Contact
  1. 8157-Pseudojicht

Pseudojicht is een vorm van ontstekingsreuma. Bij deze ziekte ontstaat een ontsteking van een gewricht zoals een knie, elleboog van pols. Door de ontsteking doet het gewricht pijn en wordt het rood, dik en stijf. De ontsteking kan enkele dagen tot weken duren.

Wat is pseudojicht?

Pseudojicht ontstaat er kalkkristallen zijn aanwezig in het gewricht. De aanwezigheid van deze kristallen kan leiden tot een gewrichtsontsteking. Pseudojicht lijkt op jicht, maar bij jicht zijn de kristallen niet van kalk, maar van urinezuur.

De ziekte begint vaak op latere leeftijd. Pseudojicht kan soms ook eerder beginnen, bijvoorbeeld bij personen die een erfelijke aanleg hebben van een stofwisselingsstoornis. De arts kan pseudojicht niet genezen, maar een goede behandeling kan een ontsteking wel afremmen. Hierdoor kan iemand met pseudojicht voorkómen dat een gewricht beschadigt. De behandeling gebeurt met medicijnen.

Wat merkt u van pseudojicht?

De verschijnselen van pseudojicht zijn bij iedereen anders. Sommige mensen met deze ziekte krijgen maar één keer een ontsteking, andere veel vaker. Sommige ontstekingen zijn licht en duren maar, andere zijn heel ernstig.

Een ontsteking door pseudojicht kunt u zo herkennen:

  • Het gewricht doet pijn.
  • Het gewricht is warm en dik.
  • De huid om het gewricht is rood en gespannen.
  • U kunt het gewricht minder goed bewegen.
  • Daarnaast kunt u tijdens een ontsteking een grieperig gevoel en/of koorts hebben. Dit gebeurt vooral bij een ontsteking van een gewricht, zoals de knie van heup.

Een ontsteking door pseudojicht komt uitwerking. Een aanval bereikt binnen 12 tot 36 uur het hoogtepunt. Daarna kan de ontsteking nog enkele dagen tot weken duren. uitvoeren de ontsteking in één tegelijk.

Hoe stelt de arts pseudojicht vast?

Bij een punctie in het gewricht haalt de reumatoloog met een prik wat vocht uit het ontstoken gewricht. De reumatoloog onderzoekt het gewrichtsvocht onder een microscoop waarbij de kalkkristallen zichtbaar kunnen zijn. Daarnaast maakt de kunst waarschijnlijk röntgenfoto's. Ook kunnen de kalkkristallen te zien zijn.

Tot slot doet de reumatoloog in gevallen nog een bloedonderzoek. Dit is om te kijken of er andere (reumatische) ziekte aanwezig is die samenhangt met pseudojicht.

Behandeling van pseudojicht

Pseudojicht is niet te genezen. Er is namelijk geen medicijn dat de kalkkristallen kan oplossen. Wel bestaan ​​er meerdere mogelijkheden om de ontsteking goed te bestrijden. De meeste mensen hebben pseudojicht gekregen NSAID's: niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen. Vrij betekent dit: niet-steroïde ontstekingsremmende pijnstillers. Voorbeelden zijn diclofenac, ibuprofen en naproxen. Dit zijn pijnstillers die bij pseudojicht de ontsteking goed kunnen afremmen. Deze medicijnen werken het meest snel. Als de ontsteking weg is, kunt u de NSAID's afbouwen. Soms is een lage onderhoudsdosis voor lange tijd nodig.

Naast NSAID's kan uw arts het ontstoken gewricht inspuiten met een corticosteroïd. Dit kan met een injectie in het ontstoken gewricht van met tabletten (prednison). Eventueel krijgt u van uw arts colchicine aangevuld. Colchicine met name om een ​​nieuwe ontstekingsaanval te voorkomen.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Zwolle, Kampen of Heerde

Reumatologie
088 624 27 99 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Meppel

Reumatologie
088 624 96 41 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Laatst gewijzigd 11 maart 2022 / 8157