Contact
 1. 8275-Endo-echografie via de slokdarm (EUS) met diepe sedatie

Met een endo-echografie (EUS) via de slokdarm onderzoekt de longarts uw lymfeklieren in de bovenbuik en tussen de longen. In deze folder leest u wat u van het onderzoek kan verwachten. En wat u moet doen om u voor te bereiden.

Wat is een endo-echografie (EUS)?

Een endo-echografie via de slokdarm wordt ook wel een EUS (Endoscopic UltraSound) genoemd. Bij een EUS krijgt u via uw mond en slokdarm een dunne flexibele slang (scoop) in uw maag. Aan deze slang zit een echoapparaatje. Dit zendt onhoorbare geluidsgolven uit. Hiermee worden uw lymfeklieren in de bovenbuik en tussen de longen zichtbaar gemaakt op een beeldscherm. 

Voorbereiding

Preoperatief onderzoek

Voor het onderzoek heeft u een afspraak op de afdeling Preoperatief onderzoek. Om u goed voor te bereiden vult u een vragenlijst in en heeft u een gesprek met de apothekersassistente (als u medicijnen gebruikt), de anesthesioloog en de verpleegkundige. U spreekt hen alle drie apart. De anesthesioloog geeft u uitleg over de vorm van anesthesie die tijdens het onderzoek gebruikt wordt. De totale afspraak duurt ongeveer een uur.

Thuis

 • Gebruikt u insuline? Overleg met uw diabetesconsulent of diabetesverpleegkundige hoeveel insuline u op de avond voor en op de dag van het onderzoek moet spuiten. Neem ook uw glucosemeter mee naar het ziekenhuis.
 • Gebruikt u medicijnen? Overleg dan met uw behandelend arts. Mogelijk moet u de medicijnen op de dag van het onderzoek overslaan.
 • Gebruikt u bloedverdunners? Overleg dan met uw behandelend arts. Mogelijk moet u deze enkele dagen vóór het onderzoek stoppen.
 • Neem ook uw medicatieoverzicht mee.
 • Draag tijdens het onderzoek geen knellende kleding.
 • Vanwege de sedatie mag u na het onderzoek niet alleen naar huis. Regel daarom vóór het onderzoek iemand die u naar huis brengt.
 • U kan 24 uur na het onderzoek nog merken dat u sedatie heeft gehad. Het is daarom niet verstandig alleen thuis te zijn. Regel daarom vóór het onderzoek iemand die bij u in de buurt blijft. 

Niet eten en drinken

Uw maag moet leeg zijn voor het onderzoek. Als u toch eet, wordt er maagzuur aangemaakt. Het maagzuur kan in de longen komen. Dit kan een longontsteking veroorzaken. Om dit te voorkomen, moet u nuchter zijn. Dit betekent dat u vanaf een bepaalde tijd niets mag eten en drinken.

Let op!
Als u toch eet of drinkt, kan het onderzoek niet doorgaan.

Voor het onderzoek moet u nuchter zijn, dit betekent:

 • Tot 6 uur voor het onderzoek, mag u alleen een lichte maaltijd eten.

U kunt kiezen uit:

 • 2 beschuiten/crackers met jam, zonder boter of;
 • 1 snee brood met jam, zonder boter;
 • Tot 3 uur voor het onderzoek mag u alleen drinken;
 • Koffie zwart (zonder melk), thee, water.

In het schema hieronder kunt u opzoeken hoe laat uw onderzoek begint en vanaf welke tijd u niet mag eten of drinken. 

Tijdstip onderzoek U mag niets eten vanaf: U mag niet drinken vanaf:
08.00 uur 02.00 uur 05.00 uur
09.00 uur 03.00 uur 06.00 uur
10.00 uur 04.00 uur 07.00 uur
11.00 uur 05.00 uur 08.00 uur
12.00 uur 06.00 uur 09.00 uur
13.00 uur 07.00 uur 10.00 uur
14.00 uur 08.00 uur 11.00 uur
15.00 uur 09.00 uur 12.00 uur

Waar moet u zijn?

