling, ga naar de contactpagina. U kunt ook kijken bij de meestgestelde vragen.