Contact
 1. 8148-Ontslaginformatie Behandelcentrum mammachirurgie
Punt Coronavirus (COVID-19) Hier vindt u belangrijke informatie over uw afspraak, onderzoek of behandeling.

U onderging een chirurgische ingreep, _______________________, in het Behandelcentrum van Isala. Hier vindt u adviezen voor thuis die u helpen goed van de operatie te herstellen. Een verpleegkundige kruist tijdens een persoonlijk gesprek aan welke adviezen voor u belangrijk zijn.

Wondverzorging

 • U mag weer douchen vanaf 24 uur na de operatie, niet te lang en niet te warm.
 • U mag niet baden of zwemmen, totdat u voor controle op de polikliniek bent geweest. Dan wordt afgesproken wanneer u dit weer mag doen.
 • 24 uur na de operatie moet de pleister of het verband worden verwijderd.
 • Alleen als de wond nog lekt, is het nodig een nieuwe pleister aan te brengen. Is de wond droog, dan hoeft dit niet.

Wanneer u een papieren pleister heeft, mag deze blijven zitten tot uw controleafspraak op de polikliniek. Als de pleister er voor die tijd vanzelf af gaat, is dat niet erg.

Hechtingen

In veel gevallen gebruikt de chirurg oplosbare hechtingen. Niet-oplosbare hechtingen worden verwijderd tijdens het controlebezoek op de polikliniek of op een later moment bij uw huisarts.

Bh

Draag na een borstsparende behandeling door de chirurg een goed steunende bh. Een sport-bh is doorgaans goed geschikt. Draag liever geen bh met beugel. Draag de bh liefst dag en nacht, tot uw controleafspraak op de polikliniek.

Wanneer de borstsparende operatie is uitgevoerd door de chirurg en plastisch chirurg samen, krijgt u voor u naar huis gaat een speciale bh en/of eventueel een tijdelijke prothese aangemeten. Na een amputatie kan doorgaans direct een voorlopige prothese of bh gedragen worden. U bepaalt uiteraard zelf of dat prettig voor u is.

Pijnbestrijding

Tegen de pijn mag u paracetamol 1000 mg gebruiken, elke 6 uur (= 4 maal daags 2 tabletten van 500 mg.) Neem de paracetamol op vaste tijden in. Afhankelijk van de ernst van de pijnklachten, kunt u proberen dit af te bouwen. Bij onvoldoende effect kunt u de volgende medicatie innemen:

 • Paracetamol 1000 mg, samen met ibuprofen 400 mg, elke 6 uur. Deze combinatie mag u maximaal drie dagen gebruiken.

Antistolling

Gebruikt u Ascal, dan mag u dit op de dag van de operatie hervatten. Gebruikt u Sintromitis, dan moet u op de dag van de operatie de voorgeschreven dosering weer hervatten.

Bewegen

Blijf niet in bed liggen, bouw uw activiteiten in een rustig tempo op. Gebruik uw arm op geleide van de pijn. Wanneer alle okselklieren verwijderd zijn, houdt u zich dan aan de basisadviezen en doe de basisoefeningen die u vindt in de folder ‘Gevolgen van behandeling van lymfklieren in de oksel’. Wacht met de andere oefeningen tot u op de polikliniek bent geweest voor controle.

Wanneer u bent geopereerd door de chirurg en plastisch chirurg samen, is het belangrijk de eerste twee weken rustig aan te doen, maar wel in beweging te blijven. In die periode moet u niet hoog reiken, niet zwaar tillen (denk aan kinderen of zware voorwerpen), geen zwaar huishoudelijk werk doen en niet sporten. Hoe meer rust u de operatiewond geeft, hoe mooier het litteken wordt. Daarna mag u in ongeveer 4 weken de activiteiten voorzichtig aan weer opbouwen, tot u alles weer kunt doen zoals u gewend was. Breidt uit op geleide van de pijn, luister naar uw lichaam.

Contact

Neem contact op:

 • als de wond nabloedt;
 • als u koorts heeft boven de 38,5 graden Celsius;
 • als de wond kloppende pijn veroorzaakt of vurig rood ziet;
 • als bovengenoemde pijnstilling onvoldoende werkt;
 • als er veel onderhuids wondvocht (seroom) is, wat een strak, gespannen gevoel geeft. Indien noodzakelijk kunt u seroom laten verwijderen. Bij voorkeur plannen wij dit op een speciaal hiervoor ingericht spreekuur op de mammapolikliniek op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag tussen 11.00 en 12.00 uur uur.

Bij bovenstaande problemen kunt u bellen met:

Zwolle

Mammapolikliniek
(038) 424 34 87 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Plastische chirurgie
(038) 424 56 36 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Spoedeisende hulp
(038) 424 50 00 (buiten kantoortijden)

De medewerkers van het Isala Behandelcentrum wensen u een voorspoedig herstel.

25 juni 2019 / 8148