Contact
 1. 8273-Coronavirus: Ontslag na cohortafdeling
Punt Coronavirus (COVID-19) Hier vindt u belangrijke informatie over uw afspraak, onderzoek of behandeling.

U bent opgenomen op onze cohortafdeling voor een bewezen infectie van het coronavirus (COVID-19). Ondanks dat u mogelijk nog niet helemaal opgeknapt bent, is het medisch niet noodzakelijk om in het ziekenhuis te blijven. U kunt thuis verder uitzieken en herstellen. In deze folder leest u meer over waar u en uw omgeving rekening mee moet houden.

Leefregels

Omdat u nog klachten hebt, is het belangrijk dat u onderstaande regels volgt. Zo helpt u voorkomen dat de mensen om u heen besmet raken. Dit is extra belangrijk voor mensen die ouder zijn dan 70 jaar of voor mensen die kwetsbaar zijn door een andere ziekte.

 • U moet thuis blijven, u mag niet naar buiten.
 • U mag in uw tuin of op uw balkon zitten, als daar geen andere mensen zijn.
 • U mag geen bezoek ontvangen, behalve de huisarts en de GGD.
 • U kunt weer naar buiten wanneer u 24 uur geen klachten meer hebt. Dat betekent: geen koorts, geen neusverkoudheid en niet hoesten.

Voor u en uw huisgenoten

 • Blijf op minimaal 2 meter afstand van elkaar.
 • Zorg voor een goede persoonlijke hygiëne.
 • Vermijd verspreiding van lichaamsvloeistoffen, zoals spuug en snot.
 • Zorg voor een goede hygiëne in huis met extra aandacht voor goede ventilatie en het dagelijks schoonmaken van veelgebruikte oppervlakten.
 • Was regelmatig uw handen met water en zeep. Doe dit altijd na hoesten en niezen, nadat u naar het toilet bent geweest en na het schoonmaken en opruimen (van eten).
 • Hoest of nies in de plooi van uw elleboog.
 • Gebruik een papieren zakdoek maar 1 keer en gooi de zakdoek na gebruik weg.

Contact met GGD

Uw specialist geeft aan de GGD door dat u weer naar huis gaat. De GGD neemt binnen 24 uur contact met u op. Onder andere om u extra uitleg te geven over de leefregels.

Uw gezondheid

U bent nu fit genoeg bent om weer naar huis te gaan, maar dat wil nog niet zeggen dat u weer beter bent. Na een ziekenhuisopname kan het herstel drie tot zes weken duren. Klachten als vermoeidheid, je futloos voelen en weinig energie hebben horen daarbij. Neem thuis de tijd en rust om te herstellen.

Nieuwe klachten

Krijgt u weer klachten, ga dan niet naar de huisarts of het ziekenhuis toe, maar bel de GGD in uw regio. Met de GGD kunt u overleggen wat u het beste kunt doen. 

Hoe reageert uw omgeving?

U en uw familie maken zich waarschijnlijk zorgen omdat u besmet bent geraakt met COVID-19 en hiervoor bent opgenomen in het ziekenhuis. Het kan zijn dat mensen in uw omgeving, bang zijn dat ze besmet worden door u. Ook nu u weer naar huis gaat. U kunt te maken krijgen met nare reacties van anderen, op straat of via sociale media. Ook als u weer beter bent en gaat deelnemen aan het sociale leven buitenshuis. Reacties van anderen worden soms ook door angst en onwetendheid ingegeven. Als u wilt reageren naar anderen, leg dan rustig uit dat u zich houdt aan de landelijke richtlijnen van het RIVM en de GGD.

Heeft u nog vragen?

Heeft u vragen, bijvoorbeeld over de leefregels of hoe u thuis met de situatie kan omgaan, dan kunt u contact opnemen met de GGD in uw regio. Voor meer informatie over COVID-19 kunt u kijken op: www.rivm.nl/nieuwcoronavirus.

4 mei 2020 / 8273