Locatie Zwolle

U meldt zich bij de meldzuil bij de hoofdingang, daarna meldt u zich bij de meldzuil op de afdeling Longgeneeskunde V2.2.

Het onderzoek

Het onderzoek vindt plaats op de onderzoekskamer van de polikliniek Longgeneeskunde. Voordat het onderzoek begint, legt een verpleegkundige u uit wat er precies gaat gebeuren. Daarna krijgt u een infuusnaald in uw arm. Het kan voorkomen dat het onderzoek door een andere longarts dan uw eigen longarts wordt uitgevoerd.

Inbrengen scoop

U ligt tijdens het onderzoek op uw linkerzij. U krijgt een bijtring tussen uw kaken om de endoscoop te beschermen. Denkt u dat dit uw gebit kan beschadigen? Bijvoorbeeld omdat u hard bijt op de bijtring? Bespreek dit dan voor het onderzoek met de arts die voor u het onderzoek heeft doorverwezen.

U krijgt de diepe sedatie via de infuusnaald. Daarna brengt de longarts voorzichtig de endoscoop in via de mond en slokdarm naar de maag. De endoscoop laat de luchtwegen vrij. U kunt tijdens het onderzoek gewoon ademen. Tijdens het onderzoek worden uw hartslag, bloeddruk en het zuurstofgehalte in uw bloed gecontroleerd.

Het onderzoek zelf

De longarts zoekt uw lymfeklieren op. Als de klieren goed zichtbaar zijn, prikt hij hierin met een dunne holle naald en zuigt hij een kleine hoeveelheid weefsel op. Dit weefsel wordt onderzocht in het laboratorium. Dit aanprikken (punctie) van de klieren doet de arts een paar keer. Na de punctie kan u wat bloedverlies hebben. Dit bloed wordt direct weggezogen.

Duur van het onderzoek

De voorbereidingen en het onderzoek duren samen ongeveer één uur. Na het onderzoek blijft u nog één uur op de uitslaapkamer.

Na het onderzoek

Wanneer u goed wakker bent en alle controles stabiel zijn, wordt het infuusnaaldje verwijderd. Daarna kunt u naar huis. Houdt u er rekening mee dat u niet zelf naar huis mag rijden. Als u op de verpleegafdeling bent opgenomen wordt u weer naar de afdeling teruggebracht.

De eerste 24 uur na het onderzoek wordt u afgeraden om:

 • alcoholische dranken te drinken;
 • belangrijke beslissingen te nemen;
 • actief deel te nemen aan het verkeer;
 • gevaarlijke machines te bedienen;
 • te sporten.

Het kan zijn dat u na het onderzoek een geïrriteerd gevoel in uw keel heeft. Is er bij u weefsel afgenomen? Dan kan u ook wat bloederig slijm ophoesten.

U kunt lichte verhoging krijgen. Dit verdwijnt vanzelf na één of twee dagen. U kunt hier paracetamol voor nemen. Door de verdoving van uw keel mag u twee uur na het onderzoek niet eten en drinken. Als u te vroeg eet of drinkt, kunt u zich verslikken.

Mogelijke complicaties

Een EUS is een veilig onderzoek. Complicaties zijn zeldzaam. Complicaties bij dit onderzoek zijn:

 • luchtweginfectie.

Uitslag

Uw behandelend arts krijgt de uitslag meestal binnen vijf werkdagen na het onderzoek. U krijgt hiervoor een afspraak.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Zwolle, Kampen, Heerde of Meppel

Longgeneeskunde

088 624 24 56 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Het kan voorkomen dat wij u op de dag van het onderzoek bellen om eerder te komen dan op het afgesproken tijdstip.
Zorg dat u op de dag zelf telefonisch bereikbaar bent.

Laatst gewijzigd 28 maart 2023 / 8275