Contact
  1. 8169-DDAVP-test: een onderzoek naar de benodigde hoeveelheid medicatie bij bloedstollingsstoornissen

​​U of uw kind ondergaat binnenkort een DDAVP-test. Deze test bestaat uit een bloedonderzoek. Bij dit onderzoek wordt gekeken hoeveel DDAVP-medicatie u (uw kind) tijdens een ingreep nodig heeft om uw bloed te helpen stollen. Deze test wordt gedaan bij mensen met een milde vorm van hemofilie A, draagsters van hemofilie met een verlaagd factor VIII, de ziekte van von Willebrand of met andere bloedstollingsstoornissen.

Waarom een DDAVP-test?

De test wordt gedaan door een laboratoriumarts of een physician assistant (PA) van de laboratoriumgeneeskunde. Tijdens de test wordt op verschillende tijden bloed afgenomen nadat u (uw kind) via een infuus de stof desmopressine heeft gekregen. Het afgenomen bloed wordt in het laboratorium onderzocht. Met de uitslag van het onderzoek kan bepaald worden hoeveel DDAVP-medicatie u (uw kind) nodig heeft tijdens een ingreep om uw bloed te helpen stollen.

Voor het onderzoek

U (uw kind) hoeft zich niet speciaal voor te bereiden op deze test. Er mag thuis gewoon gegeten en gedronken worden. Tijdens de test krijgt u (uw kind) iets te eten en drinken aangeboden. De test duurt ongeveer 1,5 uur.

Let op
Gebruikt u (uw kind) geneesmiddelen? Neem deze mee of schrijf de naam, dosering en hoelang u (uw kind) deze geneesmiddelen gebruikt op.

Kind

Het idee om een prikje te krijgen vinden de meeste kinderen niet prettig. In de folder bloedafname voor kinderen leest u hoe u uw kind hierop goed kan voorbereiden en hoe u de plaatselijke verdovingszalf EMLA juist gebruikt. 

Het onderzoek

Zo verloopt de test:

  • De laboratoriumarts of PA heeft een kort gesprek met u (uw kind) en legt de test uit.
  • U (uw kind) krijgt een infuus zodat er maar één keer geprikt hoeft te worden.
  • Via het infuus wordt bloed afgenomen.
  • Daarna wordt de desmopressine toegediend via het infuus (dit duurt 30 minuten).
  • 30 minuten na de toediening van desmopressine wordt via het infuusnaaldje nog een keer bloed afgenomen.

Overmatige inspanning, eten, drinken of roken kan de test beïnvloeden. U mag zich wel gewoon bewegen. Na afloop van de test kunt u (uw kind) naar huis en is er geen verdere nazorg nodig.

Mogelijke bijwerkingen

Door de desmopressine kunt u opvliegers, hoofdpijn en duizeligheid krijgen. Heeft u hier last van, vertel het dan aan de laboratoriumarts of de PA.

Uitslag

U krijgt de uitslag van de DDAVP-test van de arts die de test voor u (uw kind) heeft aangevraagd.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de secretaresse van de laboratoriumgeneeskunde op telefoonnummer 088 624 83 97 (bereikbaar van maandag tot en met donderdag van 8.30 tot 13.30 uur) of stuurt u een mail naar laboratoriumgeneeskundesecretariaat@isala.nl met uw gegevens, er wordt dan contact met u opgenomen.

Heeft u binnenkort een afspraak? Dan vindt u de tijd en plaats waar u verwacht wordt in uw afspraakbevestiging.

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten via bovenstaand nummer of e-mailadres, dan maken wij een nieuwe afspraak voor u.

Laatst gewijzigd 30 november 2021 / 8169

Gerelateerde folders