Contact
  1. 8177-Implanteerbare Loop Recorder (ILR)

Binnenkort wordt bij u een hartritmemonitor (LoopRecorder) ingebracht. In deze folder kunt u meer lezen over deze ingreep.

Waarom een implanteerbare hartritmemonitor?

U heeft de afgelopen tijd klachten gehad van duizeligheid, wegraken of hartritmestoornissen waarvan de oorzaak niet precies bekend is. Daarom is het nodig om uw hartritme over een langere termijn te observeren. Dit kan door middel van de ingebrachte hartritmemonitor, die automatisch hartritmestoornissen vastlegt.

Voorbereiding

Er is geen speciale voorbereiding nodig. U hoeft geen speciale spullen mee te nemen en u hoeft niet nuchter te zijn. Medicijnen kunt u normaal innemen (bloedverdunners op advies van de arts). Het is raadzaam om iemand mee te nemen die samen met u de instructie van de apparatuur aanhoort.

Implantatie

De implantatie is een poliklinische ingreep. U kunt op het afgesproken tijdstip plaatsnemen in de wachtruimte van de poliklinische operatiekamer. Daar wordt u opgehaald door de laborant. De ILR wordt onder plaatselijke verdoving ingebracht. Vervolgens krijgt u, samen met uw begeleider, uitleg over de werking van de apparatuur. Hierna mag u naar huis.

De apparatuur

  • Een ILR (meestal de Reveal Linq).
  • De activator. Dit is een klein apparaatje waarmee u zelf de ILR opdracht kunt geven om uw hartritme op te slaan. Uitleg hierover krijgt u na de implantatie.
  • Het zendapparaat (homemonitor) dat de opgeslagen ritmestoornissen verzendt naar de beveiligde website van onze poli. Uitleg hierover krijgt u na de implantatie.

Observatie

U wordt continu in de gaten gehouden door de geïmplanteerde hartritmemonitor. De uitlezing van de inzending van uw apparaat gebeurt een keer per dag. De eventuele ritmestoornissen worden ‘s nachts verstuurd en worden tijdens kantooruren beoordeeld. Afhankelijk van de aard van de ritmestoornissen wordt daar actie op ondernomen. Indien nodig nemen we contact met u op om te informeren of u klachten gehad heeft. Let op: als wij bellen krijgt u de melding ‘anoniem’ op het display van uw telefoon.

Heeft u een wegraking gehad, dan moet u tijdens kantooruren bellen naar 088 624 96 32. Er wordt dan direct gekeken of er ritmestoornissen geregistreerd zijn.

Buiten kantooruren kunt u met de huisarts contact opnemen. Het is te allen tijde zinvol om uw huisarts te informeren als u een wegraking heeft gehad.

Explantatie

De ILR wordt onder plaatselijke verdoving verwijderd. De explantatie is een poliklinische ingreep. U kunt op het afgesproken tijdstip plaatsnemen in de wachtruimte van de poliklinische operatiekamer (route 42). Daar wordt u opgehaald door de laborant. Na de ingreep mag u naar huis.

Contact

Voor persoonlijk bezoek aan onze ritme-polikamer kunt u een telefonische afspraak maken. U vindt de ritmepoli op de 2e verdieping. Volg hiervoor route 99 (2e verdieping) tot de Roelfsemazaal. Hier loopt u verder rechts de gang in. De ritme-polikamer bevindt zich links aan het einde van de gang.

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Meppel

Cardiologie
088 624 96 32 (Ritmepoli, bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Laatst gewijzigd 29 maart 2022 / 8177