Rituximab: behandeling bij nierziekten Rituximab: behandeling bij nierziekten
- Isala
- Patiëntenfolders
- 8249-Rituximab: behandeling bij nierziekten
Uw arts heeft u het medicijn rituximab voorgeschreven voor de behandeling van uw nierziekte. Deze behandeling gebeurt op de afdeling Dagverpleging van Isala. In deze folder leest u meer over dit geneesmiddel.
Rituximab is een geneesmiddel dat bepaalde witte bloedcellen (de B-lymfocyten) tijdelijk uitschakelt. Deze B-lymfocyten maken deel uit van uw immuunsysteem. Ze ruimen infecties op in uw lichaam. Bij een auto-immuunziekte zijn de B-lymfocyten overactief. De B-lymfocyten ruimen ook gezonde cellen in u lichaam op. Hierdoor beschadigt het orgaan waarin deze cellen voorkomen en ontstaan er ontstekingsreacties. Het tijdelijk uitschakelen van de B-lymfocyten met rituximab kan uw ziekte tot rust brengen.
Behandeling met rituximab
Gebruik
Een behandeling met rituximab bestaat uit twee behandelmomenten. U krijgt rituximab via een infuus in uw arm. Dit duurt een paar uur. U wordt hiervoor opgenomen op de afdeling Dagverpleging. Na twee weken krijgt u een tweede behandeling.
Gaat alles goed, dan mag u in de loop van de dag weer naar huis. U mag de eerste 24 uur niet zelf auto rijden. Zorg er daarom voor dat iemand u thuis kan brengen.
Rituximab kan vaker gegeven worden, soms wel elk half jaar. De dosering van iedere behandeling kan ook variëren.
Dagverpleging
De secretaresse van de polikliniek Nefrologie maakt voor u de afspraak voor de behandeling. Het is belangrijk dat u op tijd komt op de dag van de opname.
De Dagverpleging werkt niet met bezoektijden; wel kan familie in overleg aanwezig blijven bij de behandeling. In Isala Zwolle mogen twee bezoekers mee. In Isala Diaconessenhuis mag, vanwege de beperkte ruimte, één bezoeker mee.
Wij laten u graag zien hoe de Dagverpleging van Isala Zwolle werkt zodat u weet wat u te wachten staat.
Video: Welkom op de Dagverpleging
Bijwerkingen
Net als alle geneesmiddelen kan rituximab bijwerkingen geven. De meeste bijwerkingen zijn mild tot matig. Soms kunnen bijwerkingen ernstig zijn, dan is een behandeling nodig. U kunt bijwerkingen of allergische reacties tijdens de behandeling krijgen. Maar ook nog lange tijd daarna.
Allergische reacties
Rituximab bestaat voor een gedeelte uit eiwit, afkomstig van muizen. Sommige mensen kunnen overgevoelig (allergisch) zijn voor dit eiwit. Hierdoor kunnen overgevoeligheidsreacties optreden. Om bij de behandeling de kans op deze reacties te verkleinen, krijgt u vooraf de volgende medicijnen: paracatemol, methylprednisolon en clemastine (Tavegyl®).
Het gebruik van clemastine kan leiden tot slaperigheid en duizeligheid en heeft een ernstig of potentieel gevaarlijke. Het is daarom wettelijk verboden om de eerste 24 uur na toediening auto te rijden.
Overgevoeligheidsreacties kunnen mild tot matig zijn, en soms – in zeldzame gevallen – ernstiger. De verschijnselen van ernstige reacties zijn meestal uitgebreide huidreacties zoals netelroos, vermoeidheid, piepend of moeilijk ademhalen, koorts en rillerigheid, pijn op de borst en/of lage/hoge bloeddruk.
Tijdens de behandeling
De symptomen van allergische reacties treden het meest op bij de eerste toediening van het geneesmiddel. Tijdens de dagopname wordt u regelmatig gecontroleerd door de verpleegkundige. Wanneer u merkt dat u last heeft van bijwerkingen, kunt u dit melden. Bij een allergische reactie stoppen we (tijdelijk) het infuus en wordt u behandeld voor uw allergische reactie.
Na de behandeling
Heeft u enige tijd na de behandeling last van koorts, kortademigheid, hartkloppingen, een versnelde hartslag, een licht gevoel in het hoofd, heesheid, hoesten of huiduitslag? Bel dan naar de polikliniek Nefrologie om te overleggen met uw behandelend nefroloog. Wij zijn bereikbaar op 088 624 55 44 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur). In de avond, nacht en weekenden kunt u via het algemene nummer van het ziekenhuis contact opnemen met de dienstdoende internist, 088 624 50 00.
Infecties
Door de behandeling met rituximab bent u tot wel zes tot twaalf maanden na de behandeling gevoeliger voor infecties. Bovendien kan een vroegere tuberculosebesmetting (longontsteking) terugkomen, meestal als deze niet (goed) behandeld is.
Let daarom goed op:
- wondjes aan de huid die ontstoken zijn (bijvoorbeeld roodheid rond de wond of pus);
- een urineweginfectie (blaasontsteking, vaak en kleine beetjes plassen);
- een verkoudheid waarbij u gekleurd slijm ophoest;
- voorhoofdsholteontsteking;
- ontstoken kiezen en tanden;
- koorts als verschijnsel van infectie, ook van uw gewrichten.
Twijfelt u of u een infectie heeft? Overleg dan met uw nefroloog. Wanneer u een infectie heeft, stoppen we met de behandeling met rituximab en behandelen we eerst de infectie.
Progressieve Multifocale Leuko-encefalopathie (PML)
Zeer zelden kregen enkele patiënten, die rituximab gebruikten, een ernstige herseninfectie die Progressieve Multifocale Leuko-encefalopathie (PML) wordt genoemd. PML is een zeldzame ziekte van het centrale zenuwstelsel (de hersenen en het ruggenmerg). Als u symptomen krijgt van PML, zoals geheugenverlies, moeite met nadenken, moeite met lopen of als uw gezichtsvermogen minder wordt, dan is het heel belangrijk dat u dit direct aan uw arts vertelt.
Arts waarschuwen
Neem direct contact op met uw nefroloog bij:
- ontstekingen van het mondslijmvlies;
- kortademigheid of veel hoesten;
- erge keelpijn in combinatie met koorts;
- herhaaldelijke bloedneuzen/spontane blauwe plekken.
Contact
Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de afdeling Nefrologie: 088 624 55 44 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur).
Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.