Contact
  1. 8234-Ademhalingsoefeningen voor en na een buikoperatie
Punt Coronavirus (COVID-19) Bent u patiënt, begeleider of bezoeker? Hier vindt u belangrijke informatie over uw bezoek aan Isala.

U krijgt een buikoperatie. Of u heeft deze net gehad. Direct na de operatie begint u met het doen van ademhalingsoefeningen. De oefeningen zijn bedoeld om longproblemen zoals een longontsteking of een infectie aan de luchtwegen te voorkomen, omdat uw herstel dan langzamer kan gaan.
De fysiotherapeut helpt u bij de eerste keer als u de ademhalingsoefeningen gaat doen.

 

Zo snel mogelijk beginnen

Het is belangrijk dat u na de operatie zo snel als u kunt begint met de ademhalingsoefeningen.
Als het van de verpleegkundige mag, gaat u dan bij het doen van de oefeningen rechtop in bed zitten. U kunt dan beter ademhalen.

Zo doet u de ademhalingsoefeningen

Probeer elk uur de volgende ademhalingsoefeningen te doen:

  • Adem rustig en diep in door de neus
  • Houd dit 2 seconden vast
  • Adem dan rustig uit door de mond, zo lang mogelijk
  • Herhaal dit 3 tot 5 keer achter elkaar
  • Hierna probeert u te hoesten.
    Druk daarbij de handen of het hoestkussen stevig tegen de operatiewond

U kunt het kussentje ook gebruiken als u plotseling moet niezen, overgeven, hikken of als u lacht. Plaats dan het kussentje op de wond en druk dit er tegenaan. Dat vermindert de pijn. U kunt om een kussentje vragen als u dat nodig heeft. Leg het kussentje naast u in bed, dan kunt u het makkelijk pakken.

Thuis alvast oefenen

Wij adviseren u de ademhalingsoefeningen in de dagen voor de operatie thuis al te doen. Dan gaat het doen van de oefeningen na de operatie in het ziekenhuis gemakkelijker.

Waarom moet ik ademhalingsoefeningen doen?

Door de wond, de pijn en door de narcose is uw ademhaling niet precies zo als voor de operatie. U ademt minder diep in, dus ook minder tot helemaal vanuit de buik. Uw ademhaling is daardoor ook korter.

Omdat u anders ademt, kan het voorkomen dat er slijm in de luchtwegen blijft zitten. Er kunnen dan makkelijker bacteriën op het slijm komen. Dat kan een infectie van de luchtwegen veroorzaken.
Een van de oefeningen die helpt dit te voorkomen, is dat u probeert te hoesten. In de longen wordt namelijk slijm (sputum) gemaakt. In het sputum zitten afvalstoffen die uit de longen moeten worden verwijderd. Door te hoesten wordt het sputum uit de longen verwijderd.

Na de operatie komt de fysiotherapeut bij u aan het bed om de oefeningen nog een keer met u door te nemen.

Als u vragen heeft, kunt u de verpleegkundige op de afdeling gerust om hulp vragen.

Laatst gewijzigd 30 november 2021 / 8234