Contact
  1. 8166-Syncope zorgstraat
Punt Coronavirus (COVID-19) Bent u patiënt, begeleider of bezoeker? Hier vindt u belangrijke informatie over uw bezoek aan Isala.

Eén op de honderd mensen heeft wel eens last van een wegraking. Dit heet syncope en is een synoniem voor het tijdelijk en kortdurend verliezen van het bewustzijn. Bij ruim 30 procent van de mensen die zijn onderzocht in de Syncope zorgstraat in Isala Diaconessenhuis, heeft dit een neurologische of cardiologische oorzaak.

Oorzaken van syncope

Als u de huisarts bezoekt omdat "het licht even uit ging", kunt u doorgestuurd worden naar de Syncope zorgstraat in Isala Diaconessenhuis. Hier werken de vakgroepen Cardiologie en Neurologie samen om onderzoek te verrichten naar de oorzaken van syncope.
Bij ruim een derde van de mensen die worden onderzocht in de Syncope zorgstraat in Isala Diaconessenhuis, wordt een aanwijsbare oorzaak gevonden voor syncope, bijvoorbeeld epilepsie, een hartafwijking of hartritmestoornissen.
Uit onderzoek is gebleken dat wanneer een hartprobleem de oorzaak is van syncope, de kans op overlijden 24 procent is als er geen behandeling plaatsvindt. Bovendien gaat 6 procent van de syncope-gevallen gepaard met verkeersongevallen en/of botbreuken. Een vroegtijdige diagnose is dus belangrijk om ernstige situaties te voorkomen.

Onderzoeken

In de Syncope zorgstraat wordt u gedurende één dag onderzocht op diverse neurologische of cardiologische afwijkingen die een "wegraking" kunnen veroorzaken.

  • Gedurende de gehele dag wordt er een continu ECG geregistreerd.
  • Neurologisch consult.
  • Bloedonderzoek.
  • Elektrocardiogram (hartfilmpje).
  • Eventueel aanvullend neurologisch onderzoek.
  • Echocardiogram (echo van het hart).
  • Thoraxfoto (röntgenfoto van de longen).
  • Cardiologisch consult.

Voor de verschillende onderzoeken wordt u opgenomen op de afdeling Dagverpleging (B2). U meldt zich op de afgesproken tijd bij de receptie van het ziekenhuis. De gastvrouw/-heer brengt u vervolgens naar de afdeling Dagverpleging. De opname duurt van 7.30 uur tot ongeveer 16.00 uur.
Een medewerker van de afdeling Patiëntentransport begeleidt u voor ieder onderzoek van de afdeling Dagverpleging naar de onderzoeksruimte.

Uitslag

Het laatste onderdeel van de onderzoeksdag is een gesprek met de cardioloog. Hij heeft al uw onderzoeksresultaten bekeken en bespreekt met u de behandelingsstrategie.

Verblijf op de Dagverpleging

U hoeft voor uw bezoek aan de Syncope zorgstraat niets mee te nemen. Voor koffie en thee wordt gezorgd en de lunch wordt voor u geserveerd op de verpleegafdeling.

Mocht u tussen de onderzoeken door iets willen drinken, dan kunt u dit aangeven bij de voedingsassistente van de verpleegafdeling. Tussen de onderzoeken door hebt u tijd om wat te lezen in een blad, boek of op een tablet. Er is een internetverbinding op de verpleegafdeling.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u contact opnemen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Meppel

Cardiologie
(0522) 23 30 20  (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Laatst gewijzigd 30 november 2021 / 8166